Sentimentul de vinovatie la mamicile care au serviciu

/ / Modificat: 2011-03-17
Sentimentul de vinovatie la mamicile care au serviciu

Sentimentul de vinovatie la mamici este inevitabil si face parte din tabloul de emotii care-l incearca fiecare femeie care devine mama.

Dupa ce petreci o perioada de cateva luni sau poate mai mult numai in compania bebelusului si este timpul sa se reintoarca la munca, mamicile trec prin momente destul de grele, manifestand un regret ca nu este langa bebele lor moment de moment si poate astfel rateaza momente esentiale din viata lui. Cum faci fata?

Nu esti singura care face acest lucru!

Mai mult de 70% dintre femeile care au un copil de peste 1 an de zile muncesc in afara casei si isi reiau traseul profesional la acest moment. Este unul dintre gandurile care ar trebui sa te consoleze. Specialistii sustin ca femeile care resimt acut acest sentiment ar trebui sa intre in contact cu alte femei care sunt in aceeasi situatie. Impartasirea acestor sentimente cu alte persoane care simt acelasi lucru te fac sa iti dai seama ca aceste trairi sunt parte din a fi mama si ca sunt normale.

Copiii au stari imprevizibile!

Copiii mici trec rapid de la o stare la alta. Astfel ca, te poti trezi ca acum face o criza de isterie pentru ca trebuie sa pleci la serviciu, iar in momentul urmator uita ca le era "dor" de tine si isi fac de treaba prin casa jucandu-se. Sa iti vezi copilul plangand cu lacrimi de corcodil si tipand din tot sufletul sa nu pleci poate fi coplesitor si sfasietor, insa trebuie sa ai in minte faptul ca ei isi vor reveni foarte rapid, pentru ca trec rapid de la o sursa de distractie la alta. Important este sa nu prelungesti despartirea de fiecare dimineata ci sa o pleci cat mai rapid.

Mamicile fericite au copii fericiti!

Nu uita ca daca esti o mamica fericita atunci si copilul tau va fi la fel. Aceasta stare se transmite cu usurinta copilului prin prisma legaturii unice dintre mama si bebelus. Asadar, daca a reincepe munca iti ofera un sentiment de multumire si bucurie si te face sa ai o dispozitie buna, si copilul tau va fi fericit! Armonia in familie poate fi mentinuta cu usurinta si daca muncesti!

Calitatea timpului petrecut cu copilul conteaza, nu cantitatea!

O zi intreaga petrecuta cu micutul tau in care esti stresata, ganditoare, iritata, adica esti prezenta mai mult fizic, decat emotional in jurul lui nu se compara cu cateva ore in care te joci cu copilul, comunici sau razi cu el. Asadar, nu ai nevoie de 24 de ore din 24 ca sa te bucuri de copilul tau, ci numai de cateva ore pe zi, dar cu adevarat valoroase.

Trebuie sa ai incredere in bona sau in persoana cu care lasi copilul!

Este esential sa ai incredere in persoanele cu care lasi copilul in grija cat esti la serviciu. In acest fel te vei simti mai confortabil cu gandul ca micutul tau este pe maini bune si sentimentele de vinovatie se diminueaza. Alegerea unei bone de incredere sau a unei crese profesioniste joaca un rol esential in dezvoltarea armonioasa a copilului.

Vezi care este alternativa serviciului si daca esti multumita cu ea!

Mamele se confrunta in momentele apropiate revenirii la munca cu dileme de genul "sunt sau nu o mama buna daca fac asta?". Ia in considerare alternativa: ai fi fericita sa nu muncesti si sa ramai acasa cu micutul tau? Ce pierzi daca nu muncesti si daca muncesti de asemenea? Pune-le in balanta si vezi care cantareste mai mult.

Mamicile muncitoare sunt un model pozitiv pentru copii!

Gandeste-te ca tu esti cea de la care micutul tau are cel mai mult de invatat. Mamicile muncitoare reprezinta un model etic, disciplinar si responsabil pentru copii.

Bebelusii stiu intotdeauna cine este "mama"!

Sentimentul de vinovatie este amplificat si de frica ca micutul tausa nu isi reverse dragostea si sa te inlocuiasca cu bona si sa ajunga chiar sa ii zica "mama", pentru ce petrece mai mult timp cu el. Specialistii te asigura ca nu este asa si ca bebelusii isi vor recunoaste intotdeauna mama, in principal dupa timbrul vocal al lor si chiar dupa miros.

Taguri Sentimente de vinovatie la mamici Emotii parinti Cariera si copil Mamici crestere copii Crestere copil Ingrijire bebelus Serviciu dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre