Cel mai puternic sentiment: Cum creste dragostea dintre tine si copilul tau

/ / Modificat: 2019-01-11
Cel mai puternic sentiment: Cum creste dragostea dintre tine si copilul tau

Legatura dintre mama si copil este una dintre cele mai puternice legaturi care exista pe acest pamant. Alte iubiri vin si pleaca, dar odata ce ti-ai tinut micutul in brate, aceasta legatura va dura o viata intreaga.

Dragostea pe care o simti pentru copilul tau nu este intelectuala sau culturala, asa cum este fata de ceilalti oameni, ci este o parte a fiintei tale. Ca mame si parinti - naturali, adoptivi si chiar vitregi - esti "programat" pentru a forma legaturi stranse afective cu micutul.

De-a lungul anilor, oamenii de stiinta si specialistii in dezvoltarea copilului au descoperit detalii fascinante despre aceasta legatura naturala intre parinti si copii. Constatarile te ajuta sa intelegi de ce devii "dependent" de copil si de ce continui sa-l iubesti profund si atunci cand creste, in ciuda crizelor de isterie, a certurilor si a discutiilor contradictorii.

Legatura pe care o ai cu copilul tau se va schimba de-a lungul anilor, dar dragostea pentru el nu se va diminua niciodata.

Sarcina: Dragoste inainte de prima vedere

Nu fi surprins daca te simti deja indragostit de copilul tau inainte sa-l cunosti. Viitorii tati simt adesea un amestec puternic de emotii si anticipare, iar aceste sentimente ajuta la crearea scenei pentru relatia cu copilul care se va naste.

Cand esti insarcinata, hormonii puternici ai mamei incep de asemenea sa formeze baza acestei legaturi afective cu copilul. Acesti hormoni sunt produsi pe parcursul sarcinii si devin mai puternici in fiecare saptamana.

Pe masura ce se apropie data nasterii, creierul incepe sa produca cantitati tot mai mari de oxitocina (hormonul dragostei si al atasamentului) a carei functie este trezirea si intarirea instinctelor materne, dar si de reducere a stresului.

De asemenea, oxitocina este responsabila pentru cele mai multe atitudini materne si la animale, de la maimute la soareci, cum ar fi ingrijirea si curatarea copilului.

mama bebe

Acest hormon a facut obiectul multor studii stiintifice in ultimii ani. Unele cu animale sugereaza ca oxitocina joaca un rol important in multe dintre comportamentele sociale, de la cresterea copilului pana la formarea unor relatii solide si durabile.

Animalele care nu au receptori de oxitocina in zonele cheie ale creierului isi ignora descendentii si cauta in fiecare sezon parteneri diferiti. Animalele din speciile cu un numar mare de astfel de receptori tind sa fie parinti atenti si sa formeze perechi de lunga durata. Deci, atunci cand corpul tau incepe sa pompeze mai mult oxitocina in timpul sarcinii, este ca si cum ar circula mai multa dragoste in vene.

Bebelusul tau incepe sa creeze o legatura puternica cu tine, chiar inainte de a se naste. Bataile inimii tale il insotesc mereu. Alimentele pe care le consumi afecteaza gustul lichidului amniotic. Si inima lui mica bate un pic mai tare cand aude vocea ta, al carui sunet va continua sa-l stimuleze si sa-l "mangaie" multi ani.

Tu si copilul tau: doi dependenti de iubire

Cand esti in travaliu si contractiile se inmultesc, fluxul de oxitocina din creier si sange este transformat intr-un torent. Printre numeroasele sale functii, acest hormon este responsabil pentru contractiile uterine si pentru stimularea productiei de lapte matern.

Cand ai nou-nascutul in brate pentru prima data, practic, inoti in oxitocina. Acest hormon puternic este capabil sa dea deoparte oboseala si durerea din timpul nasterii si sa le inlocuiasca cu un mare sentiment de euforie si iubire.

bebe

Totusi, oxitocina, nu este singura componenta chimica a iubirii. De asemenea, dopamina, care sta la baza sentimentelor de placere si bunastare a creierului, joaca un rol important in dezvoltarea atasamentului, atat pentru tine cat si pentru copil. Ori de cate ori il tii in brate sau il alaptezi, ambii primiti o doza din aceasta substanta.

Dopamina pe care o primeste bebelusul il ajuta sa se conecteze emotional cu tine. In 2004, un grup de cercetatori italieni au formulat aceasta concluzie prin observarea comportamentului soarecilor. Cei care nu puteau simti dopamina nu pareau sa simta lipsa mamei. Acest experiment este principala dovada ca dopamina joaca un rol crucial in atasamentul dintre mama si copil.

Ce se intampla daca nu simti imediat atasamentul puternic?

Aproximativ 30% dintre mame nu se simt indragostite imediat de micutul lor. In aceste cazuri, dezamagirea, stresul si epuizarea stopeaza hormonii puternici ai iubirii, dar nu pentru mult timp. Multi parinti dezvolta o legatura puternica cu copiii lor in primele luni.

Dragostea creste cu timpul, atat pentru tine cat si pentru copilul tau. Daca esti cu bebelusul in primele ore de viata, cand este treaz, el te poate privi in ochi si iti poate memora fata sau cel putin o versiune neclara.

Legaturile emotionale semnificative cu tine si cu alte persoane importante din viata sa nu se vor dezvolta pana cand micutul nu are intre 7 si 8 luni, explica Julia Braungart-Rieker, profesor de psihologie la Universitatea Notre Dame, Indiana (SUA).

Este imposibil sa "strici" un copil cu prea multa dragoste, atentie si afectiune. Cand iti vei mangaia micutul, cladesti o baza de incredere si afectiune care va dura toata viata.

Taguri Dragoste copii Iubire copii Iubire copii parinti

Articole recomandate

Citeste si despre