A fi parinte pentru prima data este o provocare uriasa. Totul e nou, stresul e la cote maxime, oboseala la fel, iar intrebarea care planeaza constant in mintea mamei este: „Oare ma descurc bine?” Avem o veste buna: doar mamele bune isi pun aceste intrebari, asa ca in mod sigur te descurci excelent si esti cea mai buna mama pentru copilul tau!
Internetul e plin de sfaturi despre cresterea copiilor, asa ca nu o sa iti dam si noi informatii pe care le gasesti la tot pasul, online, in carti de specialitate sau la alte mamici. Avem insa cateva sfaturi care sa te ajute sa te relaxezi si sa faca experienta cu primul copil sa fie mai usoara si mai placuta.
1. Traieste in prezent. Nu te mai stresa pentru treburile pe care le ai de facut mai tarziu, concentreaza-te asupra a ceea ce este urgent si nu pune prea mare presiune pe tine. O mama linistita = un copil fericit.
2. Nu te panica imediat daca nu mananca. Este important ca bebelusii sa aiba un program de masa, dar daca sunt capriciosi si nu vor sa manance intr-o zi, nu e un capat de tara. Nu iti face griji, vor manca ei cand le va fi foame!
3. Invata sa spui „Nu”. Copilul trebuie sa invete ca nu intotdeauna se poate sa primeasca ce isi doreste. Spune „Nu” cu fermitate atunci cand este cazul si ofera argumente.
4. Cere ajutor. Nu te feri sa ceri ajutorul familiei atunci cand esti depasita de situatie. Chiar si cateva ore de relaxare pot face minuni!
5. Dormi cand doarme copilul. Odihna este importanta, iar in primele luni cu bebelusul lipseste cu desavarsire. Profita de somnul celui mic pentru a te odihni si tu, celelalte treburi casnice mai pot astepta.
6. Implica-ti partenerul. Sotul este cel cu care trebuie sa faci echipa si in ceea ce priveste cresterea copiilor. Cere-i ajutorul de cate ori ai nevoie!
7. Creeaza o rutina de somn. Copiii au nevoie de multe ore de somn si cu cat adorm mai repede seara, cu atat ai mai mult timp pentru tine!
8. Bazeaza-te pe instinct. Indiferent ce ar spune cartile si articolele de specialitate sau rudele bine intentionate, nu uita ca tu esti mama copilului si tu stii ce e mai bine pentru el.
9. Implica-i in treburile casnice. Inca de cand incep sa mearga, invata-i pe copii sa isi puna hainele murdare la cos, scutecul in gunoi, sa stranga jucariile etc. Rutinele se stabilesc in primii ani de viata.
10. Ia pauza cand simti nevoia. Oricat de mult ti-ai iubi copilul, ai nevoie de timp pentru tine. Apeleaza la rude, la prieteni care pot sta cu cel mic cat timp te relaxezi la coafor sau la un masaj.
11. Copilareste cu ei. Anii copilariei nu se mai intorc, profita de fiecare moment pentru a te prosti si a te juca impreuna cu ei. A sari in balti impreuna sau a picta cu degetele pot fi idei excelente.
12. Fii parinte, nu prieten. Nu uita ca trebuie sa dai un exemplu si sa fii un model pentru copilul tau. El are nevoie de educatie si norme, nu de un camarad.
13. Stabileste reguli. Normele sunt esentiale in educatie. Stabileste reguli si fii ferma, conteaza enorm la disciplina copiilor.
14. Implica-i in bucatarie. Cina nu trebuie sa fie doar sarcina ta, mai ales dupa ce cresc. Roaga-i sa te ajute in bucatarie, in acest fel petreceti timp impreuna si tu ai parte de ajutor.
15. Imortalizeaza momentele importante. Prima aniversare, primul Craciun, primul cuvant rostit - fa poze si filmeaza momentele importante si stocheaza-le in siguranta pentru a va bucura de ele mai tarziu.
16. Trimite-i la bunici. Daca bunicii se pot implica in cresterea lor, trimite-i pe copii in vacante la bunici. Le va face bine si unora, si altora, iar tu vei avea timp sa te relaxezi.
17. Creeaza rutine. Micile bucurii precum a manca un ecler duminica sau a pregati pizza in casa din cand in cand sunt lucruri care va bucura pe toti si pe care copiii le vor tine minte peste ani.
18. Nu uita de tine si de partener. Oricat de solicitanta ar fi meseria de mama, relatia de cuplu nu ar trebui neglijata. Ai grija in continuare de tine si de partener, chiar daca la inceput ti se va parea greu sa le impaci pe toate.
19. Nu te invinovati. Orice om greseste, iar mamele nu fac exceptie. Atunci cand greseti fata de copii, recunoaste si asuma-ti, ii va invata si pe ei o lectie importanta.
20. Nu te teme sa-i tii in brate. Nu „se invata”, asa cum se crede in popor. Nicio mama nu a spus vreodata ca regreta ca si-a tinut copiii prea mult in brate.
FOTO: Freepik