De ce trairile psihice ale femeilor sunt diferite de ale barbatilor?

/ / Modificat: 2008-09-08
De ce trairile psihice ale femeilor sunt diferite de ale barbatilor?





 

Intr-o lume a barbatilor, de multe ori femeile sunt criticate pentru "felul lor de a gandi", pentru asa zisa "intuitie feminina" in care numai ele cred, pentru sensibilitatile, nesigurantele si nevoile lor afective. Exista destul de neinspiratul obicei (chiar si printre femei) de a considera mintea si psihicul barbatului un fel de etalon sau standard de la care, fireste, mintea si psihicul femeii se abate.

 

De cate ori n-am auzit din partea barbatilor vorba aceasta, uneori malitioasa: "Nu pot sa va inteleg pe voi femeile"? Si de cate ori nu ne-am simtit neintelese, singure, vinovate sau rusinate din acest motiv?

De multe ori, neintelegerea diferentelor firesti de temperament dintre femei si barbati, duc la adancirea blocajului comunicational, la certuri si uneori la rupturi definitive in cuplu.

Trasaturile noastre de temperament sunt determinate de factori neuroendocrini si fizici, factori socioculturali si educationali, dar si de combinarea lor cu particularitatile psihologice individuale cu care ne nastem.

Femeile au sistemul muscular, forta fizica si metabolismul mai reduse. In schimb, au o imaginatie bogata, sensibilitate, simt estetic pronuntat, rabdare si indemanare, inteligenta afectiv-intuitiva, inclinatie mare spre comunicare verbala si comunicare in general.

Factorii neuroendocrini care influenteaza psihicul feminin

Inca de la concepere, fatul de sex feminin se afla sub influenta celor doi cromozomi de sex XX (sexul masculin este modelat de perechea XY). Actiunea acestor cromozomi asupra organismului feminin este mediata de hormonii sexuali care, la randul lor, se afla in corelatie cu ceilalti hormoni, neurotransmitatori, enzime si alte substante cu roluri importante in fiziologia normala.

Creierul, suportul material al manifestarilor psihice, se afla sub directa influenta a acestor substante. Biochimia fiecarui neuron este conditionata de ele.

Dupa instalarea pubertatii, influenta hormonilor sexuali este si mai vizibila. Evenimentele fiziologice majore din viata femeii: pubertatea, nasterea, alaptarea, menopauza dar si ciclicitatea modificarilor care pregatesc organismul pentru primirea sarcinii, sunt toate fenomene endocrine care pot determina si alte trasaturi ale psihismului feminin: inconstanta, variatiile de dispozitie, nesiguranta, gelozia, egocentrismul, anxietatea.  

Cercetari de specialitate, au stabilit ca aceste manifestari psihice, rezultate de fapt din nevoia de constanta si siguranta ale unei fiinte eminamente materne, apar sincron cu fluctuatiile endocrine ce caracterizeaza evenimentele fiziologice mai sus mentionate. De aici si concluzia ca sunt de fapt determinate de ele.

De altfel, este destul de usor si pentru noi sa identificam manifestarile binecunoscutului sindrom premenstrual sau ale depresiei post-partum, de exemplu.

Factorii socioculturali si educationali

Inca din copilarie primim educatia destinata fetitelor, imbracam haine specifice, purtam parul ca fetitele, primim jucarii anume, traim mai mult printre femei care ne iau in randul lor si ne pregatesc pentru a deveni femei.

Toate acestea modeleaza psihicul femeii. Astfel, chiar daca la un moment dat in viata se poate intampla sa decidem in mod constient ca nu vom avea copii sau daca suntem femei de cariera, puternice si pline de succes in viata publica, configuratia noastra hormonala si incarcatura cultural-educationala ramane aceeasi.

Suntem diferiti, dar egali. Nu e niciunul mai "normal" decat celalalt si niciunul (femeie sau barbat) nu poate fi considerat "standard". Toti si toate avem din cand in cand nevoie de intelegere si respect pentru ceea ce suntem. Femeile si barbatii sunt frumosi, diferiti, dar egali; egali, dar diferiti, traiesc impreuna si se completeaza reciproc. Asa e bine!


Articole recomandate

Citeste si despre