Aparitia copiilor in viata de cuplu creste riscul de infidelitate?

/ / Modificat: 2024-07-13
Aparitia copiilor in viata de cuplu creste riscul de infidelitate?

A avea copii poate fi o experienta minunata si este foarte personala pentru fiecare persoana sau cuplu care decide sa intemeieze o familie. Cu toate acestea, a avea copii poate, de asemenea, in unele cazuri, sa creasca probabilitatea de infidelitate. Acest lucru este conform psihologului american Mark Travers intr-un articol pentru PsychologyToday, care explica faptul ca responsabilitatile legate de ingrijirea copiilor, epuizarea si alti factori ne pot conduce pe aceasta cale a infidelitatii.

 

Uneori, partenerii incearca sa isi satisfaca nevoile in afara relatiei lor prin infidelitate emotionala si sexuala. Aceste infidelitati, desigur, reprezinta un risc pentru stabilitatea nu numai a cuplului, ci si a familiei.

 

Trei motive pentru care cuplurile comit infidelitate dupa ce au copii

Asadar, de ce oamenii inca isi insala partenerii si isi pun in pericol viata de familie? Psihologul mentioneaza trei motive pentru care oamenii comit infidelitate dupa ce au copii:

 

1) Ei experimenteaza o pierdere a identitatii

A deveni parinte implica o schimbare dramatica a rolurilor pe care trebuie sa le joci. De la a fi Maria, Lucia, Fran sau Carlos, sau un partener, la a fi si tata si mama. Ceea ce se intampla este ca prioritatile se schimba radical. Timpul care obisnuia sa fie alocat hobby-urilor, intalnirilor si asa mai departe, este acum mai des alocat activitatilor parentale. Noile roluri ocupa un loc atat de predominant in viata lor, incat cuplurile pot chiar sa inceapa sa se vada unul pe celalalt prin aceasta perspectiva, referindu-se adesea unul la celalalt ca "mama" sau "tata" pentru copiii lor, dar si unul pentru celalalt.

 

Cercetarile arata ca, desi rolul de parinte poate aduce sens si satisfactie in viata unei persoane, acesta poate duce, de asemenea, la epuizarea parintilor. Iar aceste elemente (stres, oboseala, imposibilitatea de a-si satisface propriile nevoi...), impiedica sentimentul de identitate.

 

Dar, desigur, recunoasterea exclusiva a rolului de parinte (si nu de partener) poate da senzatia ca celelalte parti ale propriei identitati sunt incet sacrificate. Asa se explica de ce unele persoane incearca sa isi redescopere sinele independent si liber prin legaturi cu alte persoane decat partenerii lor, prin infidelitate. In cele din urma, prin intermediul unei aventuri, ei simt ca nu trebuie sa puna nevoile altora inaintea lor si ca se pot bucura din nou de a fi cine erau inainte de a deveni parinti (mai tineri, liberi).

 

2) Se simt abandonati si deconectati

Un alt motiv pentru a fi infidel dupa ce ai devenit parinte este faptul ca a fi parinte si a fi intr-o relatie romantica simultan poate coplesi capacitatea psihologica (si, de asemenea, financiara) a unei persoane. De asemenea, in timp, timpul de calitate petrecut cu partenerul si nevoile acestuia pot tinde sa fie neglijate in procesul de a castiga existenta si de a creste copiii. Atunci, partenerul care se simte "neglijat" poate sa se simta invizibil in propria familie si sa caute sa isi satisfaca "in afara" acea nevoie de recunoastere, pasiune... (sau orice cauta si tanjeste el sau ea). In legatura cu aceasta, un studiu din 2023 a concluzionat ca persoanele care se simteau neglijate si stresate si care percepeau o lipsa de comunicare erau mai predispuse sa fie infidele partenerilor lor. Persoanele care doreau mai multa dragoste din partea partenerilor lor si se simteau mai putin satisfacute erau, de asemenea, mai susceptibile de a fi infidele.

 

3) Sufera de o scadere a intimitatii sexuale

In cele din urma, un alt factor de risc pentru infidelitate in perioada parentalitatii este scaderea intimitatii sexuale. Este logic ca acest domeniu sa treaca in plan secund odata cu sosirea copiilor (cel putin initial), deoarece cresterea copiilor afecteaza somnul, timpul si energia unui cuplu, ceea ce poate afecta negativ viata sexuala. Iar daca adaugam la epuizare incercarea de a jongla cu un stil de viata agitat, dificultatile de a face sex etc., exista mai putine oportunitati pentru intimitatea sexuala intre cupluri.

 

Legat de acest lucru, intr-un studiu din 2022, cuplurile au raportat mai multe preocupari sexuale dupa ce au devenit parinti: si anume, nepotriviri in ceea ce priveste dorinta sexuala, dorinta sexuala scazuta si schimbari in frecventa sexului si energia pentru sex. Pe de alta parte, un studiu publicat in Journal of Sex and Marital Therapy a concluzionat ca persoanele care erau nemultumite de cantitatea de sex si intimitate din relatiile lor erau mai susceptibile de a fi infidele. Dar acest declin in sfera sexuala nu elimina dorinta oamenilor (in unele cazuri, chiar o creste), iar acestia cauta sa simta din nou acea scanteie in afara relatiei, de unde si infidelitatea.

 

https://www.bebesymas.com/noticias/tener-hijos-experiencia-distinta-para-cada-pareja-que-seguro-que-aumenta-tres-importantes-factores-riesgo-infidelidad

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii Familie

Articole recomandate

Citeste si despre