Cele mai frecvente motive de vinovatie pentru mamici

/ / Modificat: 2011-11-04
Cele mai frecvente motive de vinovatie pentru mamici

Fiecare proaspata mamica se simte la un moment dat vinovata fata de propriul copil. Din momentul in care devii mama, copilasul devine centrul universului tau. De acum incolo, nimic nu mai este ca inainte: totul se invarte in jurul lui. Sentimenul maternitatii este extrem de placut, dar in acelasi timp iti ridica o multime de intrebari, dintre care cea mai uzuala este: Oare sunt o mama buna?

Cauze ale aparitiei sentimentului de vinovatie

Multe proaspete mamici se confrunta cu depresia post-partum, cauzata pe de o parte de factori fiziologici (dezechilibru hormonal) si pe de alta parte de factori psihologici. Aceasta poate fi acutizata si de sentimentele de vinovatie fata de copil, incepand de la timpul insuficient petrecut cu cel mic, pana la marca de scutece folosita.

Uneori, tanara mama lipsita de experienta in cresterea copilului (mai ales daca este primul copil), se simte nesigura pe sine, isi creeaza complexe si se simte vinovata fata de copil din diverse motive. Cele mai frecvente motive pentru care mamicile se simt vinovate sunt:

  • Hranirea bebelusului cu biberonul; este adevarat ca cea mai buna hrana pentru cel mic este laptele matern, dar in anumite cazuri acest lucru nu este posibil; fie ca te intorci la serviciu, fie ca pur si simplu nu ai destul lapte pentru a-ti hrani copilul, biberonul devine singura solutie si nu e intotdeauna un lucru rau.

  • Folosirea televizorului pe post de "baby sitter"; de multe ori, nu-ti poti face treburile zilnice daca bebelusul te solicita non stop in preajma lui. Multe mame isi lasa copiii la desene animate cat timp au treaba la bucatarie sau fac curatenie prin casa.

  • Folosirea scutecelor de unica folosinta si a altor produse "neprietenoase cu mediul".

  • Hranirea copilului cu produse de tip junk food.

  • Lasarea copilului cu bona sau la cresa (gradinita) la o varsta foarte mica (uneori la numai cateva luni), atunci cand esti nevoita sa te intorci la lucru.

  • Tipatul la copil; atunci cand esti nervoasa si nu mai ai rabdare cu cel mic, se poate intampla sa-ti iesi din fire. Multe mamici se simt vinovate pentru fiecare cuvant rastit adresat copilului.

  • Imposibilitatea de a-i oferi copilului tau tot ceea ce le ofera ceilalti parinti copiilor. Atunci cand posibilitatile tale financiare sunt limitate, nu-i poti da celui mic tot ceea ce iti cere. De aici apar multe frustrari si regrete.

De ce nu trebuie sa te simti vinovata fata de copil

Daca nu te consideri o mama destul de buna si ai senzatia in permanenta ca ai putea face mai mult pentru copilul tau, incearca sa vorbesti si cu alte mamici care se afla in aceeasi situatie. Nu este cazul sa-ti faci atatea griji, pentru ca:

  • Laptele formula imita compozitia laptelui matern. Bineinteles, niciun laborator din lume nu va putea produce lapte de mama, insa, se poate apropia destul de mult. Daca iti hranesti si hidratezi copilul corespunzator, nu ai de ce sa-ti faci probleme.

  • 15-30 de minute in fata televizorului nu-i va face niciun rau micutului. Alege programe de desene animate educative, precum Baby Einstein si vei vedea ca bebelusul chiar face progrese!

  • Daca nu esti de acord cu scutecele de unica folosinta, alege scutece refolosibile, pe care le poti spala.

  • Multe mamici au o strangere de inima atunci cand ofera celor mici mancare nesanatoasa de la fast food. Din pacate, este o realitate a timpurilor noastre pe care in anumite cazuri nu ai cum s-o eviti. Incearca sa limitezi consumul de astfel de alimente si convinge-l pe cel mic sa manance multe fructe si legume proaspete.

  • Daca nu vrei sa te transformi in casnica, la un moment dat, tot va trebui sa-l lasi pe cel mic cu altcineva. Nu-ti face probleme, cu timpul amandoi va veti obisnui cu situatia, iar copilul va fi mandru de mamica lui realizata profesional.

  • Este normal sa-ti mai iesi din fire uneori; sarcinile de serviciu, munca acasa si statul cu copilul te pot epuiza. Incearca totusi sa-ti pastrezi calmul pe cat posibil si nu tipa la copil fara motiv.

  • Copilul are nevoie de dragostea si atentia ta mai mult decat de diverse obiecte. Ii poti explica acest lucru si poti sa suplinesti bunurile materiale prin activitati placute (iesiri in aer liber, jocuri interactive in care sa-l implici pe cel mic). Astfel, copilul va invata care sunt lucrurile de valoare si se va transforma intr-un adult responsabil.

Taguri Sentimente de vinovatie la mamici

Articole recomandate

Citeste si despre