Tulburarile de somn si tratamentul lor

/ / Modificat: 2013-10-20
Tulburarile de somn si tratamentul lor

Tulburarile de somn sunt afectiuni din ce in ce mai prezente in epoca moderna. Unele sunt cauzate de stilul de viata precipitat si stresant pe care il traim astazi, alte sunt de natura medicala si implica investigatii si tratament specific.

Insomnia

Este mai degraba un simptom, decat o afectiune medicala  in sine care te impiedica sa adormi pe timp de noapte si are la baza o multime de cauze: depresie, anxietate, stres etc. Lipsa somnului intervine negativ in toate domeniile de activitate ale celui afectat si poate afecta calitatea vietii.

Tratarea acestei tulburari tine mai degraba de o imbunatatire a obiceiurilor de somn si de modificari ale stilului de viata:

  • respectarea unui orar stabil de somn;

  • sport;

  • alimentatie echilibrata;

  • tehnici antistres (practicate in special seara,  inainte de culcare);

  • un ambient favorabil pentru somn in camera (aer curat, intuneric, liniste etc.);

  • limitarea consumului de excitante ca alimentele si bauturile care contin cafeina si alte stimulente (in special cu cateva ore inainte de culcare).

Apneea de somn

Este o afectiune a aparatului respirator care isi face resimtita prezenta in timpul somnului. Ea se caracterizeaza prin pauze respiratorii repetate de maxim 10 secunde. Pot aparea mai multe astfel de crize intr-o singura ora.

Tratamentul acestei afectiuni se stabileste la medic (neurolog, internist, de familie, pneumolog etc.). Conduita terapeutica implica mai multe metode in functie de gravitatea si evolutia bolii la momentul diagnosticarii:

  • schimbarea stilului de viata;

  • administrarea oxigenului cu presiune continua pozitiva;

  • tratament chirurgical.

Tulburarea ritmului circadian de somn

Reprezinta o tulburare a somnului recurenta (sau permanenta) care este cauzata de o relatie defectuoasa intre orarul de somn-vigilitate si tiparul sau circadian de somn-vigilitate. Fiecare dintre noi avem un soi de pacemakaer intern reglat zilnic in functie  de lumina, activitati sociale, stimulanti si nivel de activitate. Atunci cand acest pacemaker intern este dat peste cap apare aceasta tulburare.

Afecteaza considerabil calitatea vietii persoanei afectate. In cadrul tulburarii ritmului circadian pot aparea episoade de insomnie in anumite momente ale zilei, alternate cu episoade de somnolenta excesiva.

Se pare ca folosirea terapiei prin expunere matinala la lumina puternica are efect terapeutic asupra tulburarii. Fototerapia este utila la persoanele care lucreaza in schimburi si la care au parte de schimbari dese de fus orar.

Sforaitul

Sforaitul apare atunci cand caile respiratorii (de la nivelul nasului., gatului si gurii) sunt ingustate sau obstructionate si este destul de deranjant pentru cel afectat. Sforaitul se manifesta prin aparitia unui sunet care poate fi suparator pentru cei din jur.

Tratamentul sforaitului cuprinde mai multe metode:

  • schimbarea stilului de viata (renuntare la fumat, alcool, nopti pierdute, sedatice etc.);

  • schimbarea pozitiei de somn (pe o parte este mai indicat);

  • medicatie (vasodilatatoare si decongestionante nazale, corticosteroizi inhalatori);

  • aparate pentru respiratie orala;

  • interventia chirurgicala.

Narcolepsia

Narcolepsia este o tulburare a somnului care se defineste prin somnolenta excesiva pe timpul zilei si atacuri paroxistice de somn. In traducere libera, cei care sunt afectati de aceasta tulburare au dificultati foarte mari in a sta treji pe timpul zilei.

Din pacate, nu exista tratament pentru vindecarea acestei tulburari, dar cu ajutorul medicamentelor si cu organizarea stilului de viata se pot tine sub control simptomele.

Medicatia include: stimulante ale sistemului nervos central, antidepresive, oxibat de sodiu.

Modificarea stilului de viata cuprinde respectarea unui program stabil de somn, reprize de somn controlate si repetate pe timpul zilei, evitarea consumului de alcool si nicotina, sport etc.

Cosmarurile si teroarea nocturna

Cosmarul reprezinta un vis urat, cum spunem in mod popular. Acesta apare in timpul somnului de tip REM (care se caracterizeaza prin miscarea rapida a ochilor) si provoaca sentimente de teama, frica, anxietate puternica ce sfarsesc prin trezirea brusca si agitata a celui care viseaza.

Teroarea nocturna este diferita de cosmar si reprezinta un episod exagerat de teama in timpul somnului, care trezeste persoana afectata, dar fara a-si aminti visul.

Tratamentul pentru cosmaruri este reprezentat de psihoterapie sau de metoda desensibilizarii. Prin metoda desensibilizarii pacientul este pus sa isi reaminteasca un cosmar si sa isi imagineze un alt sfarsit decat cel care a aparut in vis.

Taguri Tulburari somn

Articole recomandate

Citeste si despre