Cum sa nu mai tipi la copil?

/ / Modificat: 2014-06-17
Cum sa nu mai tipi la copil?

Primul impuls atunci cand un copil este obraznic sau face vreo boacana este acela de a tipa la el din toti rarunchii. Nu faci decat sa il sperii nitel, insa in niciun caz nu il convingi astfel sa nu mai faca niciodata acea boacana. Insa tipatul este inutil in disciplinarea copiilor. Si atunci, cum sa faci sa iti stapanesti acest impuls, care ti se pare aproape incontrolabil?

Respira adanc

De cate ori copilul este neascultator sau te calca pe nervi incearca sa respiri adanac de mai multe ori exact in momentul in care iti vine sa tipi la el.

De cand constati boacana sau auzi raspunsul sfidator al lui la rugamintea ta, intoarce-te cu spatele, inchide ochii si respira de cateva ori. E un moment bun pentru a te aduna si pentru a-ti da ragazul necesar sa iei masurile corecte pentru comportamentul neadecvat.

Adreseaza-te ferm, dar fara sa tipi

Daca nu tipi, nu inseamna ca trebuie sa razi sau sa aprobi proastele obiceiuri ale copilului. Dimpotriva, tot trebuie sa i te adresezi cumva si in niciun caz cu zambetul pe buze. Insa este important sa nu ridici tonul, ci sa ai o exprimare ferma, dar calma. Expertii sustin ca o exprimare calma, pe un ton cald, dar ferm are un impact mai mare asupra copiilor decat tipatul si acestia asculta cu interes si mai bine ceea ce ai de spus.

Afla de la el care sunt cauzele pentru care se poarta astfel

Inainte de a incepe sa tipi, mai bine intreaba-l care sunt cauzele comportamentului sau ce l-a determinat sa actioneze astfel. Copiii fac uneori boacane neintentionat sau in necunostinta de cauza. Daca tipi la el, e ca si cand l-ai acuza ca a facut-o intentionat. De aceea este mai important sa afli ce l-a determinat sa actioneze astfel, pentru a-l ajuta sa nu mai faca si data viitoare aceeasi fapta necugetata.

Anunta copilul de consecintele nerespectarii regulilor

Stabileste reguli stricte si asigura-te ca sunt respectate! Daca nu, aplica pedepse (dar nu fizice). Este important insa sa ii spui si verbal atunci cand ii enunti regula ca exista consecinte ale nerespectarii ei. In acest fel, micutul va sti ce il asteapta si va cantari bine daca va mai face sau nu acele fapte.

Asadar, in loc sa tipi la el, mai bine aplica pedepsele stabilite de la inceput.

Aplica disciplina pozitiva

In felul acesta si comportamentele neadecvate ale copilului se vor diminua. In loc sa pui accentul pe boacanele copilului tau, mai bine lauda-l pentru cele bune si incurajeaza-l sa le mai faca. Cu cat tipi mai mult atunci cand nu se poarta adecvat, cu atat micutul tau se va concentra asupra lor si le va baga mai mult in seama. Cu cat incerci sa diminuezi, dar nu ignori, atentia asupra lor, cu atat se vor diminua in timp.

Pune-te in locul lui

Sau mergi pe principiul "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face"! Adu-ti aminte daca tie iti placea sa se tipe la tine cand erai copil si avea un rost. Daca raspunsul tau este nu, afla ca nici copiii nu sunt foarte topiti dupa aceasta practica. Atunci cand tipi la copil, risti sa ii creezi frustrari si sa ii diminueze increderea si stima de sine.

Nimeni nu e perfect

Nici macar tu! Si chiar daca incerci sa eviti sa mai tipi la copil, este posibil sa iti mai scape uneori cate-o repriza de urlete. Nu este nimic, nu inseamna ca ai dat gres sau ca nu esti in stare! Este perfect normal sa se mai intample mici accidente! Insa e important sa vorbesti imediat dupa aceea cu micutul tau si sa ii spui ca nu ai vrut sa tipi la el si ca nu vroiai sa te enervezi, insa ca este important ca el sa asculte de tine si sa nu mai incalce regulile.

Taguri Rabdare parinti Crizele copiilor Probleme comportament copii Disciplina copii Disciplina pozitiva a copiilor Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre