Esti ceea ce auzi!

/ / Modificat: 2005-10-03
Esti ceea ce auzi!





 

Da, chiar asa! Iata o alta ocazie de a invata sa te cunosti mai bine, sa devii mai constienta de tine insati, pe care ti-o ofera extraordinarul simt al auzului. Retine acest lucru: majoritatea oamenilor nu aud nici zece la suta din ceea ce li se spune! Au darul de a auzi numai ceea ce ii priveste direct, filtrand in interiorul lor informatia primita. Cum nimeni nu e perfect, e foarte posibil sa faci si tu parte din aceasta categorie.

Insa urechile noastre trebuie folosite pentru a percepe dragostea. E greu de acceptat asta, nu? Mai ales daca printre cei apropiati este cineva care te critica tot timpul!? Fara indoiala, ma vei intreba: "Cum sa aud dragostea in vorbele sotului meu care-si petrece timpul criticandu-ma pentru tot ce nu fac pe gustul lui?".

Cand ti se intampla sa critici pe cineva, iti dai seama care este motivul, ce se ascunde dincolo de aceasta critica? Critici acea persoana pentru ca nu o iubesti? Sau fiindca o iubesti foarte mult, dar nu asa cum ar trebui? Indiferent de modul tau de a iubi, ceea ce conteaza in final este faptul ca o iubesti pe persoana aceea!

Iata ce se ascunde in spatele criticii. Fie ca e vorba de partenerul tau de viata, de copilul tau sau de un prieten, il critici pentru ca nu corespunde asteptarilor tale. Persoana respectiva ar fi trebuit sa actioneze altfel, conform asteptarilor pe care ti le-ai format de cand o cunosti. Deodata, se produce un incident si esti dezamagita fiindca ea nu actioneaza, nu gandeste sau nu vorbeste asa cum ai fi vrut. Prin urmare, esti gata sa o critici. De ce? Pur si simplu fiindca vrei s-o ajuti sa vada lucrurile mai clar, fiind convinsa in interiorul tau ca ar fi trebuit sa se comporte altfel.

Dincolo de orice critica exista dragoste. Pentru a descoperi aceasta dragoste, este suficient sa asculti. Daca persoana pe care o critici ti-ar fi indiferenta, poate sa faca sau sa spuna orice; nu-ti va pasa catusi de putin! Nu te-ai gandi sa o critici pentru ca vorbele si actiunile sale te-ar lasa complet indiferenta.

Aceeasi atitudine o au si ceilalti fata de tine. Faptul ca te critica arata importanta pe care o ai in ochii lor. In plus, atunci cand te critica, ai observat ca asta se datoreaza unei actiuni sau unei atitudini ale tale? Felul in care te imbraci, vorbesti, razi, te coafezi sau muncesti... Ei critica atitudinea si nu eul tau real, esenta ta. Cand te tulbura o critica, inseamna ca te-ai simtit respinsa, nu te-ai simtit iubita in eul tau profund. Insa persoana respectiva nu a criticat esenta ta, eul tau real. Ea te iubeste ca fiinta umana. Ti-a reprosat doar un fel al tau de a fi.

Sa presupunem acum ca la tine vine cineva sa se planga. In loc sa te gandesti doar ca respectivul are nevoie de cineva care sa-l asculte, ti se intampla sa crezi ca, in felul acesta, doreste sa-ti ceara un sfat? Verifici daca intr-adevar asa stau lucrurile? Iti pun aceasta intrebare fiindca este un aspect obisnuit al relatiilor interumane. Suntem convinsi ca detinem raspunsul la toate intrebarile. Chiar inainte de a verifica daca celalalt are nevoie de ajutorul nostru, ne grabim sa-i impuiem capul cu pretioasele noastre sfaturi. Suntem siguri ca putem sa-i rezolvam problema si il vedem deja venind sa-si exprime recunostinta pentru ajutorul primit. Dar realitatea este, in general, cu totul alta. In cele mai multe situatii, cel care se plange nu este deloc pregatit sa faca ceva pentru a rezolva problema. Sfatul tau prietenesc nu-l va impresiona catusi de putin. Nu asta vrea sa auda!

Acest material apartine Editurii Niculescu. Orice reproducere a acestuia fara acordul Editurii este interzisa.

Sfaturile



  

Daca arzi de nerabdare sa dai un sfat si crezi sincer ca ai solutia la problema expusa, incepe prin a verifica daca e adevarat. Cand interlocutorul a terminat de povestit situatia sa, intreaba-l daca doreste ajutorul tau, daca vrea sa-i spui parerea ta si sa-i dai unele sugestii. Reactia sa iti va indica atitudinea cea mai buna pe care trebuie s-o adopti.

Stii, sfatul pe care vrem sa-l dam altcuiva este deseori un sfat pe care ar trebui sa ni-l dam noua insine. Nu este neaparat necesar altcuiva. Dupa cum se spune: poti sa-i dai pisicii tale toti banii, dar ce va face cu ei? Mai bine da-i mancarea sa preferata si se va simti minunat! Asa sunt si oamenii. Descopera nevoia acelei persoane, vorbeste-i despre ce vrea sa auda si se va simti in al noualea cer! Celui care iubeste natura, vorbeste-i despre natura, despre Dumnezeu care se manifesta in lumina soarelui, in flori si in copaci; va intelege cu siguranta acest limbaj.

Ti se intampla deseori sa te afli in preajma unei persoane care se plange fara incetare si, indiferent ce-i spui, va continua sa duca o viata plina de nefericire si de probleme? Data viitoare cand iti va povesti nenorocirile sale, poti s-o ajuti spunandu-i urmatoarele lucruri: "Am auzit tot ce mi-ai povestit. Acum mi-ar face mare placere sa aud de la tine ce ai hotarat sa faci pentru a rezolva problema". E posibil sa nu se bucure deloc la auzul vorbelor tale si sa-ti raspunda astfel: "Dar n-am de ales! Nu pot schimba nimic! Totul imi este potrivnic!". Atunci, spune-i pur si simplu ca nu mai ai chef s-o auzi vorbind despre problemele sale, ca ti-ar face mare placere s-o auzi vorbind pe viitor, dar numai cu conditia sa faca un plan pentru a-si rezolva situatia. Bineinteles, aceste vorbe ii pot provoca un adevarat soc: poate se va supara atat de tare pe tine incat nu va mai vrea sa-ti vorbeasca. Dar e posibil, de asemenea, sa se produca tocmai efectul contrar si sa inceapa sa reflecteze la comportarea sa.

De fapt, ceea ce asteapta de la tine aceasta persoana, cu nesfarsitele sale plangeri, este sa o faci sa se simta bine cu vorbe de genul: "Nu-ti face probleme! Nu-i chiar asa de rau! Totul se va rezolva, o sa vezi! Ai rabdare si curaj, timpul le rezolva pe toate". Ea doreste sa auda cuvinte de imbarbatare. Dupa ce ai consolat-o, probabil iti va spune: "Ce bine ma simt acum! Imi face intotdeauna placere sa vorbesc cu tine!". In tot acest timp, amandoua n-ati facut altceva decat sa transformati energia nefericirii in energie a fericirii. Tu ti-ai folosit energia pentru a o incuraja spunandu-i exact ce voia sa auda. In ceea ce o priveste, va continua sa se invarta in acelasi cerc al nefericirii.

Nimeni nu este responsabil pentru fericirea altcuiva. Nu este cazul sa veghezi asupra fericirii altora. Rolul tau este sa-i indrumi pentru ca ei sa ajunga sa se iubeasca si sa-i iubeasca pe ceilalti mai mult. Cu siguranta, rolul tau nu este sa-i incurajezi sa se complaca in continuare in criticile si problemele lor.

Ti se intampla sa te deranjeze o minciuna, sa simti ca este ceva fals in ce ai auzit? Care este atitudinea ta fata de acest lucru? Iti asculti interlocutorul prefacandu-te ca il crezi, dar criticandu-l in forul tau interior? In acest caz, esti la fel de mincinoasa ca si el! Minti ca si el, deoarece gandesti un lucru, dar lasi sa se creada altceva. Daca descoperi ca unele persoane din anturajul tau nu sunt sincere, asta se intampla pentru ca tu sa devii constienta ca, la randul tau, nu esti intotdeauna sincera. Si nu neaparat din rautate! Deseori, frica este cea care determina o asemenea atitudine: frica de a nu rade altii de tine, frica de a nu fi la inaltimea unei situatii sau frica de a nu te insela... Accepta faptul ca lipsa de sinceritate a altora se datoreaza propriilor lor temeri. In loc sa-i critici, incearca sa vezi in ei copilul caruia ii e frica.

Daca vrei cu adevarat sa schimbi situatia, incepe de astazi sa fii sincera. Cand cineva iti vorbeste si cele auzite iti par false, nu ezita sa-ti spui parerea. Iata un mod de a te exprima: "Nu stiu daca nu cumva imaginatia imi joaca feste, dar tu imi vorbesti de un lucru si eu aud altceva. Am impresia ca ceea ce imi spui nu este chiar ce s-a intamplat cu adevarat. Vreau pur si simplu sa verific, se intampla ceva in interiorul meu si daca nu-ti vorbesc despre asta, voi dori sa te critic. Si adevarul este ca n-am chef sa critic!". Spunand ceva de genul acesta, ai fost sincera cu tine insati si cu interlocutorul tau. Indiferent de reactia sa, ai fost tu insati. Treptat, vei vedea ca este din ce in ce mai usor sa fii sincera.

Ce reactie ai cand ti se vorbeste pe un ton autoritar, cand ti se spune ce sa faci, cand si cum, sau de ce sa nu o faci? Ai chef sa faci exact contrariul a ceea ce ti s-a spus? Ai tendinta sa reactionezi fata de autoritate? Aminteste-ti de teoria oglinzii: daca o atitudine te deranjeaza, ea reflecta ceva din tine. Nu poti sa accepti asta? Poate ca nu te comporti ca o persoana autoritara, dar in adancul sufletului tau ai o tendinta spre aceasta atitudine. In orice caz, daca nu actionezi potrivit cu ceea ce simti, rezultatul va fi intotdeauna critica: fata de tine insati sau fata de altii. Dar in acest timp nimeni nu se va simti bine langa tine, pentru ca aceasta atitudine critica emite in jurul tau vibratii negative.

In loc sa auzi vorbe autoritare, incearca sa auzi vorbe pline de dragoste! Cel care ti se pare autoritar este deseori cineva care vrea sa creeze impresia unei personalitati puternice pentru a-si ascunde frica. De asemenea, poate ca vrea intr-adevar sa te ajute, dar o face intr-o maniera autoritara fiindca este singura pe care o cunoaste. El exprima, fara indoiala, ceea ce a invatat in copilarie; probabil in acest mod a fost iubit de parinti si tot astfel a invatat sa-si exprime dragostea. Prin urmare, daca esti dispusa sa vezi dragostea, frica sau suferinta la oamenii autoritari, nu vei mai auzi aceleasi vorbe. Nu le vei mai percepe ca pe o amenintare.

Exprima-ti sentimentele



  

Deseori, iese altfel decat am vrea! Suntem incepatori in arta de a exprima dragostea din noi. Ti s-a intamplat asta cu siguranta; cuvintele pe care le folosesti nu sunt intotdeauna expresia exacta a ceea ce simti in inima ta. Daca vrei sa faci o fapta de dragoste fata de tine insati, incepe de astazi sa-i asculti cu adevarat pe oamenii care iti vorbesc. Cand mesajul nu este clar, cere-le sa o ia de la inceput si incearca sa percepi vorbe de dragoste. Acest exercitiu iti poate transforma viata intr-un mod radical.

Asadar, tot ce auzi iti ofera o sansa de a-ti schimba viata. De ce n-ai folosi aceste puteri extraordinare care iti apartin? In realitate, de indata ce nu accepti ce ti se spune, de indata ce te infurii, renunti la aceasta putere. Si rezultatul este ca te superi pe tine insati. Aceasta furie se acumuleaza treptat si sfarseste prin a exploda. Ajungi sa-ti pierzi controlul. De asemenea, este bine sa intelegi ca rareori simti furie fata de altcineva. In cele mai multe situatii, esti furioasa pe tine insati. Chiar daca, in aparenta, altcineva a declansat-o si o primeste, supararea iti este destinata.

Lucrurile cele mai dezagreabile pe care le auzim din partea altor persoane sunt aproape intotdeauna lucruri pe care ni le spunem noi insine sau pe care ar trebui sa ni le spunem, dar nu indraznim, nu vrem sa le exprimam. Din acest motiv, supraconstiinta noastra ne pune in contact cu persoane care ne spun asemenea lucruri. Stiu ca adevarul poate fi greu de suportat! Ne imaginam ca ceilalti nu ne iubesc atunci cand ne spun un adevar dureros. Atunci cand in aceste vorbe nu mai auzim decat dragostea, frica dispare. Indiferent de modul in care se exprima oamenii, nu vom tine cont decat de dragostea care se ascunde dincolo de cuvintele rostite.

Ce asculti in timpul liber? O muzica frumoasa care te ajuta sa te inalti sau melodii care te excita si iti biciuiesc simturile? Alegi emisiuni educative care te ajuta sa te intelegi si sa te iubesti mai mult? Sau emisiuni care te tulbura, trezesc in tine frica, te fac sa te indoiesti de tine insati sau te umplu de neliniste fata de viitor? Stii ca, din pacate, foarte rar auzim vesti bune la radio sau la televizor. In California, cineva a lansat un ziar care nu cuprindea decat stiri bune.

Rezultatul? A dat faliment! Foarte multi oameni prefera sa auda sau sa citeasca vesti proaste. Aceasta le permite sa-si spuna: "In definitiv, viata mea nu e chiar atat de jalnica!". Le place sa se compare cu cei care o duc mai rau decat ei. Oare asta sa insemne fericirea?

Pentru a ajunge la fericire, asculta lucruri frumoase, umple-te de lucruri extraordinare. Ca sa fii fericit, ca si pentru orice altceva, e nevoie de studiu. Daca vrei sa inveti sa canti la pian, trebuie sa iei lectii. Daca vrei sa inveti sa patinezi, trebuie sa urmezi cursuri de patinaj. Daca vrei sa fii fericita, trebuie sa studiezi fericirea.

Daca te afli la cineva care vrea sa asculte ceva ce n-ai chef sa auzi, fie ca e la radio, la televizor sau e vorba de o conversatie, ii poti cere sa schimbe emisiunea sau subiectul, iar in caz ca nu accepta, poti sa te duci in alta camera sau sa mergi sa faci altceva, care te face fericita. Este alegerea ta! Nimeni nu poate fi obligat sa asculte ceva ce nu vrea sa auda.

In lumea asta, totul are o polaritate: sus si jos, bine si rau etc. Anumite lucruri te ajuta sa intri in contact cu Dumnezeu. Altele te fac sa pierzi contactul cu El. Cea mai buna metoda de a-ti regla comportarea fata de contrarii este sa-ti folosesti discernamantul si sa-ti urmezi intuitia. Polarizarea ne permite sa ne folosim liberul arbitru si sa experimentam consecintele alegerilor noastre. Totul serveste la evolutia omului.

"Cel care indrazneste sa ma corecteze este prietenul meu.

O vorba care ma deranjeaza este o vorba pe care incep s-o aud."

Articole recomandate

Citeste si despre