Adaptarea la viata de proaspat parinte

/ / Modificat: 2011-01-31
Adaptarea la viata de proaspat parinte

Stii bine ca nu te nasti sa fii parinte, ci ca devii si inveti. Este una dintre putinele "meserii" care nu necesita pregatire si care vin in mod natural, odata cu sarcina si nasterea bebelui. Abia v-ati obisnuit cu ideea de sarcina pana la sfarsitul celor 9 luni, ca iata va vedeti intr-o noua postura: proaspeti parinti. Cum va adaptati noului stil de viata?

Schimbarile emotionale ale proaspetilor parinti sunt normale!

A deveni parinte este o experienta majora, care schimba total viata oricarei persoane aflata in aceasta aventura. Este o aventura minunata, pe termen lung, dar care atrage si momente si schimbari emotionale uneori mai putin placute.

Nu fiti surprinsi daca va vor incerca in noua postura de parinte o serie de sentimente contradictorii, de neinteles poate. Poti trece usor de la exaltare la anxietate si sentimente de frustrare pana la bucurie nemarginita. Ele sunt normale si fac parte dintr-un proces treptat de adaptare la noul statut. Le poti resimti foarte coplesitoare.

Epuizare fizica – nu ezita sa ceri ajutorul!

Imediat dupa nastere, mama va trece printr-o perioada extrem de extenuanta, dar nici taticii nu vor fi mai prejos, trebuind sa faca fata organizarii si pregatirii mamei pentru noul mediu si de a substitui mama la bucatarie, curatenie etc.

Cea care trebuie sa isi dozeze foarte bine energia este mamica, care sufera si de oboseala postpartum, dar trebuie sa faca fata si programului intens de alaptat al copilului si de ingrijire a lui. Incearca sa dormi cat pot de mult, sa mananci alimente enrgizante si sa ceri ajutorul rudelor sau apropiatilor cand simti ca cedezi.

Prietenii, familia si vizitele – limiteaza-le!

Statutul de nou parinte te face sa devii o tinta sociala. Toti vor sa vada bebele si sa iti ofere sprijinul si suportul insa este de preferat sa se evite paradele de vizitatori in primele zile sau saptamani.

Cheama doar rudele si prietenii foarte apropiati, care la o iti pot fi si de ajutor cu ingrijirea bebelui si organizarea casei si cam atat. Altfel veti fi si mai surescitati, nervosi si nu va veti putea bucura de minunea care v-a intregit familia. Parintii si bebele au nevoie de odihna, liniste si momente in familie pentru a crea relatia aceea unica dintre ei.

Comunica cu partenerul tau si bazati-va pe suport reciproc!

Este important sa realizezi, ca desi treci printr-o perioada grea, ai pe cine sa te bazezi. Ai un partener pe care trebuie sa te bazezi atat emotional, cat si fizic. Iti va fi cel mai de pret ajutor. Totusi, ai grija sa il asculti si pe el si sa va intelegeti ingrijorarile si preocuparile reciproc. Este normal sa aveti dubii, sa va fie frica de ce va urma sa va simtiti coplesiti, dar discutati aceste aspecte si incurajati-va reciproc.

Cel mai bine este sa treci impreuna cu partenerul prin aceste stari si sa fii deschisa la sprijinul medicilor, asistentelor medicale si al familiei si prietenilor. Este important sa exprimi toate sentimentele care te incearca si sa nu le inhibi.

Taguri Proaspata mamica incredere Proaspata mamica nesiguranta Emotii parinti Adaptare viata parinte

Articole recomandate

Citeste si despre