Cum sa iti faci timp si pentru tine atunci cand esti mama cu norma intreaga

/ / Modificat: 2017-09-27
Cum sa iti faci timp si pentru tine atunci cand esti mama cu norma intreaga

Cand ai simtit ultima data ca ai da orice doar ca sa ai macar o ora-doua numai pentru tine? Probabil nu demult, asa-i?

Trece zi dupa zi si tu nu faci decat sa ai grija de copil si de casa: faci mancare, ii dai sa manance, faci curatenie, il plimbi pe afara, il speli, il imbraci, te joci cu el etc... Iar pentru tine abia daca mai ai timp sa mananci si sa faci un dus.

Aduni frustrari zi dupa zi, iar oboseala te insoteste deja permanent, poate chiar pana la epuizare uneori. Si, de cate ori aceasta stare proasta nu te-a facut sa fii mai putin toleranta cu cel mic si inclusiv cu ceilalti membri din familie?

De cate ori nu ai simtit ca esti cu nervii la pamant si asta doar pentru ca asa te-ai obisnuit si i-ai obisnuit si pe ceilalti cu faptul ca poti tu sa le faci pe toate?

Nu uita ca o depresie poate oricand sa bata la usa pe fond de oboseala. Si inclusiv alte afectiuni.

Asadar, opreste-te, citeste, gandeste, si fa o schimbare. De dragul tau, de dragul copilului, de dragul sotului si al celor din jur.

Mamele cu norma intreaga simt cu siguranta o nevoie puternica de a avea putin timp si pentru ele. Si nu este nimic gresit in a-si dori acest lucru, desi foarte multe se simt vinovate pentru ca viseaza sa stea din cand in cand si singure. 

Antidotul pentru sentimentul de vina este insa urmatorul: daca iti faci putin timp si pentru micile tale placeri te vei simti mai relaxata, mai putin frustrata, mai fericita, ceea ce te va face sa fii o mama mai buna, mai rabdatoare. Iar acest lucru este mai important decat orice sentiment de vina sau decat orice ar carcoti cineva apropiat.

E drept, e usor de vorbit si greu de pus in practica, dar, cu putin efort, vei reusi. Mai jos poti citi cateva trucuri si strategii care te pot ajuta sa iti faci ceva timp si pentru tine.

1. Analizeaza-ti trairile

Daca lasi graba vietii sa te prinda in valtoarea ei fara sa te gandesti si la tine, vei simti peste cativa ani ca ai trait doar pentru ceilalti. Si chiar daca printre acei "ceilalti" se afla si cea mai importanta fiinta din viata ta, si anume copilul tau, tot este important sa te gandesti si la tine, la ceea ce simti tu. La urma urmei, daca esti mai mereu obosita, copilul nu te va vedea prea des fericita, ori, pentru a avea un copil fericit este nevoie ca si tu sa fii fericita.

Asadar, fa-ti timp sa analizezi cum te simti, ce ai vrea sa mai schimbi, ce iti aduce bucurie. Acesta este punctul de la care trebuie sa pornesti in a face ceva si pentru tine.

2. Invata sa ceri ajutor. Ingaduie-ti acest lucru

Nu te astepta ca cei din jur sa vada ca nu mai poti si sa iti sara in ajutor. Poate nu vor vedea niciodata... Mai bine fa-ti curaj si spune cu voce tare ca vrei sa ai si tu o pauza din cand in cand. Spre exemplu, stabileste cu sotul tau o zi pe saptamana in care el sa se ocupe de copil si de casa macar seara, cateva ore. Trebuie sa inteleaga ca si tu ai un job cu norma intreaga, si ca ai nevoie de timpul tau.

3. Mai lasa treburile si nefacute

Macar atunci cand copilul doarme incearca sa iti iei putin timp liber. Chiar daca ai treburi prin casa, din cand in cand este foarte reconfortant sa le lasi deoparte si sa faci ceva ce iti place: sa adormi mai devreme, sa faci o baie prelungita sau sa te uiti la un episod dintr-un serial preferat.

E drept, cel mai probabil a doua zi tot tu va trebui sa faci treburile abandonate, dar faptul ca in seara precedenta ti-ai permis o mica pauza te va face sa ai mai mult chef de ele.

4. Nu te mai compara cu alte mamici

Daca auzi prin parc mamici care se lauda ca se ocupa in permanenta de copiii lor sau daca vezi pe retelele de socializare numai poze cu momente frumoase, nu te lasa coplesita de gandul ca si tu trebuie sa faci la fel sau ca trebuie sa fii mereu la inaltime.

Intai, nu poti sti ce inseamna pentru unii "in permanenta", iar apoi, in social media oamenii oricum au tendinta sa afiseze doar ce este mai frumos din viata lor. Asadar, evita sa te compari cu alte mame si nu renunta la ideea de a avea timpul tau liber.

5. Invata sa refuzi

Macar o data la cateva zile refuza ceva ce faci doar de dragul altora. Spre exemplu, daca copilul unui vecin insista sa vina des pe la voi, fa-ti curaj si refuza-l din cand in cand. Este suficient ca vine de opt ori pe luna, prin urmare nu e mare lucru daca a noua oara sari peste... 

Taguri Relaxare mame ocupate Mame timp liber Organizare mamici

Articole recomandate

Citeste si despre