Dragostea mamei pentru al 2-lea bebelus difera foarte mult de cea manifestata la nasterea primului copil. Sentimentele de la prima nastere sunt coplesitoare si unice, insa isi pierd din intensitate in viitoarele sarcini. Daca uneori este vorba de dragoste la prima vedere atunci cand vezi bebelusul, alteori ea are nevoie de ceva mai mult timp sa se consolideze. Afla ce spun mamicile despre evolutia sentimentelor la al 2-lea copil!
Problemele emotionale ale mamicilor la nasterea celui de-al doilea copil
Dupa ce treci de o sarcina, asteptarile tale legate de urmatoarea incep sa fie la fel. Ai impresia ca vei simti aceeasi bucurie si exaltare de la inceput. Aparitia celui de-al 2-lea bebelus poate declansa o multime de sentimente contradictorii.
Pe langa faptul ca incantarea se lasa asteptata, te-ai putea simti frustrata si geloasa pe noul bebelus. L-ai putea chiar invinui pentru faptul ca nu reusesti sa ii mai acorzi primului copil suficienta atentie. Ai putea crede ca acesta te priveaza de timpul petrecut cu el!
Majoritatea mamicilor care au trecut prin a 2-a sarcina sustin ca sentimentele lor au fost total diferite la al 2-lea copil:
- sustin ca nu a mai existat acel sentiment unic de conexiune cu bebelusul (relatia mama-bebe de la nastere nu a aparut imediat);
- declara ca oricat s-ar spune in teorie ca ii iubesti pe ambii in mod egal, acest lucru nu este adevarat, iar mamicile care au trecut prin aceasta situatie stiu;
- oricum, iubirea pentru ei este greu de masurat;
- insa este adevarat ca simti pentru ei o dragoste imensa si ca ai face orice pentru ei, chiar daca unul este poate mai rasfatat ca altul;
- o parte au declarat ca senzatia pe care au trait-o la a 2-a nastere este cea de instrainare, ca s-au simtit ca niste straine in compania noului bebelus si ca s-au simtit ingrozitor pentru asta.
Aceste sentimente care te pot incerca la momentul in care nasti al 2-lea bebelus sunt normale pana la un punct. Ele se pun si pe seama furtunilor hormonale si a faptului ca deja ai consumat o astfel de experienta sau ti-ai facut asteptari prea mari de la nastere. Dar daca acestea se agraveaza, simti ca nu poti sta langa bebelus, ca iti este strain si simti nevoia sa ii faci rau poate fi vorba de o depresie postnatala care trebuie tratata la specialist.
Cum au reusit mamicile sa consolideze relatia cu al 2-lea nascut al familiei
Nu esti caz clinic de depresie postnatala, dar nici nu esti foarte emotionata si incantata de nasterea bebelusului tau. In acest caz, trebuie sa folosesti toate trucurile posibile pentru a te apropia de micutul tau si de a consolida relatia mama-bebelus. Mamicile trecute prin asta te ajuta si in acest caz.
Alaptarea, o metoda de apropiere cu bebelusul
Unele mamici sustin ca alaptarea este cea care le-a ajutat sa il simta mai aproape pe copil de inima lor. Ele aveau impresia cand se uitau la ei ca nici macar nu sunt ai lor. Odata cu primul alaptat relatia a inceput sa se consolideze si sa vada bebelusul cu alti ochi.
Comunica cu primul copil despre situatia in care va aflati
Frustrarile apar atunci cand simti ca bebelusul iti ocupa tot timpul si ca il neglijezi pe copilul mai mare. Este important sa fii echilibrata din punct de vedere al impartirii timpului. Totusi, bebelusul te va tine ocupata ceva mai mult decat ti-ai dori. Astfel, timpul petrecut cu primul copil ar putea fi limitat.
Mamicile sustin ca daca vorbesti sincer cu fratiorul si ii explici de ce anume trebuie sa ii acorzi mai multa atentie bebelusului, frustrarile vor scadea si te vei simti mai bine. Comunicarea cu copilul mai mare este esentiala in astfel de cazuri.
Petrece suficient timp cu bebelusul
Apropierea de bebelus se face pe masura ce incepi sa il cunosti mai bine. Chiar daca nici nu iti vine sa te uiti la el uneori, incearca sa il tii in brate sa ii observi si asculti respiratia si sa ii surprinzi zambetele sau cascatul haios. Te vor face sa te emotionezi profund. Cu fiecare clipa petrecuta cu el esti mai aproape de a descoperi cat de mult il iubesti.