Cariera si copilul, motive de vinovatie pentru mamici

/ / Modificat: 2024-09-20
Cariera si copilul, motive de vinovatie pentru mamici

Putine mamici reusesc sa impace cu bine cariera si cresterea copilului, fara a fi coplesite de sentimente de vinovatie. Vinovatia da nastere frustrarilor, fie pentru ca se vad nevoite sa renunte la ideea de a reveni la serviciu pentru a ingriji bebelusul, fie pentru ca trebuie sa il lase pe micut cu bona sau o ruda, pentru a-si putea relua activitatea profesionala, si rateaza astfel unele dintre cele mai importante momente din viata lui. Iata care sunt principalele motive pentru care mamicile se simt vinovate si cum sa le depasesti sau sa le eviti mai usor!

Cariera si copilul, sursa de sentimente de vinovatie la mamici?

Societatea, educatia, mentalitatea si traditia au trasat in epoca moderna doua linii de demarcatie clare intre a fi femeie de cariera si a fi mama. Potrivit multora, ele nu pot coexista in acelasi timp si sunt doua roluri care se bat cap in cap.

Sentimentul maternitatii este unic, foarte emotionant si placut, dar de cele mai multe ori, nu este suficient pentru a te implini, ca femeie. Oricat de mult ti-ai dori sa stai cu copilul, exista posibilitatea sa ai,in acelasi timp, si dorinta de a-ti relua activitatea profesionala.

Pe de alta parte, dupa ce ai petrecut atatea luni in compania bebelusului tau, nu iti vine usor sa il lasi in compania altora, timp de 6-8 ore pe zi. Numai gandul ca nu mai esti langa el, ca ai putea rata primele lui cuvinte sau primii pasi te deprima si te frustreaza.

Potrivit Cristinei Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala", cele doua roluri ale unei mamici nu trebuie sa se excluda unul pe celalalt, ci trebuie gasit acel echilibru intre ceea ce simte, ce isi doreste si ce ii ofera realitatea. "In interiorul fiecarei femei este loc pentru toate", sustine specialistul.

Si daca revii la munca si daca nu o faci, tot te vei confrunta cu sentimente de vinovatie.

Vinovatia apare ca urmare a sentimentului de ambivalenta (adica aparitia mai multor dorinte in acelasi timp). O femeie care devine mama mai are dreptul sa isi doreasca sa revina la munca ei, care ii placea atat de mult? Isi va neglija copilul daca revine?

Sfaturi pentru depasirea sentimentelor de vinovatie

"Sa gasesti echilibrul intre a fi mama si femeie de cariera nu pare un lucru usor si nici nu poate fi. Presupune sa intelegi ceea ce simti in raport cu fiecare dintre aceste roluri, cat de aproape iti sunt ele si unde simti o dificultate, un conflict. Alegerea este dificila. Incerci mereu sa alegi un rol, cel care este prioritar. Transformarea lui intr-o prioritate devine un rol incarcat de tensiune, o presiune, alaturi de care celelalte nu isi mai gasesc locul", explica psihologul.

In primul rand, trebuie sa fii constienta ca aceste sentimente sunt firesti si ca reluarea activitatii profesionale este doar unul dintre multiplii factori declansatori.

Nu esti singura mamica care incearca sa armonizeze cariera cu meseria de mama in viata ei. Cauta si impartaseste trairile tale cu persoane care trec prin aceeasi experienta ca si tine. Pe de-o parte, te vei descarca si te vei simti mult mai bine, iar pe de alta, ai ocazia sa afli un sfat bun, o idee, care te-ar putea ajuta sa depasesti mai usor aceasta perioada care te copleseste emotional.

Retine faptul ca nu cantitatea timpului petrecut cu copilul este cea mai importanta, ci calitatea. Asadar, nu este nevoie sa stai cu copilul zece ore pe zi, pentru a simti ca il iubesti si ca esti acolo pentru orice are nevoie. Cateva ore de calitate petrecute in compania copilului sunt mult mai valoroase. In putinele ore pe care le petreci cu el, comunicati cat mai mult, jucati-va, cititi impreuna carti si asigura-l ca te poate cauta in legatura cu absolut orice problema pe care o are sau daca are nevoie de un sfat.

Gandeste-te si pune in balanta avantajele si dezavantejele fiecarei optiuni (de a ramane acasa, cu copilul si de a reveni la munca) si vezi care cantareste mai mult. Este important sa faci alegeri care te fac fericita, care te implinesc, deoarece specialistii au demonstrat ca mamicile fericite au copii fericiti. Daca revenirea la serviciu te face sa te simti bine si sa ai un sentiment de bucurie si multumire, cu siguranta si copilul tau se va simti la fel.

Sursa foto: freepik

Taguri Sentimente vinovatie mamici Vinovatie mamici Crestere copil Ingrijire copil Revenire serviciu dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre