A lasa natura sa ne calauzeasca viata constituie cea mai sanatoasa optiune dintre cele care ne-au fost oferite. Desi industrializarea a creat dezechilibre mari in natura si produsele toxice continua inca sa distruga mediul inconjurator, oamenii au inceput sa fie constienti de greselile lor si incearca, in mod activ, sa indrepte aceste erori. In orice caz, daca noi suntem constienti si activi la nivelul nostru (aderand la programul de reciclare, realizandu-ne propriul nostru compost etc.), lucrul cel mai bun pe care il putem face este sa ne ferim de atacurile toxice. Cu cat mai mult vom face acest lucru, cu atat vom avea mai multe sanse de a ramane sanatosi.
Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www. copilul.ro"
Produse certificate drept âbiologiceâ
Una dintre modalitatile de limitare a atacurilor toxice este aceea de a acorda un loc privilegiat, in ceea ce priveste alimentatia, produselor certificate drept „biologice“. Acestea sunt lipsite de orice urma de pesticide, de insecticide si de alte substante daunatoare. Este vorba de o alegere prin excelenta sanatoasa. Un studiu recent a relevat faptul ca produsele nebiologice, folosite la cultivarea fructelor si legumelor, pot fi extrem de periculoase, in special pentru sanatatea copiilor. De aceea, se recomanda spalarea cu grija a acestor produse cu apa cu sapun, timp de cateva minute, inainte de a le manca. Dar, cum sa nu credem, in fata unui astfel de avertisment, ca resturile acestor produse periculoase nu vor patrunde, totusi, in fructele si legumele pe care la urma le mancam?
Nu suntem oare obligati sa ne punem serioase intrebari in legatura cu alegerile noastre?
Bineinteles, cei care au sansa de a poseda o bucatica de pamant au avantajul de a-si cultiva propriile fructe si legume; nu exista un mijloc mai bun de a sti cu adevarat ce consumi! Anumite municipalitati ofera cetatenilor lor spatii comunitare pentru a le permite sa se dedice acestei activitati sanatoase prin excelenta. A-ti cultiva propria gradina de legume iti permite sa iti faci rezerve si pentru iarna, dandu-ti astfel posibilitatea sa continui sa mananci sanatos si „biologic“ pe toata durata anului, si aceasta cu cheltuieli mult mai reduse. In plus, intretinerea propriei gradini iti permite sa profiti de aerul curat facand si exercitii fizice. Pe scurt, toate aceste motive sunt bune pentru a incepe o astfel de activitate!
Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"
Distractii in mijlocul naturii
De ce sa te inchizi intr-un local fara suflet pentru a te preface ca vaslesti sau urci pe munte, cand poti sa le faci in natura intr-un mod mult mai placut?
Odata cu aparitia scolilor de sport, multe persoane fac aceasta alegere, privandu-se nu numai de placerile oferite de natura, ci si de influenta ei binefacatoare asupra sanatatii.
In plus, ne putem bucura de spectacolul naturii fara oprire, pe langa faptul ca profitam pe planul sanatatii mentale. O plimbare in padure iti permite sa iti regasesti radacinile profunde, iar urcatul pe munte iti da un sentiment de satisfactie pe care nici o masina nu ti-l va oferi vreodata. Motivele sunt, deci, numeroase pentru a alege natura ca loc al distractiilor noastre din timpul liber.
Deseori, chiar orasele si gradul lor inalt de poluare sunt cele care ne irita, la propriu si la figurat, si care ne determina sa evitam sa iesim din casa. Gest motivat! Cand vad oameni care isi croiesc drum printre masini pentru a face jogging, ma intreb daca, pana la urma, au de pierdut sau au de castigat de pe urma cursei lor! Din fericire, exista intotdeauna, chiar si in cele mai mari orase, parcuri pline de copaci si, implicit, de oxigen; aceste oaze de liniste si de aer curat ar trebui sa le frecventam in mod obisnuit pentru a ne linisti dupa o zi obositoare de munca, sau pentru a lua masa la pranz, sau doar pentru a ne bucura din plin de frumusetea si prospetimea naturii.
Totul redevine brusc senin cand intra in contact cu natura.
Nu departe de orase ne asteapta lacuri, poduri, munti; kilometri de poteci, unde pasari, animale, flori si ciupercute ne fac sa traim momente extraordinare pentru sanatatea noastra. Sa iesim, asadar, din oras si sa mergem sa ne regasim radacinile profunde la tara!
Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"
A locui la tara
Sa faci alegerea de a locui la tara este o posibilitate de luat in considerare atunci cand ne gandim la sanatate. Este, in plus, si cea mai buna modalitate de a profita zi de zi de contactul cu natura, indepartandu-ne de poluarea marilor orase. Suntem atat de obisnuiti sa traim intr-un mediu poluat, incat uitam, cateodata, ca asta nu este ceva normal. Toate aceste grozavii pe care le respiram de-a lungul zilei sunt daunatoare si ne pun sanatatea in pericol.
Daca aveti probleme respiratorii, de exemplu, nici nu ar trebui sa stati pe ganduri in a parasi aceste zone poluate si sa va refugiati undeva, departe de ele. Nu erau trimisi odinioara oamenii cu probleme respiratorii sa profite de aer curat la sanatorii aflate departe de orase, in mijlocul campului, in varful muntelui? Daca reteta aceasta era buna altadata, are mii de motive sa fie si mai buna astazi!
Calitatea oferita de viata la tara este de necontestat. In afara de faptul ca ne indepartam de poluare, indepartam si stresul imens pe care il produce simplul fapt de a trai in oras: circulatia, asteptarea, zgomotul intens, alergarea nebuna, promiscuitatea, caldura etc. Toate aceste realitati nu sunt prezente la tara. Acolo calmul este garantat, spatiul, linistea, adierea vantului… Dupa o zi de lucru in oras, intoarcerea la tara iti da un nou suflu de viata. Pe masura ce aerul se schimba, mirosul se modifica si pomii au mai mult loc, simtim viata reintrandu-si in drepturi, stresul parasindu-ne usor, seninatatea cuprinzandu-ne.
Bineinteles – si din nefericire – nu le este dat tuturor sa traiasca la tara. Dar, daca putem, de ce sa nu profitam de asta?
Soarele: o exceptie
Desi este ceva natural, soarele a devenit, mai ales de cativa ani, un inamic important al sanatatii. Mai exact este vorba de stratul de ozon care ne apara si care a fost pur si simplu gaurit de poluare. In prezent, expunerea la soare, chiar de scurta durata, poate produce insolatii care sunt capcane ale cancerului. Bineinteles, asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai profitam de mediul exterior, ci doar sa ne protejam in mod corespunzator. Sfatul este valabil atat pentru copii, cat si pentru adulti.
Dermatologii si oncologii repeta neincetat, an dupa an, acelasi mesaj, dar o buna parte a populatiei continua sa-si astupe urechile. Consecinta: numarul cazurilor de cancer de piele continua sa creasca.
Daca va intereseaza sanatatea dumneavoastra si cea a apropiatilor dumneavoastra, luati-va urmatoarele masuri de protectie:
Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"
Atentie: toxic!
In momentul in care am inlaturat produsele „toxice“ din farfuria noastra, am luat deja o hotarare inteleapta, de pe urma careia nu vom avea decat de castigat in ceea ce priveste sanatatea. Daca alegem, in plus, sa locuim la tara, in asa fel incat sa ne indepartam cat mai mult posibil de poluare, sansele noastre de a trai sanatos vor creste si mai mult. Trebuie totusi sa stim (sau sa recunoastem) ca satul nu ne pune mereu la adapost de orice este toxic. Uneori este de preferat sa ne informam la municipalitate sau la agricultori despre produsele pe care le folosesc pentru fertilizarea solului. Deasupra campurilor plutesc uneori niste mirosuri ciudate, care pot reprezenta o amenintare la adresa sanatatii…
Exista si alte mijloace de a impiedica toxicitatea sa patrunda in organismul nostru. Alegerea apei pe care o bem capata o importanta care nu poate fi neglijata. Chiar daca apa dumneavoastra provine de la un put sau dintr-un apeduct, analizati-o! Municipalitatea poate considera ca este potabila, dar dumneavoastra nu veti fi probabil de aceeasi parere dupa ce veti vedea ce contine! Daca aveti indoieli asupra calitatii apei care va este furnizata, ganditi-va sa optati pentru folosirea unui filtru (dar evitati filtrele pentru robinet), care ar putea sa o imbunatateasca in mod considerabil, sau orientati-va spre apa de izvor imbuteliata.
In ceea ce priveste aerul pe care il respiram, fiecare dintre noi poate face ceva pentru a evita supraincarcarea lui cu elemente toxice. Ar trebui sa interzicem categoric utilizarea recipientelor cu freon, care sunt de altfel din ce in ce mai putin prezente pe rafturile magazinelor. Fie ca ne aflam in oras sau la tara, serile de iarna sunt intotdeauna mai placute si mai usor de suportat atunci cand le petrecem in jurul focului din camin. Aceasta activitate bucolica reprezinta totusi un pericol real din punct de vedere al mediului, caci gazele care se degaja din foc pot fi toxice si de aceea ar trebui sa incercam sa restrangem utilizarea lor.
Ar trebui, pe de alta parte, sa incercam sa frecventam mediile fara fum de tigara, caci fumatul pasiv poate fi la fel de daunator sanatatii ca si cel activ.
Sistemele de ventilare si de climatizare pot fi si ele riscante pentru sanatate, daca nu sunt verificate. Faceti-va timp pentru a le controla si folositi, de preferat, aerisirea naturala.
In sfarsit, acordati o atentie deosebita produselor cosmetice pe care le folositi, caci acestea sunt deseori compuse din numeroase substante chimice. Atunci cand le aplicati – cu toata increderea – pe piele, ele patrund prin pori in tot organismul. Alegeti mai bine produsele naturale, care sunt tot mai numeroase si mai accesibile ca pret, si care dau rezultate la fel de bune.
Zgomotul este si el un factor toxic de luat in seama atunci cand este vorba de sanatate. In marile orase el atinge un nivel suficient de ridicat pentru a crea un stres suplimentar, la care organismul trebuie sa reactioneze si sa se adapteze. Poluarea fonica este o realitate pe care nu trebuie sa o neglijam. Orice zgomot constant si repetitiv reuseste sa provoace tulburari ale somnului. Astfel, evitarea cat mai mult posibil a zgomotului se dovedeste a fi o alegere cu adevarat sanatoasa. Sa iti oferi momente de liniste deplina este un obicei sanatos, demn de urmat.
Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"
Plantele, fireste…
Plantele contribuie la sanatatea oamenilor de milenii. Sub forma de frunze, in extracte, in tincturi, in uleiuri, calitatile plantelor pot ajuta la prevenirea bolilor, la intarirea organismului si pot chiar ajuta vindecarea.
Iata cateva plante si ierburi cu proprietatile lor specifice:
Furnizeaza vitamine, minerale, aminoacizi, enzime; este antioxidanta.
Favorizeaza digestia.
Ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.
Ajuta la combaterea migrenelor si a nevralgiilor; are efect calmant.
Previne constipatia.
Ajuta la combaterea infectiilor cailor respiratorii.
Este recomandata celor bolnavi de diabet.
Ajuta in cazul reumatismelor si anginei.
Combate eczemele, bronsita, gripa.
Calmeaza durerile reumatice si pe cele legate de nervul sciatic.
Ajuta digestia, e antiseptica, stimulatoare si tonica.
Favorizeaza vindecarea cistitelor si a tulburarilor renale usoare.
Combate astmul, gripa, bronsita si bolile ficatului.
Reduce acufenele (zgomotele din ureche) si tonifica organismul.
Favorizeaza circulatia sanguina; este tonifiant si are rol digestiv.
Ajuta la combaterea insomniei, oboselii generale si a arteriosclerozei.
Bineinteles, aceasta lista nu este exhaustiva, iar oricine ar vrea sa stie mai mult va putea gasi in librarii diferite lucrari foarte utile care prezinta proprietatile curative atat ale plantelor si ierburilor, cat si ale fructelor si legumelor.
Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"
Medicina alternativa naturista
In acelasi spirit, al naturalului, este imposibil sa nu consacram cateva randuri medicinei si terapiilor alternative, calificate drept medicina naturista – in opozitie cu medicina traditionala, care se bazeaza mult prea des (si prea exclusiv) pe folosirea medicamentelor pentru calmarea sau vindecarea indispozitiilor, durerilor si bolilor.
Nu contestam faptul ca medicina traditionala poate sa ne foloseasca – bine practicata, ea este de neinlocuit – dar ea are, in unele cazuri, lipsuri, daca nu chiar limite. Medicina naturista prezinta avantajul de a interveni in planul preventiv, un aspect prea des neglijat, chiar de-a dreptul omis de catre medicina traditionala.
Aceste tipuri de medicina alternativa sunt in mare parte bazate pe o cultura si pe cunostinte ancestrale, care au traversat secolele si chiar mileniile; ele au tendinta de a face apel la spiritul naturii, si prin aceasta se inscriu perfect in interiorul legilor universale ale sanatatii. Pentru a ne asigura de adevaratele lor binefaceri asupra organismului nostru se impune sa consultam specialistii in materie si sa ne ferim de sarlatanii care, din nefericire, sunt destul de numerosi.
Dar care sunt aceste tipuri de medicina si ce pot face ele pentru noi? Iata o scurta prezentare:
ACUPUNCTURA
De origine chineza, acupunctura avea altadata ca scop principal favorizarea circulatiei energiei in intregul corp. Astazi, ea este mult utilizata ca tehnica impotriva durerilor si pentru a scapa corpul de diferite dependente. Este o terapie usoara si naturala, care consta in introducerea unor ace fine chiar in punctele de energie, numite meridiane.
AROMOTERAPIA
Aromoterapia consta in punerea in slujba sanatatii mirosurile degajate de plante si de flori. In functie de calitatile lor, acestea din urma pot aduce un sprijin sanatatii in diferite moduri. Anumite esente sunt recunoscute pentru puterea lor relaxanta, in timp ce altele stimuleaza sau actioneaza direct asupra anumitor sisteme, precum caile respiratorii.
CHIROTERAPIA
Lucrand la nivelul vertebrelor, chiroterapeutul inlatura nenumaratele dureri de spate, de gat si diferite indispozitii, printre care si migrenele. Acestea sunt principalele motive pentru care este consultat un astfel de practicant. Totusi, chiroterapeutii afirma ca pot interveni si pe alte planuri. Prin diversele manevre pe care le fac, ei sustin ca pot actiona asupra sistemului imunitar pentru a-l intari.
HOMEOPATIA
Homeopatia se bazeaza pe diluarea la maximum a unor substante complet naturale. Administrate pacientului, aceste doze infinitezimale ajuta la tratarea diverselor tipuri de maladii. Campul de actiune al homeopatiei este vast; el cuprinde afectiuni cutanate, dar si migrene sau otite, chiar si probleme de natura ginecologica. Desi medicamentele homeopatice se pot obtine din farmacie, este de preferat sa consultam, in prealabil, un medic homeopat.
NATUROPATIA
Naturopatia grupeaza mai multe tehnici, care pot varia de la un naturopat la altul. Ea face apel la fitoterapie, la acupunctura, la tratamente nutritioniste, la masaje si la homeopatie.
OSTEOPATIA
Osteopatia este o stiinta care se bazeaza pe manipulari precise ale corpului pentru a-l readuce intr-o stare buna. Mult mai blanda decat chiroterapia, osteopatia isi extinde campul de actiune mult mai departe de coloana vertebrala, pentru a zabovi asupra tuturor partilor corpului. Aceasta tehnica este indicata mai ales pentru a trata problemele de ordin musculo-scheletic si poate interveni in mod eficient in anumite cazuri de tulburari ale sistemului nervos.
FITOTERAPIA
Aceasta medicina „usoara“ exploateaza proprietatile medicinale ale plantelor. Fitoterapeutii profesionisti se intereseaza atat de cauza unei boli, cat si de prevenirea ei.
Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"
Universul ne guverneaza
Facem parte din Univers, la fel ca soarele, apele, plantele si tot ce exista. Ca si fauna sau flora, oceanele si mareele lor, suntem condusi de legile universale. In noi exista forte incomensurabile, care actioneaza asupra noastra, in cea mai mare parte a timpului fara sa stim. In acest sens, Universul traieste in noi la fel cum si noi traim in el.
A deveni constienti de aceasta realitate poate fi un fapt linistitor pentru unii si ingrijorator pentru altii. Dar, cum nu putem face nimic, avem totusi privilegiul de a accepta cu seninatate aceasta stare de fapt si de a incerca sa obtinem un profit in urma ei. Universul ne apara si ne conduce. Sa traim in ritmul sau inseamna sa traim in ritmul naturii, sa ne intelegem mai bine propriul ritm, reactiile noastre la anotimpuri, la luna plina etc.
A deveni constienti de maretia, de imensitatea Universului, de complexitatea sa constituie o buna modalitate de a relativiza micile noastre probleme cotidiene, care ne pot provoca ulcere. Atunci cand credeti ca va aflati in fata unei probleme foarte dificile, care va impiedica sa dormiti si va da dureri de cap, rezervati-va cateva minute pentru a face exercitiul care urmeaza.
Asezati-va confortabil sau chiar intindeti-va. Inchideti ochii si imaginati-va corpul dumneavoastra asa cum este el in acest moment. Ganditi-va la dumneavoastra si la problema pe care o aveti. Apoi, calm, mental si vizual, mariti spatiul vizionat. Imaginati-va acasa sau la birou, precum si oamenii care sunt acolo. Ganditi-va la problemele fiecaruia, dar si la ceea ce reprezinta acestia pentru voi. Apoi, largiti mai mult perspectiva. Imaginati-va orasul dumneavoastra, imbratisati-l cu privirea si incercati sa adunati, in linii mari, toate persoanele sale, problemele, frumusetea sa. Largiti si mai mult planul, pana la a vedea tara dumneavoastra, apoi continentul, apoi Pamantul intreg. In sfarsit, indepartati-va brusc de globul terestru, incercand sa inglobati toata frumusetea, oamenii, problemele pe care le cuprinde… Retrageti-va in cosmos. La sfarsitul exercitiului, va veti simti mai mult ca oricand parte integranta din Univers; atunci, nu numai ca problemele dumneavoastra vi se vor parea mult mai insignifiante, dar va veti simti si mult mai putin singur.
Continutul acestor pagini poate fi preluat doar cu acordul scris al "www.copilul.ro"