Elisa Molina, fondatoare a Educatiei cu Calm (Educa in Calm) a vorbit in cadrul unui congres despre importanta educatiei cu calm si crearea unei lumi in care ne dorim ca micutii nostri sa traiasca.
“Pentru a schimba societatea, trebuie sa incepi prin a te schimba pe tine insuti”
Cine nu isi doreste o lume mai buna prentru copii? Cati dintre parinti nu s-au intrebat ce viitor ii asteapta pe cei mici? Cu totii ne-am dori o bagheta magica care sa transforme lumea intr-o lume mai buna, potrivita pentru a creste un copil.
Cu toate acestea, “lumea pe care ne-o dorim pentru copiii nostri nu exista insa, dar o putem realiza”, afirma Elisa Molina.
„Adesea judecam lumea in care traim si criticam societatea pe care o avem, dar nu ne dam seama ca societatea este formata din noi toti, asa ca, daca dorim o schimbare in societate, trebuie sa incepem prin schimbarea fiecaruia dintre noi.
Cu totii putem lucra la o serie de fundamente de baza pentru a forma o societate mai buna , indiferent daca suntem parinti, educatori sau nu avem de-a face cu copiii.
De exemplu, cred ca este important sa lucram la relatiile noastre interpersonale, sa lucram la asertivitatea noastra, sa stim sa ne adresam cu demnitate si cu respect fata de ceilalti (si bineinteles sa o facem si la locul de munca), sa avem grija de relatia de cuplu, sa stim cum sa ne adaptam si sa empatizam cu ceilalti… .
Toate acestea sunt elemente de baza in dezvoltarea unei persoane, si va pune bazele atunci cand vorbim de educarea copiilor , indiferent daca suntem parinti sau profesori, pentru ca toti jucam un rol fundamental in aceasta schimbare a societatii. Noi, ca adulti, nu trebuie sa uitam ca pentru a lucra cu succes la aspectele curriculare si academice ale copiilor, trebuie mai intai sa ne conectam la nevoile noastre si ale copiilor.”, sustine Elisa Molina.
Importanta intelegerii modului in care functioneaza emotiile (ale noastre si ale copiilor nostri)
Insa, pentru a putea lucra la toate lucrurile amintite mai sus, Elisa sustine ca este esential ca adultii sa acorde o importanta deosebita emotiilor. Acestia trebuie sa inteleaga emotiile si sa invete cun functioneaza acestea, atat in cazul lor, cat si al copiilor.
“Emotiile pe care le simtim ne pot conditiona si asteptarile false ne pot juca si noua trucuri. De aceea este necesar sa ne cunoastem pe noi insine, sa ne exploram pe noi insine si sa ne conectam cu noi insine. Este important sa facem acest lucru, deoarece are un impact pozitiv asupra relatiei noastre cu ceilalti, dar mai ales asupra relatiei cu minorii. Totodata, trebuie sa modul de functionare al creierului unui adult nu este acelasi cu cel al unui copil. Intelegand si asumand aceste diferente, vom putea educa copiii intr-un mod respectuos si pozitiv.”
3 provocari pentru educarea copiilor, care sa creasca intr-un viitor mai bun
Daca iti doresti ca micutii tai sa creasca intr-o lume mai buna, schimbarea trebuie sa incepa acum, cu tine.
“De exemplu, bunicii nostri stiau ca, daca copiii lor ar studia, o diploma universitara le-ar aduce oportunitati mai mari in viitor, ar putea accesa un loc de munca bun si ar avea o calitate a vietii mai buna. Cu toate acestea, acum stim ca o diploma de studii nu garanteaza ca maine copiii nostri vor vor avea un loc de munca bun, iar aceasta grija ne copleseste", sustine Elisa Molina.
Tocmai de aceea, Elisa Molina, considera ca este necesar ca toti oamenii, dar in special parintii si profesorii/educatorii sa lucreze la trei aspecte fundamentale care vor ajuta la rezolvarea acestei incertitudini care ne inconjoara, contribuind in acelasi timp la crearea unei societati mai bune:
1. Axati-va pe ceea ce este cu adevarat important in viata
De cate ori ne facem griji pentru lucruri nesemnificative? Tocmai de aceea este important sa ne setam pe ceea ce conteaza cu adevarat in viata si sa nu lasam lucrurile marunte sa ne acapareze, dar mai ales sa nu ne lasam temerile, indoielile si convingerile sa-i acapareze si pe copii.
„Cred ca toti, ar trebui sa luam in considerare ceea ce facem cu viata noastra si de acolo sa incepem sa pretuim si sa acordam importanta lucrurilor care sunt importante cu adevarat”.
2. Analizeaza-te - ce poti schimba sau imbunatati la propria persoana?
Pe de alta parte, Elisa considera ca este esential ca fiecare persoana sa faca un exercitiu de reflectie si conexiune personala si sa analizeze ce aspecte trebuie sa schimbam sau sa imbunatatim pentru a deveni cea mai buna versiune a noastra pentru noi, pentru copiii nostri si pentru societate.
3. Conectare zilnica la persoanele din jur
Un exercitiu de conectare este, de asemenea, esential pentru a face relatiile cu oamenii din jurul nostru, dar in special cu partenerul de cuplu si cu copiii nostri, mai bune.
„Trebuie sa intelegem nevoile oamenilor care ne sunt apropiati si pe care ii iubim , sa empatizam cu ei si sa intelegem ca atunci cand vine vorba de educare, tipetele, santajul sau pedepsele sunt inutile. Toate acestea ne indeparteaza de copiii nostri, nu ii educa si nu functioneaza, nici in cazul copiilor mici, nici in cazul adolescenti lor.”, incheie Elisa Molina.
Sursa foto: pexels.com