Cum ne stapanim nervii in fata copiilor?

/ / Modificat: 2011-03-24
Cum ne stapanim nervii in fata copiilor?

Copiii sunt imprevizibili si au tendinta de a intra tot timpul in necazuri si de a face boacane. Acestea sunt o parte fireasca a copilariei, din care ar putea invata foarte multe daca sunt tratate corespunzator. Insa de multe ori parintii ii folosesc pe post de "saci de box" emotionali, descarcandu-si nervii acumulati de peste zi sau din ultima vreme asupra lor si profitand de orice mica greseala pentru a rabufni. Cum sa iti stapanesti iesirile in fata copilului?

Tine minte ca de fiecare data cand tipi la copil sau il agresezi verbal aducandu-i jigniri iti va parea rau mai tarziu si vei regreta ce ai facut. Este intr-adevar destul de dificil sa iti stapanesti furia cand vine vorba de nazadravaniile copiilor.

Concentreaza-te mai mult asupra propriei persoane!

A fi parinte incepe cu propria persoana si apoi cu modul in care iti educi copilul. Asadar, autoeduca-te, mediteaza, vorbeste cu tine si intelege-ti frustrarile si cauzele anxietatii. In loc sa incerci sa ii impui copilului sa se comporte intr-un anumit fel pentru ca tu sa fii calma si sa nu te enerveze, este mai indicat sa inveti sa iti controlezi propriile emotii si comportament astfel incat sa imprastii in jurul tau calmul.

Nu cauta tapi ispasitori pentru starea ta. Ea provine din interiorul tau si trebuie controlata si remediata. Tine minte ca starea de calm este contagioasa - daca oferi calm, ti se va raspunde cu aceeasi moneda. Specialistii au constatat ca micutii care sunt crescuti de parinti cu calm si rabdare se poarta mult mai frumos si mai adecvat decat cei la care se tipa si se aplica constant pedepse.

Intreaba-te daca este eficienta aceasta metoda!

Inainte sau chiar si dupa ce ai tipat si ti-ai revarsat furia asupra copilului care tocmai are un acces de furie, stai pret de cateva minute si intreaba-te care este scopul acestui act si daca e eficient. Probabil ca vei raspunde "pentru ca vrei sa il tii sub control". Dar daca tu nu te poti tine pe tine sub control nereusind sa iti stapanesti impulsurile, cum sa reusesti cu copilul?

Atunci cand tipi si strigi la copil incercand sa il disciplinezi in acest fel in loc sa iti controlezi propria anxietate nu faci decat sa transmiti urmatorul mesaj "mi-am iesit din fire am nevoie ca TU sa te schimbi pentru ca eu sa ma simt bine". Si atunci, unde este beneficiul si morala pentru copil?

Asa cum te porti cu el, asa se va purta si el cu tine!

Daca tipi, va tipa si el, daca vei arunca cu lucruri in jur in curand il vei vedea si pe el facand acelasi lucru si cel mai probabil te vei intreba de unde a invatat sa faca asta. Depinde de tine ce lectii si reguli de comportament impui in jurul tau, pentru ca reprezinti un model pentru copil. Ar trebui sa te gandesti la asta inainte de a incepe scandalul!

Fii constienta ca nu esti TU cea responsabila pentru criza de plans a copilului!

Exista o confuzie frecventa printre parintii care-si iau pe umerii lor intreaga responsabilitate a felului in care se poarta copilul. Nu ar fi mai indicat sa o imparti cu el? Altfel, nu vei face decat sa cresti si mai mult nivelul de stres, anxietate si sa iti creezi si mai multe frustrari care pot rabufni in accese de furie revarsate asupra lui. De aceea este indicat sa iti spui "Sunt responsabila sa il ajut/invat/indrum sa rezolve o problema (cum sa se comporte), dar nu sunt responsabila pentru a-i rezolva problemele sau pentru felul in care actioneaza in final".

Nu esti responsabila sa il faci pe copil sa te asculte, dar esti responsabila pentru modul in care reactionezi si ii raspunzi atunci cand nu o face!

Pregateste-te inainte de a izbucni!

Fii atenta la semnalele care arata ca nivelul tau de anxietate depaseste limita si incearca sa te pregatesti astfel incat sa eviti un scandal. Il vezi pe copilul tau ca e pe cale sa faca ceva nepotrivit, nu ai cum sa opresti la timp boacana si stii ca ceea ce urmeaza este un sir de tipete si strigate. Mai bine spune-ti in sinea ta "De data aceasta nu o sa recationez agresiv si nici nu o sa ma enervez. Nu imi dau voie sa imi ies din fire. Mai bine sa ma gandesc cum o sa rezolv situatia pe cale pasnica si ce o sa discut cu el". Lasa-te ghidata de felul in care vrei sa fii ca parinte, decat de impulsurile de moment!

Adopta cateva mantre pe care sa le ai mereu in minte!

Mantrele sunt scurte propozitii sau indemnuri motivationale cu rol autosugestiv. De exemplu atunci cand simti ca esti pe cale sa iti iesi din fire poti apela la expresii pe care sa ti le spui continuu in minte: "stop", "respira", "calm", "nu are rost sa ma enervez", "nu imi voi permite sa imi ies din fire", "sunt calma, sunt calma". Oricare dintre ele ar fi, fa din ele o prioritate in mintea si in actiunile tale in acele momente.

Ce sa faci cand simti ca esti pe cale sa iti iesi din fire?

Ia-ti un scurt time-out, numara incet pana la 10, respira adanc si spune-ti mereu in minte ca nu rezolvi nimic daca tipi si il admonestezi verbal si ca trebuie sa iti pastrezi calmul.

Iesi din camera in care se afla copilul, pentru ca in aparenta el este declansatorul crizei tale de nervi si este mai bine sa nu ai contact vizual cu el. Mergi intr-o alta camera, concentreaza-te un pic si gandeste-te la calculul cost-beneficiu. Ce rezolvi daca tipi? Te-a ajutat in trecut? A rezolvat ceva? Gandeste o strategie de discutie cu copilul, decat un discurs in care nu faci decat sa ridici vocea!

Taguri Emotii parinti Crestere copil Mamici crestere copii Probleme comportament copii Crizele copiilor

Articole recomandate

Citeste si despre