Cultivarea florilor poate deveni un hobby

/ / Modificat: 2005-11-18
Cultivarea florilor poate deveni un hobby





 

Plante cu flori putem avea cu totii, fie ca locuim la bloc sau la casa, fie la oras, fie la tara; si intr-un caz si in altul, aceia care iubesc florile vor sti sa se descurce, indiferent de dimensiunile "petecului verde" pe care-l au.

Care-i secretul ca florile cresc atat de bine? Raspunsul unui floricultor amator poate fi greu de dat pentru ca de fapt nu are nici-un secret, este doar un iubitor al florilor care si-a insusit anumite cunostinte privind viata plantelor.

A "iubi florile" inseamna acele sentimente care te fac mai sensibil fata de lumea vegetala, care te determina sa gandesti la necesitatile lor vitale, care iti impun sa-ti rupi din timpul tau liber pentru a interveni eficace in cresterea si dezvoltarea lor.

Copil fiind, nu le cultivi, dar le privesti cu respect si admiratie si-ti dau sentimentul tonic ca au si ele sensibilitate. Adult fiind poti percepe faptul ca plantele sunt sensibile, calitate proprie oricarei fiinte vii.

Cultivandu-le, inmultindu-le, ameliorand sau creand soiuri noi, intre cultivator si plante apare o prietenie; ingrijindu-le cu devotament, cultivarea lor devine un "hobby, o pasiune ce poate depasi pe cea a unui floricultor profesionist.

Oameni cu profesii diverse in viata particulara si-au dedicat timpul liber (uneori si averea) pasiunii senzationale. O aventura exceptionala a trait laleaua, datorita in cea mai mare parte amatorilor. Dornici sa aiba flori frumos colorate, cu dimensiuni mari, amatorii nu pregetau sa ofere sume fabuloase pentru un bulb. De pilda, in 1623 s-a platit in Franta imensa suma de 7200 franci pentru un bulb. Pe un bulb dintr-un soi rar, in Olanda, "patria adoptiva a lalelei", se putea obtine o casa, o moara sau  chiar o fabrica de bere!

Aparuse "tulipomania". In aceasta epoca au trait si personajele romanului "Laleaua neagra" a nu mai putin celebrului Alexandre Dumas. Treptat, ca orice moda, pasiunea bolnavicioasa s-a stins, dar amatorii si profesionistii s-au ocupat in continuare, cu interes, de cultivarea si selectia gingasei lalele.

Sunt exemple si din tara noastra: Dr. Petre Maldarescu si invatatorul Ion Banu din municipiul Rm. Valcea au reusit sa aclimatizeze "floarea de colt" la conditiile de ses.

Iata ca activitatea de floricultor amator se poate transforma intr-o pasiune creatoare.

Domnica Ioana Lazar

Noiembrie 2005


Articole recomandate

Citeste si despre