Desi trebuie sa fii mereu pozitiva si optimista ca lucrurile vor decurge bine, trebuie sa fii mereu pregatita sa faci fata si vestilor mai putin bune atunci cand te pregatesti sa ai un bebe. Nasterea unui copil cu malformatii congenitale sau cu alte afectiuni grave te-ar putea aseza undeva pe fundul prapastiei dintre bucurie si agonie. Iata cateva strategii utile de a depasi aceste probleme!
Nu te invinovati!
Atunci cand afli orice veste proasta in legatura cu bebele tau sau cu sarcina impulsul natural este acela de a da vina pe tine pentru ceea ce s-a intamplat. O sa o resimti probabil ca o pedeapsa pentru ceva ce ai facut. Trebuie sa te tii pe pozitii si sa incerci sa eviti caderea in aceasta capcana. Cel mai bine este sa iti spui ca lucrurile se intampla uneori fara nicio noima si explicatie. A avea un copil cu nevoi speciale nu inseamna ca ai fost o persoana rea si ca ai meritat acest lucru.
Fii deschisa la suportul celor dragi!
Este normal sa te simti trista, deprimata, ba chiar furioasa cand afli o astfel de veste. Ar fi supraomenesc sa nu te simti astfel. Dar nu este indicat sa te izolezi! Insa retine ca ai nevoie de suportul prietenilor si al familiei, iar daca tu te inchizi intr-o cochilie din care nu mai vrei sa iesi, nici ei nu se vor putea apropia de tine pentru a te ajuta. Ai nevoie de ei!
Fii pro-activa!
Primirea vestii proaste te poate transforma intr-o stana de piatra, inapta de a mai putea gandi si actiona intr-o directie. Te poate face sa te simti neajutorata si fara solutii! Parca ti-e si frica sa il intrebi pe medic ce urmeaza sa se intample cu micutul. Trebuie sa te aduni si sa incepi sa gasesti idei si solutii pentru a-i face viata micutului tau cat mai buna si mai frumoasa. El ramane totusi bebele tau cel mult asteptat si iubit!
Ia lucrurile pe rand!
De indata ce parintii aud ca micutul lor sufera de o malformatie congenitala lucrurile incep sa se bulverseze in capul lor. Vei fi invadata de o multime de ganduri, de intrebari, de asteptari si de probleme. Nici nu afli bine cum anume afecteaza respectiva malformatie calitatea vietii copilului, ca tu te si vezi proiectata peste 5, 10 sau 15 ani in ingrijirea unui astfel de copil si a complicatiilor care apar. Ia lucrurile unul cate unul si mai intai intereseaza-te cum il poti ajuta acum si ce poti face pentru el pentru a fi cat mai fericit.
Documenteaza-te cat poti de mult cu privire la conditia micutului tau!
Este important sa afli tot ce se poate despre respectiva problema pentru a sti cum sa ii faci fata si cum sa ai grija de bebele tau cel mai bine cu putinta. Insa nu este indicat nici sa faci o obsesie din asta. In plus, asigura-te ca primesti informatii avizate de la medici si specialisti in domeniu, nu de la apropiati sau prieteni.
Inscrie-te intr-un grup de suport pentru astfel de afectiuni!
Exista tot felul de comunitati speciale care inglobeaza mamici si parinti care au copii cu nevoi speciale. O solutie este sa te inscrii intr-un astfel de grup pentru ca te poate ajuta sa empatizezi cu alte persoane care trec prin asta.