Fotografii sincere ale unei mame care arata lupta sa cu depresia postpartum

/ / Modificat: 2019-05-10
Fotografii sincere ale unei mame care arata lupta sa cu depresia postpartum

Este vorba despre o mama a doi copii, Kathy DiVicenzo, diagnosticata cu depresie postpartum, anxietate si tulburare obsesiv-compulsiva.

Departe de a se ascunde, a avut curaj sa faca vizibila o problema care afecteaza multe femei.

mama1

Kathy si-a dat seama ca fotografiile "vietii ideale" ale ei de pe Facebook, in care totul era numai zambet, in ciuda faptului ca trecea printr-un moment intunecat, nu reprezentau viata ei reala. De aceea a fost incurajata de un prieten fotograf sa faca aceste poze sincere, care sa arate realitatea - lupta ei impotriva depresiei postpartum.

A fost suficient sa publice doua fotografii si imediat a aparut un val de comentarii de sustinere. Intr-una dintre ele apare bine imbracata, zambind intr-o camera ordonata in care se juca cu cei doi copii ai sai. In cea de-a doua fotografie este prezentata cealalta fata a maternitatii. Apare in aceeasi camera plina de jucarii, dezordonata, fara bluza si cu fata extrem de obosita. Potrivit propriilor cuvinte, se poate vedea "stresul, tulburarea, zilele in care numara minutele pana la culcare."

mama2

Ea recunoaste ca se simte confortabil sa arate una dintre cele doua fotografii (in care se pare ca totul este bine), dar acea realitate si ceea ce simte despre viata ei este foarte diferita.

"Adevarul este ca ambele fotografii reprezinta viata mea in functie de zi. Cu toate acestea, as impartasi confortabil una dintre aceste realitati si aceasta este problema. Muncesc de doua ori mai mult pentru a incerca sa ascund aceasta realitate, pentru ca mi-e teama sa ma simt inconfortabil. Mi-e teama ca vei crede ca sunt slaba, nebuna, o mama groaznica sau un milion de lucruri pe care mintea mea reuseste sa ma convinga si stiu ca nu sunt singura in aceste ganduri.

Trebuie sa incepem sa-i intrebam pe proaspetii parinti cum se descurca, dar mai altfel, pentru ca intrebarea tipica "cum este totul?" genereaza raspunsul clasic "totul este minunat!", spune mamica.

mama3

"Nu trebuie sa mai presupunem ca perioada postpartum este intotdeauna o etapa euforica. Pentru una din sapte femei nu este."

O fantoma invizibila

Se presupune ca o femeie ca Kathy care tocmai a devenit mama, care are doi copii mici, sanatosi si zambitori, ar trebui sa fie fericita si recunoscatoare pentru viata pe care o are, dar, de fapt, in realitate se simte singura, obosita, frustrata si deprimata. Nu esti o mama rea pentru ca nu simti ce ar trebui sa simti, iar aceasta face ca depresia postpartum sa devina o fantoma invizibila, care este minimizata si nu ajuta pe nimeni.

Daca mama nu se simte suficient de puternica pentru a parasi cercul de singuratate impus de maternitatea recenta, depresia devine din ce in ce mai grea si simte ca dispare putin cate putin ca persoana.

Daca treci prin aceasta etapa, nu trebuie sa fii singura. Incearca sa te conectezi cu alte mame, cauta grupuri de parinti, discuta cu partenerul tau, cu prietenii de incredere si cu rudele apropiate, spunandu-le sentimentele si preocuparile tale. Si, daca este necesar, apeleaza la ajutorul specialistilor. Ei vor sti cum sa te asculte, sa te inteleaga si iti vor da o mana de ajutor in ceea ce ai nevoie, ca sa te simti mai bine si sa te bucuri de maternitate.

Taguri Depresie Depresie mama Depresia postpartum

Articole recomandate

Citeste si despre