Testul Babes-Papanicolau in mediu lichid este o metoda mai sigura si mai eficienta de a identificainfectia cu HPV care poate duce la dezvoltarea cancerului uterin. Cu ajutorul testarii anuale, poti depista din timp modificarile precanceroase ale colului uterin. Testul Babes-Papanicolau este metoda cea mai eficienta pentru depistarea cancerului de col uterin. Mai mult, acesta poate evidentia modificari ale colului, provocate de infectii sau inflamatii.
Testul Babes-Papanicolau in mediu lichid este o metoda imbunatatita a examenului cito-vaginal creat de Dr. Aurel Babes si standardizat de Georgis Papanikolau.
Diferente fata de testul Babes-Pananicolau clasic
Metoda clasica a testului implica recoltarea unei probe de celule de pe suprafata colului uterin cu ajutorul unei spatule. Celulele sunt apoi depuse pe o lama de sticla pentru examinarea la microscop. Astfel sunt identificate celulele atipice care pot fi sau nu precanceroase.
Testul Babes-Papanicolau in mediu lichid implica recoltarea probei biologice cu o periuta speciala, care este apoi inchisa ermetic intr-un flacon cu un mediu propice de cultura si trimisa la laborator.
Ambele teste implica aceeasi modalitate de pregatire. In cele 48 de ore dinaintea recoltarii probei nu se recomanda folosirea unor produse, creme, tampoane sau spermicide in vagin. Testul de face in afara perioadei ciclului mentrual si este recomandata abstinenta cu cel putin 24 de ore inainte de recoltarea probei ce este analizata la microscop sau trimisa la laborator.
Foto: goodtoknow.media.ipcdigital.co.uk
Avantajele testului in mediu lichid
Testul Babes-Papanicolau in mediu lichid ofera mai multe imbunatatiri fata de metoda clasica. Numarul de specimene nesatisfacatoare (care duc la reluarea testului) scade de la 10% la 2%.
Analiza citologiei in mediul lichid permite utilizarea a 99% dintre celulele recoltate, fata de doar 20% in cazul testarii conventionale.
In mediul de cultura din flaconul in care este introdusa periuta dupa recoltarea specimenului, prelucarea probei este automata. Probele pot fi pastrate un timp mai indelungat, iar acuratetea rezultatelor obtinute in laborator este mai mare.
Daca in urma efectuarii testului medicul ginecolog depisteaza anomalii, el poate cere repetarea testului dupa o perioada de sase luni si investigatii suplimentare.
Importanta testarii periodice
Cancerul de col uterin este o problema la nivel mondial, iar in Romania rata mortalitatii in urma cancerului de col uterin este una dintre cele mai mari din intreaga Uniune Europeana.
Potrivit unui studiu publicat in 2010, cancerul de col uterin este principalui tip de cancer genital. Aceasta afectiune este a doua cauza de deces prin cancer la femeile din Romania.
Efectuarea anuala a testului Babes-Papanicolau, incepand cu un an dupa primul contact sexual, este cea mai sigura metoda de depistare timpurie a leziunilor colului uterin.
Infectia cu HPV, human papilloma virus, este o cauza majora a aparitiei cancerului de col uterin. Odata ce a fost depistata, testul Babes-Papanicolau este cea mai sigura metoda de a-ti asigura tratamentul necesar de la primele semne problematice.