Tratamentul endometriozei necesita in primul rand confirmarea diagnosticului. Exista mai multe tipuri de tratamente medicale sau chirurgicale. Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor grave, avansate sau complicate de endometrioza, precum si atunci cand afecteaza care doreste sa procreeze.
endometriozei este destul de frecventa. O femeie care sufera de o endometriza usoara are sanse sa ramana insarcinta de pana la 40-60% dupa efectuarea tratamentului.
Femeile care sufera de forme grave de endometrioza au o sansa mai mica de a ramane insarcinate dupa tratament (35% intr-un interval de 2 ani de la tratament).
Indepartarea leziunilor tipice endometriozice pot restabilii functia reproductiva si cresc semnificativ sansele de a ramane insarcinata, daca infertilitatea initiala a fost strict legata de afectiunea de baza.
Tratamente medicale endometrioza
Studiile medicale au aratat faptul ca leziunile endometriozice pot regresa in timpul sarcinii, lucru care a determinat folosirea unei terapii endocrinologice (hormonale) in tratarea endometriozei.
Administrarea unei cantitati mari de hormoni progesteronici, va induce atrofia endometrului si in acelasi timp a leziunilor endometriozice (constituite din acelasi tip de tesut ca si endometrul normal).
Anticonceptionalele orale administrate continuu, fara pauza tipica de 7 zile in care apare normal menstruatia si progesteronul sintetic amelioreaza simptomele endometriozei, blocand ovulatia, astfel ca endometrul este supresat si nu mai sangereaza lunar. Lipsa menstruatiei previne formarea de noi leziuni si determina atrofia celor existente.
Medicamentele care contin agonisti de hormoni gonadotropi, scad nivelul estrogenilor si progesteronului (hormonii sexuali feminini). Acestia mimeaza modificarile fiziologice care au loc in menopauza.
Menopauza este deseori asociata cu regresia leziunilor si simptomelor endometriozei, de aceea inducerea unui fenomen similar acestuia are aceeleasi efecte. Actiunea lor este reversibila, fertilitatea putandu-se restabili odata cu intreruperea administrarii lor, insa este de asemenea asociata si cu recidiva bolii.
Din aceste motive, acest tratament este recomandat doar penrtru 3-6 luni, urmand ca apoi sa fie intrerupt sau inlociut cu alt fel de tratament. De asemnenea, acesta poate avea efecte nedorite asupra dezvoltarii fetale, in cazul in acre pacienta ramane insarcinata.
Danazolul este un hormon androgen (masculin) slab, fiind administrat si in endometrioza pentru un interval de 6 luni.
Acesta inhiba evolutia si stimuleaza regresia implantelor endometriozice prin mai multe mecanisme (impiedica productia de hormoni sexuali feminini la nivel central si periferic, adica la nivelul ovarului). Danazolul are si un efect contraceptiv si diminueaza simptomele dureroase aparute in endometrioza.
Tratamentul chirurgical poate sa fie conservator, atunci cand se urmareste pastrarea functiei reproductive a femeii si este recomandata in randul femeilor care doresc un copil si care au forme moderate de boala ( cu reusita de peste75%).
Formele mai grave au o rata a reusitei de pana la 30-40%. Tratamemtul chirurgical conservator se realizeaza prin metode laparoscopice care incearca sa restabileasca anatomia normala a aparatului reproducator feminin.
Chirurgia radicala, nu conserva fertilitatea si este recomandata in cazul pacientelor care nu mai doresc copii. Se pot practica histerectomia totala sau subtotala (extirparea chirurgicala a uterului) sau anexectomia (extirparea ovarelor). Recidivele bolii in acest caz sunt aproape nule.
Tratametul simptomatic in endometrioza (ameliorarea simptomelor)
Simptomul cel mai suparator in endometrioza este durerea. Exista mai multe metode de a atenua discomfortul produs de durerea din endometrioza:
Profilaxia endometriozei (preventie)
Cu toate ca s-au efectuat mai multe studii medicale, nu s-a evidentiat pana acum nici o metoda de profilaxie a endometriozei. De asemenea nu exista nici un tratament care sa garanteze vindecarea completa a afectiunii, care recidiveaza de cele mai multe ori. <