4 situatii neprevazute ale vietii de parinte si cum sa le faci fata

/ / Modificat: 2013-04-03
4 situatii neprevazute ale vietii de parinte si cum sa le faci fata

Sa fii parinte este o provocare presarata cu tot soiul de experiente neprevazute, incurcate sau infricosatoare. Nimeni nu se naste parinte si nu este apt sa faca fata tuturor situatiilor imprevizibile cu care se confrunta in cresterea unui copil, insa cei mai multi sunt luati prin surprindere de unele boacane ale celui mic si nu stiu cum sa reactioneze in fata lor. Descopera cateva urgente si evenimente neprevazute cu care te-ai putea confrunta in copilaria prichindelului tau si cum sa le faci fata calm si eficient!

Crize in scaunul de masina cand esti in trafic

Stresul de a merge cu masina prin traficul aglomerat este destul de mare atunci cand ai copilul cu tine. Insa daca cel mic devine agitat si iritat in scaunul in care este securizat si incepe sa tipe din toti rarunchii, tensiunile escaladeaza rapid. Te-ai putea afla in impas in fata scandalului provocat de cel mic si a traficului anevoios.

In cazul in care este destul de maricel, vorbeste cu el si intreaba-l care este cauza comportamentului lui. Este posibil sa aiba nevoie la toaleta, sa ii fie sete sau, pur si simplu, sa se plictiseasca. Este mai usor sa rezolvi situatia atunci cand copilul vorbeste si te poti intelege cu el.

Daca este inca mic si nu poate vorbi, este important sa iti pastrezi calmul, sa opresti masina pe dreapta si sa il scoti din scaun, examinandu-l cu atentie. Vezi daca a facut pe el, daca ii este sete, foame, daca are febra ori da semne ca se simte rau. Incearca sa rezolvi problema, iar daca nu este niciuna dintre cauzele mentionate, da-i o jucarie care sa ii distraga atentia sau pune-i muzica lui preferata, pentru a-l calma.  

Plastilina, acuarele sau creioane in masina de spalat

Copilul mic ascunde jucarioare si obiecte in cele mai dosite cotloane ale casei. Chiar daca, de cele mai multe ori, verifici cu atentie sa nu fie nimic in masina inainte de a baga rufele, exista situatii in care uiti sa faci acest lucru. Te poti trezi cu toate hainele patate de acuarele sau lipite intre ele cu plastilina.

Salveaza rapid hainutele care mai pot fi curatate, bagandu-le din nou la masina, cu detergenti speciali de scoatere a petelor. Daca printre hainute se afla si lucrusoarele copilului, profita de ocazie pentru a-i da o lectie. Ia-l deoaparte si explica-i ca, din cauza faptului ca lasa obiecte in masina de spalat, si-a distrus o parte dintre lucrusoare si nu le va mai putea purta niciodata. Il va ajuta sa inteleaga de ce nu are voie sa bage astfel de obiecte in masina de spalat.  

Telefonul sau telecomanda in toaleta

Atunci cand este mic, copilul adora sa vada lucrurile cum cad si cum plutesc deasupra apei, iar vasul de toaleta este spatiul potrivit pentru a-si satisface curiozitatea. O secunda de neatentie este suficienta pentru ca micutul sa scape obiecte importante, precum telefonul sau telecomanda, in toaleta.

Incearca sa le "salvezi" cat mai repede cu putinta scotandu-le din apa, dezasamblandu-le si uscand cu atentie fiecare piesa, in special bateriile si cardul SIM. Foloseste o cutie de aer comprimat pentru a scoate cat mai mult umezeala din componente.

Specialistii recomanda si introducerea bateriei si a componentelor intr-un bol cu cereale, peste noapte. Se pare ca cerealele absorb umezeala din ele si le fac utilizabile din nou.  

Guma de mestecat in par

Guma de mestecat este sursa multor boacane la copii, insa lipirea ei in par este cea mai frecventa dintre ele. Cei mai multi parinti rezolva situatia apeland la foarfeca, insa exista si alte solutii de dezlipire a gumei din par fara a taia o parte din podoaba lor capilara.

Specialistii recomanda solidificarea gumei si a parului incalcit din jurul ei cu ajutorul cuburilor de gheata. Cand este moale si elastica, guma nu se desprinde de par, dar atunci cand este solidificata cu gheata, poate fi mai usor indepartata.

O alta idee practica de indepartare a gumei din parul copilului este sa aplici unt de arahide pe ea si pe parul din jur. Se pare ca uleiurile si grasimile din acest tip de unt ajuta la dizolvarea gumei lipicioase si o face sa alunece mai usor pe par, pana la indepartarea completa.

Tu cu ce situatii neprevazute te-ai confruntat in ingrijirea copilului? Spune-ne experientele tale, dar si solutiile pe care le-ai gasit si au dat roade, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Urgente copii Ingrijire copii Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre