Daca si tu te numeri printre mamele care au ales sa stea acasa si sa isi creasca copiii, inseamna ca stii ca nici cel mai bine platit serviciu din lume nu iti poate oferi aceeasi satisfactie ca aceea de a aduce pe lume un "om nou", de a-i fi alaturi non-stop pentru a-l modela si a-l pregati sa dea piept cu viata. Insa ca orice lucru, pe langa beneficiile si satisfactiile ce decurg din el, apar si neajunsuri.
Depresia mamei casnice, o realitate de necontestat
Nu este deloc usor sa fii de serviciu 24 de ore din 24. Mereu prezenta, mereu la datorie, fie noapte fie zi. Cand preiei asupra ta responsabilitatea formarii unui copil, cu tot ceea ce implica acest fapt, cand tu esti stalpul familiei si treburile casnice intra toate in atributiile tale, cand esti lipiciul care tine familia unita si toate eforturile tale zilnice constau in a face lucrurile sa mearga fara cusur… ei bine, te poti indrepta cu pasi repezi spre o depresie majora.
De ce? Pentru ca spre deosebire de un serviciu unde pontezi 8-9 ore, ai atributiile clar trasate, iar seful te rasplateste la sfarsit de luna conform realizarilor tale, pentru o mama casnica lucrurile pot sta un pic diferit.
Cand intri in concediul post-natal, toti din jurul tau se focuseaza strict pe cuvantul "concediu" si par sa traiasca cu senzatia ca esti odihnita, ca nu ai nicio grija pe umeri, ca te relaxezi, ce sa mai! Dar oare cat de usor este sa ai o mica persoana in preajma ta mereu, care depinde 100% de tine, cel putin in primii doi ani de viata. De cata liberate de miscare ai parte, cand tot programul tau se invarte, de fapt, in jurul programului celui mic?
Spre deosebire de locul de munca, unde indeplinirea atributiilor este observata si apreciata, in momentul in care esti o mama casnica, munca ta pare sa nu fie mereu apreciata la adevarata ei valoare, ba chiar pare a fi luata de buna, ca doar de aia stai acasa, nu? Este foarte usor sa te predai tristetii si indoielii, cand cei de langa tine considera ca e normal ca tu sa te ocupi de sarcinile domestice, si uneori uita chiar sa iti multumeasca pentru efortul depus pentru ca lucrurile sa functioneze bine zi dupa zi.
Sigur, iti lipseste compania adultilor, iti lipseste o cafea savurata pe indelete. Dar pe de alta parte, esti langa copilul tau mereu, nu pierzi primul suras, primul gangurit, primii pasi, copilul nu plange dupa tine dimineata cand inchizi usa dupa tine si pleci la serviciu, ai sansa de a te bucura de multe momente pe care mamele care se intorc la serviciu le pierd. Incearca sa vezi partea plina a paharului si sa te bucuri de experienta asta, in ciuda perioadelor mai dificile. E drept ca e destul de usor sa iti para ca iti pierzi propria identitate cand prioritizezi nevoile celorlalti inaintea nevoilor tale. Dar cu ceva vointa de a trece peste acele momente si a nu lasa gandurile negre sa iti intunece judecata, vei gasi o cale de a-ti incarca bateriile pentru a face fata cu brio provocarilor de zi cu zi.
Cum faci fata cu succes rolului de mama casnica
Fii asumata si realista
Ai facut o alegere: aceea de a sta acasa si a-ti creste copilul, de a fi o mama casnica. Fii constienta de alegerea ta, pregateste-te psihic si emotional atat pentru satisfactii, cat si pentru neajunsuri, fiindca situatii perfecte nu exista.
Cantareste cu atentie toate implicatiile presupuse de alegerea ta si fa alegerea in functie de ele. Fa tot posibilul sa te organizezi cat mai bine si sa tii o evidenta cat mai clara a activitatilor; de acum intra strict in atributiile tale.
Acorda-ti timp de acomodare cu noua situatie
Daca erai o persoana foarte activa, cu atat mai mult. Este o schimbare majora si trecerea de la un stil de viata la altul nu se face de pe o zi pe alta. In ceea ce priveste noul rol, cu cat vei exersa mai mult, cu atat mai bine "il vei juca", cu alte cuvinte cu cat va trece mai mult timp, cu atat te vei obisnui mai tare.
Recunoaste-ti meritele si tine o evidenta a lucrurilor pe care chiar le faci bine
Poate ca inainte nu apreciai la adevarata valoare o femeie care gatea, spala, calca, facea curat si avea grija de un copilas in tot acest timp, insa cu siguranta vei privi cu alti ochi acele femei, acum ca esti una dintre ele.
Abia acum vei realiza de cata organizare si stapanire de sine este nevoie, si cum lucrurile care poate iti pareau banale, acum pot fi numite realizari. Pentru ca daca nu esti tu acolo sa le faci, nu se fac singure ca prin minune.
Ghideaza-ti partenerul in aprecierea realizarilor tale, ca mama casnica
Cum lucrurile sunt mereu in ordine, masa e calda, casa e curata, copilul e schimbat si hranit, exista posibilitatea ca cel de langa tine sa nu constientizeze efortul depus, sa nu fie dispus mereu sa dea o mana de ajutor, deoarece si el este obosit dupa serviciu, si uneori sa simti ca nu esti apreciata destul. In acest sens este bine sa il mai implici si pe el in treburile casnice, pentru perioade scurte de timp. Da, el asigura traiul de zi cu zi, dar asta nu inseamna ca nu sunteti amandoi la fel de obositi, sau la fel de aglomerati.
Si tu ai nevoie de doua trei ore doar pentru tine, lasa-l pe el cu copilul intr-o dimineata din weekend si "evadeaza" pret de cateva ore, doar tu cu tine. Dupa cateva ore cu cel mic, va realiza efortul depus de tine ca el sa gaseasca totul in ordine zi de zi, si va aprecia faptul ca ii iei de pe umeri parte din responsabilitati.
Socializeaza, nu te inchide in tine si iesi afara cat mai mult posibil
Vorbeste cu alte mame in situatia ta, ele te vor intelege cel mai bine si iti vor da cele mai bune sfaturi. Pentru a nu cadea in ghearele depresiei este vitala comunicarea, constientizarea noului tau statut si imbratisarea lui, cu bune si rele. Poti incerca chiar sa postezi in comunitati dedicate de pe retelele de socializare, orice te mentine pe linia de plutire si iti poate oferi o perspectiva luminoasa.
Fa-ti timp si pentru tine, orice ar fi
Ultima, dar poate cea mai importanta, nu te lasa la urma! Nu depune armele si in ciuda timpului limitat, nu lasa deoparte femeia ce ai fost, locul ei nu a fost luat de cel de mama, ci este mai degraba o completare adusa ei.
Ai nevoie de timp pentru tine, pentru a face o activitate pe placul tau, de a te rasfata din cand in cand, de a te deconecta de la grijile si responsabilitatile zilnice, de a te focusa pe tine si atat.
Asa ca nu mai sta pe ganduri, fa rezervare la spa-ul acela ce l-ai ochit acum o saptamana, meriti asta!