10 principii de baza pentru a fi un bun parinte

/ / Modificat: 2014-08-13
10 principii de baza pentru a fi un bun parinte

Misiunea cresterii unui copil sanatos si fericit este mai grea decat orice alta provocare a vietii. Intre tendinta de a copia modelul parental al mamei tale si dorinta de a nu face aceleasi lucruri pe care tu le-ai considerat gresite in copilarie, ramane curiozitatea fireasca de a afla ce inseamna in definitiv sa fii un bun parinte. Psihologii au conturat cateva principii de baza care sa te ajute in acest demers solicitant.

Un bun parinte are grija sa ofere un model corect de conduita, alinta si cearta in doze controlate si isi tine intotdeauna promisiunile.

Iata ce spune profesorul in psihologie Laurence Steinberg despre principiile de baza ale parintelui ideal:

Tot ceea ce faci conteaza

Fie ca ne referim la stilul de viata, conceptiile despre lume sau la comportamentul fata de ceilalti, ceea ce faci conteaza intotdeauna. De ce? Pentru ca micutul tau iti copiaza orice miscare, iar daca tu ii oferi un exemplu nedemn, nu te astepta sa culegi roade pozitive.

Nu poti fi niciodata prea iubitoare

Psihologii te asigura ca nu exista copii rasfatati de prea multa dragoste. Alintul exagerat rezulta din inlocuirea afectiunii cu alte "favoruri" daunatoare, precum o indulgenta extrema, asteptari joase si bunuri materiale inutile.

Implica-te in viata lui

A fi un parinte cu adevarat implicat in viata copilului tau inseamna sa-ti reorganizezi prioritatile si sa iti sacrifici activitatile personale pentru a fi alaturi de el atat fizic, cat si mental. Vegheaza-i pasii de la o distanta discreta si fii gata oricand sa intervii.
educatie_copii_disciplina_pozitiva

Adapteaza-te in mod constant

Nu uita sa iti adaptezi stilul de a fi parinte etapelor firesti de dezvoltare ale copilului tau. Nu uita ca varsta presupune o serie de modificari in comportamentul sau, astfel ca este necesar sa adopti atitudinea compatibila cu fiecare schimbare in parte.

Stabileste si respecta reguli

Daca nu vei "sculpta" comportamentul copilului tau inca de la cea mai frageda varsta, el va intampina dificultati in a respecta anumite conventii de conduita la maturitate. Regulile sunt sanatoase si necesare, de aceea este important sa le stabiliti si sa le respectati impreuna.

Invata arta libertatii controlate

Ofera-i ocazia copilului tau sa-si stabileasca propriile limite, altfel nu-si va dezvolta simtul autocontrolului. Permite-i sa mearga singur la scoala daca acest lucru nu presupune un pericol prea mare, lasa-l sa se joace cu prieteni de aceeasi varsta si asteapta sa vezi daca respecta singur orarul temelor pentru acasa.

Fii consecventa

Cea mai importanta unealta a disciplinei este consecventa. Este esential sa nu faci niciodata rabat de la lucrurile care nu permit negociere. Nerespectarea orei de intoarcere de la joaca trebuie sa atraga dupa sine si pedeapsa aferenta, fara exceptie.

Nu educa prin agresivitate

Agresivitatea fizica si verbala are, in mod exclusiv, doar consecinte negative. Educa-ti copilul prin tehnici precum "pauza de 5 minute", mult mai eficiente si cu efecte pozitive.
principii_de_baza_educatie_copii

Justifica-ti deciziile

Atunci cand iei o decizie sau stabilesti o noua regula, ofera-i copilului tau justificarea logica aferenta, intr-o maniera usor de inteles pentru el. Reactia lui va fi pe masura asteptarilor tale.

Ofera-i respect

Ofera-i copilului tau respectul pe care il acorzi tuturor. Pretuieste-i parerile si asculta cu atentie ce are de spus. Trateaza-l asa cum ai vrea ca el sa te trateze. In acest fel, ii modelezi comportamentul pe care il va avea mai tarziu in viata.

Taguri Principii educare copil Principii parinte bun Calitati parinte bun Tehnici educare Abilitati parinte Adaptare viata parinte

Articole recomandate

Citeste si despre