10 secrete ale familiilor fericite

/ / Modificat: 2014-05-13
10 secrete ale familiilor fericite

O familie fericita nu este un privilegiu de care te poti bucura fara a depune eforturi constiente in acest sens. Armonia, momentele de bucurie si legaturile stranse intre membrii unei familii se obtin prin implicarea activa a tuturor si nu sunt imposibil de obtinut. Tot ce trebuie sa faci este sa fii la curent cu secretele familiilor fericite si sa inveti sa le pui in aplicare.

Fiecare membru alege sa faca parte din familie

Nu iti poti alege parintii, fratii, surorile, copiii, dar poti alege sa faci parte din familie in calitate de membru al unei echipe sudate. O familie este, in definitiv, o entitate in care fiecare membru actioneaza avand in vedere si fericirea si interesele celor apropiati, nu doar pe cele personale.

Asadar, pentru a face parte dintr-o familie unita si fericita, este important sa alegi, zi de zi, sa fii un adevarat membru al echipei, sa iti sustii "coechipierii", la bine si la rau, sa incerci sa ii asculti si sa ii intelegi, chiar daca nu esti intotdeauna de acord cu perspectiva lor, si sa le oferi suportul tau neconditionat.  

Se implica in activitati de grup

O familie unita isi creeaza legaturi solide implicandu-se impreuna in activitati de grup cat mai numeroase si mai variate - mai ales cand membrii familiei au preferinte si dorinte diferite.

Iesirile la picnic, la restaurant sau la film, excursiile si vacantele, serile de jocuri de societate, participarea la meciurile de fotbal ale copiilor, implicarea intregii familii in pregatirea mesei de Craciun etc. - toate acestea nu vor face decat sa va apropie tot mai mult si sa creeze "punti" de comunicare chiar si acolo unde, aparent, acestea nu puteau fi construite (in relatia cu un adolescent, spre exemplu).  

Se sustin in vremurile grele

  Este usor sa le fi alaturi celor dragi in momentele de bucurie. Insa legaturile stranse si iubirea neconditionata devin fatise abia in clipele grele, de cumpana, fie pentru intreaga familie, fie pentru unul dintre membrii ei.

Familiile fericite si unite sunt acelea care ofera membrilor ei sustinerea, morala, afectiva etc., de care acestia au nevoie pentru a depasi un obstacol ori o perioada dificila. In aceeasi categorie intra si intelegerea acordata unui copil care refuza sa comunice sau sa asculte sfaturile primite, spre exemplu.

Acum este mai important ca oricand ca micutului sa ii fie demonstrata iubirea neconditionata, de tipul "te iubesc oricum si oricand, nu doar atunci cand esti un copil cuminte".  

Membrii au dreptul sa fie ei insisi

Armonia in familie este adesea dificil de obtinut si, apoi, de mentinut intocmai din cauza diversitatii membrilor ei. Legaturile de sange, care nu au la baza afinitati si interese comune, pot duce la "ciocniri" intre personalitati - aparent - incompatibile si, asadar, la conflicte fara sfarsit.

Si in acest caz, intelegerea si acceptarea diversitatii sunt cheia fericirii. Fiecare membru al familiei are dreptul la propriile pareri, convingeri, atitudini etc., chiar si atunci cand acestea contravin parerilor, convingerilor, atitudinilor altui membru.  

Isi protejeaza membrii

Te-ai uitat vreodata cu jind la filmele in care fratele mai mare sare in apararea fratiorului mai mic, agresat de colegii rauvoitori? Ei bine, afla ca acest comportament ilustrat adesea in peliculele americane si nu numai nu este o utopie, nici nu face referire la situatii izolate: este pur si simplu un atribut al familiilor fericite.

Familiile fericite se sustin si apara pana in panzele albe, chiar si atunci cand nu sunt de acord cu actiunile intreprinse de membrii sai.  

Membrii familiei isi asuma responsabilitatea asupra propriei fericiri

Pentru ca intregul sa fie unul armonios, partile sale componente trebuie sa traiasca in armonie. Mai exact, poate fi dificil sa aspiri sa faci parte dintr-o familie fericita, atunci cand tu insuti esti nefericit. In acest sens, este esential sa iti asumi responsabilitatea asupra propriei stari de bine si sa nu lasi aceasta "povara" sa cada pe umerii familiei tale.

Singurul responsabil de fericirea proprie esti tu insuti - cei din jurul tau pot doar sa o sporeasca, nu insa si sa o genereze.  

Isi tin promisiunile

Familiile fericite sunt acelea in care cuvantul dat este de aur. Atunci cand promiti sa ajungi la serbarea de sfarsit de an a copilului tau, este esential sa o faci. De asemenea, daca le-ai promis parintilor tai ca ii vei ajuta la curatenie/iti vei lua surioara de la scoala, este foarte important sa faci astfel.

Respectarea cuvantului dat contribuie la dezvoltarea legaturilor de incredere si la cultivarea sentimentului de siguranta - vital pentru sanatatea emotionala si fericirea copiilor, in special, dar si a intregii familii.  

Au rabdare

Orice schimbare necesita timp. De aceea, daca ti-ai propus, alaturi de familia ta, sa faci toate modificarile necesare pentru a fi mai fericiti impreuna, asigura-te ca toti membrii s-au inarmat cu rabdare.

Urcusurile si coborasurile, zilele mai bune si zilele mai proaste sunt inevitabile - treptat, insa, fiecare isi va da seama ce anume are de facut atat pentru a fi el insusi fericit in sanul familiei, cat si pentru a-i face fericiti pe ceilalti.  

Iarta

Poate una dintre cele mai dificile "conditii" de indeplinit pentru a face parte dintr-o familie fericita este intocmai aceea de a avea capacitatea de a ierta. Oricat de mult (ai impresia ca) ti-a gresit fratele, sora, mama, tatal sau copilul tau, este foarte important sa poti sa il ierti din toata inima.

Ranchiuna nu este o optiune intr-o familie fericita - intreprinde actiunile pe care le consideri necesare pentru a depasi momentul, intelege ca nimeni nu este perfect si constientizeaza faptul ca, in cazul in care tu ai fi cel/cea care l-ar rani pe unul dintre membrii familiei, el/ea ar fi capabila sa te ierte intocmai fiindca te iubeste.  

Isi dezvaluie sentimentele

Comunicarea poate fi dificila in sanul familiei, dar cu siguranta nu imposibila sau lipsita de insemnatate, atunci cand fiecare membru este dispus sa isi dezvaluie adevaratele trairi si emotii (pozitive si negative). Familia are rolul de a crea un spatiu de siguranta si incredere in fiecare membru al sau sa aiba curajul sa se deschida si sa spuna intotdeauna ce are pe inima, oricat de greu ar fi.  

Care sunt secretele fericirii in familia ta? Impartaseste-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Familie fericita Familii fericite Fericire Familie

Articole recomandate

Citeste si despre