Un studiu recent realizat de Universitatea din Louisiana, Statele Unite, a aratat ca supraponderabilitatea sau obezitatea inainte de a ramane gravida produce modificari ale laptelui matern care ar putea afecta cresterea si dezvoltarea copilului.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au analizat cateva componente ale laptelui matern, in special proteinele proinflamatorii continute in lapte, cum ar fi factorul de necroza tumorala alfa (TNF-a) si interleukina sase (IL-6) si hormonii, cum ar fi insulina si leptina, si acizii grasi polinesaturati antiinflamatori, cum ar fi Omega-3 si Omega 6.
Atunci cand le-au analizat, ei au observat cum interactiunea dintre ele ar putea influenta cresterea copilului.
Cum influenteaza cresterea copilului
Ei au verificat acesti compusi din sange si laptele matern al femeilor in perioada postpartum, un grup cu un indice de masa corporala considerat normal pentru constitutia fiecareia si un alt grup de femei supraponderale sau obeze.
Obiectivul a fost de a descoperi daca componentele s-au corelat cu masurile de crestere ale sugarului la varsta de 4-8 saptamani.
Ei au comparat acizii grasi polinesaturati, markerii inflamatorii si hormonii cu greutatea, lungimea, circumferinta capului si procentul de masa de grasime pentru sugari la 4-8 saptamani, in fiecare grup de femei.
Care a fost rezultatul
Bebelusii nascuti din femei supraponderale sau obeze au prezentat o crestere mai mica la laptele matern.
"Bebelusii nascuti de mame cu o greutate mai mare pot fi programate metabolic pentru a avea un raspuns mai putin favorabil asupra cresterii laptelui matern, astfel incat aceste constatari sugereaza ca femeile de varsta fertila care doresc sa ramana gravide trebuie sa ia in considerare greutatea lor ca un factor potential de risc pentru rezultate negative de crestere", au explicat cercetatorii.