Ce stim in prezent despre modul de producere al cancerului de col uterin este ca tutunul, alcoolul, alimentatia neechilibrata, lipsa igienei sexuale, sau anumite caracteristici genetice constituie factori de risc.
Dar, pe langa factorii cancerigeni generali, oamenii de stiinta au descoperit un mare vinovat: virusul papiloma uman (human papilloma virus, HPV).
In Romania apar anual in jur de 2.800 de cazuri noi de cancer de col uterin. In peste 90% din ele, femeile prezinta infectia cu virusul papiloma uman. Cancerele de vagin, vulva, anus sau penis sunt mult mai rare, dar, si aici, HPV este implicat majoritar.
Se cunosc peste 100 de tipuri (tulpini) ale virusului papiloma uman. Aproximativ 40 dintre ele au preferinta de a infecta organele genitale si se transmit foarte usor: contact sexual vaginal, oral, anal, prezervativul nefiind o piedica foarte eficace, maini murdare, instrumentar medical contaminat, transmitere de la mama la fat.
O data intrat in organism HPV nu poate fi eliminat. Se estimeaza ca pana la sfarsitul vietii sexuale, in jur de 80% dintre femei contacteaza una sau mai multe tulpini ale HPV.
Cam jumatate din cele aproximativ 40 de tulpini HPV cu tropism genital dau, mai degraba, binecunoscutele vegetatii genitale sau alte leziuni mai rare (condilomatoza plana, papuloze). Celelalte in schimb, sunt provocatoare de cancer genital. Virulenta este variabila de la un tip la altul, campioane fiind tipurile 16 si 18 care se pare ca sunt responsabile de peste 70% din cazurile de cancer de col uterin. Tipurile 6 si 11 provoaca cel mai adesea condiloamele acuminate (verucile sau vegetatiile genitale).
Este important de stiut despre vaccinul anti HPV
Care este varsta ideala pentru a primi vaccinul si de ce?
Riscul de a contacta HPV este maxim in perioada de activitate sexuala. Ideal este, deci, ca vaccinul sa fie facut inaintea acestei perioade.
Vaccinul contine proteine asemanatoare celor din structura virusului. Cecetarile au aratat ca raspunsul imun al organismului la vaccin este optim intre varstele de 9-11 si 26 ani si ca acesta se mentine timp indelungat. Acest lucru inseamna ca productia de anticorpi pregatiti sa distruga proteinele structurale virale este maxima, la fel si respingerea unei posibile infectari. Specialistii spun ca vaccinul poate fi adminstrat la fetite incepand cu varsta de 9 ani.
In speranta de a reduce pe cat mai mult posibil imbolnavirea de cancer al colului uterin la populatia feminina a tarii, guvernul are in proiect o campanie pe termen lung de vaccinare gratuita a fetitelor de clasa a patra.
De ce e bun si pentru mamici?
Cu toate ca o data cu inaintarea in varsta, posibilitatea ca o infectie cu HPV sa fie deja instalata este tot mai mare, exista sanse ca tulpina respectiva sa nu fie tocmai cea mai virulenta. Insa riscul contactarii celorlalte tulpini se mentine.
Specialistii spun ca vaccinul e bine sa fie administrat oricand pana la sfarsitul vietii sexuale pentru ca ofera protectie fata de tulpinile necontactate deja.
Vaccinarea baietilor?
Studiul eficacitatii la persoanele de gen masculin este in curs. Cancerele de penis sunt foarte rare, dar probabil ca va fi posibila protectia fata de dezvoltarea vegetatiilor si fata de contactarea si transmiterea virusului la partenerele lor sexuale.
Vaccinarea impotriva HPV nu elimina riscul contactarii unei boli cu transmitere sexuala si nu ne scuteste de vizitele regulate la medic. Oricum, un trai sanatos, optimismul si increderea ne feresc de multe necazuri.
Citeste si Vaccinul impotriva cancerului de col uterin. Ce este si cum actioneaza? sau Virusurile, bacteriile si bolile provocate de acestea