8 reguli de aur pentru cresterea unui copil minunat

/ / Modificat: 2023-07-07
8 reguli de aur pentru cresterea unui copil minunat

Felul in care creste, se dezvolta si se prezinta la maturitate un copil reflecta ce fel de parinte ai fost.

Un parinte considerat bun este cel care dozeaza si canalizeaza toate eforturile si tehnicile necesare pentru a creste un copil fericit, sanatos si respectuos. Desi pare destul de complicat sa atingi un astfel de obiectiv, exista cateva principii de parenting de la care nu trebuie sa te abati si care te pot ajuta sa fii un parinte excelent, fara prea multe batai de cap.

Poarta-te cu el si cu ceilalti asa cum ti-ai dori ca micutul tau sa se poarte in viitor

Tot ceea ce faci prin comportamentul tau conteaza in educatia si disciplina copilului! Poti invata copilul o multime de lectii de viata, dar mai ales de comportament, prin simplul fel in care interactionezi tu cu ceilalti si in care reactionezi in diverse situatii. Copiii invata si insusesc moduri de comportament pornind de la simpla observare a parintilor lor.

Ofera-i copilului iubire fara masura

Multi parinti inteleg adesea ca a oferi dovezi de iubire copilului inseamna a-l rasfata, ceea ce este total gresit, spun psihologii. Niciodata nu poti prea dragastoasa cu copilul tau. Arata-i zilnic si chiar de mai multe ori pe zi cat de mult il iubesti si tii la el, ba chiar spune-i cat mai des lucru. Copiii se hranesc, cresc si se educa prin iubirea pe care o primesc. Rasfatul isi are sursa in alte greseli de parenting: indulgenta, asteptari scazute sau posesii materiale (mituirea unor forme de comportament).

Fa parte din viata copilului tau

Nu este intotdeauna usor, dar este vital pentru dezvoltarea copilului. Acest lucru implica regandirea tuturor prioritatilor si, de cele mai multe ori, sacrificarea propriilor nevoi in interesul copilului. Este nevoie sa fii alaturi de el si mental, nu numai fizic! Sprijina-l, incurajeaza-l, invata-l, dar nu face lucrurile in locul lui!

Impune reguli si stabileste ferm limite

Nu exista educatie si disciplina a copilului fara norme si limite. Acestea au rolul de a modela comportamentul copilului si de a-l pregati pentru viata de adult intr-o maniera cat mai responsabila. Regulile pe care i le impui in copilarie vor fi si cele pe care el le va aplica la maturitate si de pe urma carora va avea de beneficiat.

Evita sa iti disciplinezi aspru copilul

Nu trebuie sa mergi pe ideea de disciplinare in care "copilul sa-ti stie de frica". Sunt metode primitive si cu efecte dezastruoase in dezvoltarea mentala a copilului. Nu este indicat sa folosesti forta fizica, dar nici violenta verbala in incercarea de a-l educa. Acestea nu fac decat sa il transforme intr-un agresor la maturitate si sa considere ca agresivitatea este cel mai bun mijloc de rezolvare a disputelor.

Incurajeaza copilul sa fie independent

Totusi, nu trebui sa fii fii supraprotectoare si sa ii ingradesti complet initiativel si pornirile firesti, chiar daca nu par a fi cele mai bune alegeri. Impunerea anumitor reguli ajuta copilul sa isi dezvolte un simt al autocontrolului. Incurajarea indepentei il ajuta sa isi dezvolte auto-orientarea si simtul responsabilitatii. Pentru a avea succes in viata va avea nevoie de ambele.

Nu confunda dorinta de autonomie a copilului cu rebeliunea sau neascultarea. Copii forteaza uneori regulile, insa acest lucru este parte a fireasca din natura umana, sa vrea sa controleze mai degraba decat sa fie controlat si nu un semn de rasculare.

Fii perseverenta si constanta in aplicarea regulilor si limitelor

Pastreaza reguli ferme si neschimbate in tot procesul de educare sau disciplinare a copilului. Daca treci de la un stil de educatie la altul de pe o zi pe alta copilul devine confuz si nu mai intelege cum anume trebuie sa se comporte si in ce situatii. Alege o cale si tine-o dreapta in demersul tau! Cel mai puternic instrument de disciplinare pe care il ai este consecventa!

Respecta-ti copilul pentru a fi respectat si respectabil la randul lui

Cel mai bun mod prin care il poti invata pe copil sa fie respectuos este sa il respecti chiar tu. Acest lucru implica sa vorbesti cu el la fel de politicos ca si cand ai face-o cu altcineva, sa ii respecti opiniile, sa il asculti cu rabdare si intelegere si chiar sa stii sa iti ceri scuze fata de el atunci cand gresesti. Nu sunt semne de slabiciune, ci doar moduri de a arata ca il respecti si ca ii apreciezi punctul de vedere.

  • Foto: Freepik

Taguri Mamici crestere copii Crestere copii minunati Emotii parinti Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre