Nu exista nicio indoiala ca viata se schimba radical inainte de sosirea unui copil. Orice femeie care a experimentat maternitatea a testat si temeri, indoieli si nevoia de a proteja acea mica persoana cu intreaga ei fiinta.
Dar, uneori uiti ca, pe langa mama, esti si femeie. Retine acest lucru: a face lucruri fara copilul tau, nu te face o mama rea, potrivit psihologului Elena Sanz Martín.
Rolul mamei in societate
De-a lungul vietii, mentalul inregistreaza ceea ce media, oamenii din jurul tau sau rudele iti transmit, generand o modalitate specifica de a vedea lumea. Desi mentalitatile s-au schimbat, rolul femeii a ramas acelasi, in viziunea majoritatii.
Societatea impune roluri care devin practic cerinte in cazul mamelor. Astfel, unele sunt sacrificate si anulate ca femei dupa sosirea unui copil.
Vina pentru ca faci lucruri fara copil
Este adevarat ca mama joaca un rol fundamental in dezvoltarea fizica si emotionala a unui copil. Ea este principalul furnizor de dragoste, hrana si protectie.
Dar aceasta conceptie este dusa la extrem si deseori o mama este criticata pentru ca isi dedica timp ca sa se ingrijeasca si se se dezvolte, pe langa rolul de mama.
Avand in vedere situatia, multe femei se simt vinovate atunci cand merg la o sedinta de yoga sau sa bea o cafea cu o prietena, lasandu-si copilul in grija altei persoane. Se simt neglijente si iresponsabile pentru ca au impartit sarcinile legate de micutul sau.
Este timpul sa ignori parerile celor din jur si sa vezi realitatea: maternitatea nu ar trebui sa fie o experienta care sa te izoleze. Rolul de mama nu ar trebui sa "elimine" fiinta care ai fost inainte, ci sa o imbogateasca.
De ce este bine sa faci activitati fara copil?
Este posibil ca ziua ta de lucru si ocupatiile sa-ti lase putin timp liber pe care sa-l petreci cu cel mic. Si probabil ca, de multe ori, ai simtit ca putinul timp pe care il ai ar trebui dedicat copilului si nu tie. Insa, este necesar sa gasesti un echilibru intre diferitele domenii ale vietii, deoarece implicarea excesiva in rolul de mama poate avea consecinte neplacute.
In primul rand, aceasta lipsa a propriului spatiu duce, in timp, la un sentiment de frustrare si resentimente care pot otravi legatura cu copilul si chiar cu partenerul tau. Poti simti ca ti-au "furat" libertatea.
Pe de alta parte, stima ta de sine va ajunge sa se diminueze si poate crea dificultati emotionale. Iar copilul trebuie sa te vada fericita, implinita si prospera. Mai ales ca esti modelul lui si va invata de la tine cum ar trebui sa procedeze in viata de adult.
In cele din urma, trebuie sa-ti amintesti ca intr-o zi, copilul tau va creste si isi va construi propria viata. Ce se va intampla atunci, daca ti-ai dedicat toata viata ingrijirii lui? Vei simti o pierdere si un vid atat de mare incat acestea ar putea duce chiar la depresie.
Sa nu uiti niciodata ca cel mai bun lucru pentru un copil este sa-si vada parintii fericiti, multumiti si maturi emotional.
Gaseste echilibrul intre mama si femeie
- Recupereaza-ti timpul si spatiul. In ciuda programului tau ocupat, cauta momente in care sa stai singura. O baie, o plimbare, citeste o carte. Ce te face sa te simti fericita si te relaxeaza.
- Deleaga sarcinile. Nu esti obligata sa te ocupi singura de tot. Cere ajutorul celor dragi si invata sa renunti la responsabilitati.
- Ai grija de viata de cuplu. Dupa ce copilul adoarme, profita de ocazie ca sa imparti ceva timp cu partenerul. Sau iesiti singuri la un restaurant sau plecati intr-un weekend.
- Hraneste-ti prieteniile, hobby-urile si interesele personale. Dedica timp acestora, astfel incat sa te bucuri de ele ori de cate ori poti.