Alegerile gresite in ceea ce priveste siguranta sunt de obicei bazate pe scuze precum:
- Jena;
- Evitarea;
- Ignorarea;
- Comoditatea.
Jena
Parintii sunt adesea ingrijorati de felul in care sunt vazuti de catre ceilalti parinti, de profesori, de seful lor, si chiar de catre copii. Multi ar face aproape orice ca sa evite o situatie jenanta. Pentru a lua decizii fara a te lasa influentat de jena, te invit sa privesti momentul jenant chiar asa – ca UN moment care va trece. Nu permite acelui moment sa devina punctul de cotitura care sa schimbe binele in rau.
Evitarea
Uneori e pur si simplu mai usor sa faci ceva pentru a evita o confruntare. In fond, unii pot fi atat de insistenti! Un semnal clar de alarma cum ca cineva incearca sa preia controlul asupra ta este atunci cand nu accepta sub nici o forma un NU ca raspuns. Fiecare parinte stie cat de greu e uneori sa ramai consecvent unui NU afirmat deja, in special atunci cand copilul tau vrea cu disperare ceva.
Dar ideea de baza este ca atunci cand esti prin preajma, deciziile despre siguranta copiilor tai le iei tu, nu ei. Stiu ca e greu si copiii pot fi foarte insistenti, dar ramaneti consecventi NU-ului vostru si mergeti mai departe. Poti evita pericolul daca inveti ca NU poti sa eviti toate confruntarile.
Ignoranta
Nu e cuvantul meu preferat, dar ignoranta este cel mai potrivit cuvant pentru a descrie atitudinea "noua nu ni se poate intampla asa ceva". Orice se poate intampla. Este jobul tau ca parinte sa controlezi riscurile asociate cu orice situatie in care se afla copilul tau. Trebuie sa investesti ceva timp pentru a invata despre hazard si nivele de risc si pentru a putea incepe fiecare noua zi cu o perspectiva clara si realista asupra riscurilor care iti pot afecta copilul. Sa crezi ca cineva sau ceva este invincibil este o atitudine care trebuie rezervata adolescentilor lumii, nu parintilor.
Comoditatea
Hai sa fim sinceri. Odata ce ai un copil, comoditatea si autoindulgenta nu mai au ce cauta in viata ta! Sunt o mama care munceste, dar am fost prezenta in vietile ambilor mei copii. Am inteles si stresul muncii, si al vietii de sotie, si al celui de mama. Le-am inteles si le-am trait pe toate. Dar am invatat si cum sa ma lupt cu toate astea.
Comoditatea e una din cele mai frecvente scuze pentru decizii nerezonabile. "Intarzii la cina asa ca o iau pe scurtatura", ne spunem adesea. "Copilul a adormit in scaunelul lui. Il las aici, incui usile si dau doar o fuga pana in magazin. O sa dureze doar cateva minute". Cu totii am simtit tentatia de a minimiza riscul, din comoditate. In fapt, cu totii ne facem uneori vinovati de cateva astfel de atitudini.
Insa doar cateva secunde despart uneori binele de rau. Nu lasa cantecul sa te prosteasca: timpul nu e intotdeauna de partea ta.
Intr-unul dintre seminariile cu parintii am folosit povestea lui Toni si a Anei pentru a ilustra diferenta intre scuze si motive. Mai jos e o lista alcatuita de parinti cu factorii care au influentat-o pe Toni in decizia de a o lasa pe Ana sa mearga la prietena ei acasa. Vedeti daca puteti identifica Motivele de Scuze:
- Toni era ocupata si distrasa de clienti si nu putea gandi limpede;
- Ana tipa la ea si nu accepta sub nici o forma un Nu;
- Femeia avea o fiica in acceasi clasa cu Ana. Din acest motiv putea avea incredere;
- Toni s-a simtit vinovata de faptul ca a facut-o pe femeie sa creada ca o acuza de faptul ca nu ar fi un bun parinte;
- Era mai usor sa o lase pe Ana sa mearga pana acolo si sa o ia repede acasa decat sa continue batalia;
- Toni s-a enervat de scena facuta de Ana si s-a simtit jenata fata de vecina ei, care in fond ii facea o favoare invitand-o pe Ana acasa la ea;
- Toni chiar a crezut ca femeia o va suna.
I-am intrebat pe parinti daca ei cred ca Toni a avut vreun moment controlul asupra deciziilor pe care le-a luat. Raspunsul a fost in mod clar DA. In orice caz, e clar ca a luat decizii bazate mai degraba pe scuze decat pe motive adevarate.
Atunci cand luati decizii legate de siguranta copiilor vostri, va invit ca, mai intai de toate, sa va testati Motivele. Decizia voastra e luata pentru a reduce riscul sau e bazata pe o scuza? Scuzele va dau voie sa actionati impotriva instinctelor voastre, dar ele nu vor face decat sa creasca riscul, mai degraba decat sa il elimine.
Oferiti copilului Dvs protectie prin Sistemul MySafeKid de Alarmare in Caz de Disparitie.