In perioada sarcinii citesti ridicol de mult, cam tot ce iti cade in mana pe subiect. Citesti despre parenting natural, programarea bebelusului, cum sa iti faci copilul fericit fara plansete, mancat si multe altele. Si crezi ca stii tot ce este de stiut. Cam cat din toata acea informatie inregistrata pe repede-inainte credeti ca veti folosi? Putin, foarte putin. Pentru ca nimic nu este asa de usor cum pare cand citesti.
O mamica pentru care toata sarcina a trecut cu burta pe carte (sau cu cartea pe burta), a tinut sa impartaseasca tuturor celor care fac ca ea 8 adevaruri pe care nu ti le spune nimeni despre aventura maternitatii si inceputurile ei, informatii „din teren” despre care nu scrie nimeni in carti.
„Aceste randuri sunt pline de vesti nu doar bune si frumoase, dar sunt adevaruri invatate cu sudoarea fruntii si oneste.
Iata ce as fi vrut sa stiu:
1. Nu iti va iesi treaba asta cu maternitatea, dar trebuie sa fii stralucitoare in timp ce o faci!
Vei fi un parinte diferit in fiecare dimineata pentru un copil la fel de diferit. Uneori schimbarile apar de la o ora la alta sau chiar de la un minut la altul. Vei avea zile bune si zile mai putin bune, la fel vor fi si deciziile pe care le vei lua. Vei gresi de multe ori! Dar fii blanda cu tine si nu uita ca esti iubita enorm si este mare nevoie de tine, chiar si atunci cand mai gresesti. E ca si cand ai escalada Everestul fara echipament sau antrenament: asteapta-te sa calci stramb de multe ori la inceput, pana intri in ritm. Dar esti frumoasa! Si pentru copilul tau esti intreaga lume.
2. Corpul dupa nastere este pufos, gelatinos, plin de gropite si vergeturi!
Corpul tau iti va parea strain, te vei rusina de cum arata, va fi dificil sa il accepti si dureros de imperfect. Cine iti spune ca te vei recupera rapid, te minte. Va ramane asa o vreme pentru ca abia daca vei avea timp sa stai ceva mai mult la toaleta, darmite sa te ocupi de silueta. Dar stii ce? Tocmai ce ai facut un om. Asa ca linisteste-te! Mananca mancare buna si fa miscare cand te vei simti in stare de asta. Asculta-i pe cei care iti spun ca esti superba si adu-ti aminte de unde vine valoarea ta.
3. Copilul tau nu este ca niciun alt copil!
Copilul tau este singura sa varianta existenta, iar tu si partenerul tau sunteti singurii experti cand vine vorba de el. Nu conteaza ce ai citit, ce ti-au povestit alte mame. Copilul tau nu se va purta asa cum scrie in carti, nu ii vor placea lucrurile despre care ai citit ca ar trebui sa ii placa, nu va face ce va trebui sa faca atunci cand va trebui. Acest lucru este normal si minunat. Scoate-ti din minte toata documentarea si cunoaste-ti copilul.
Afla ce ii place, ce il face sa rada, cum adoarme cel mai repede, cum reactioneaza cand ii este foame. Nu exista manual de utilizare pentru copii, oricat de mult ti-ai dori sa fie asa. Iar viata ta si a familiei tale nu curge dupa modelele si regulile din carti.
4. Nu va fi usor si fara durere!
Trucurile si ponturile despre cum sa treci mai usor prin faza de inceput a maternitatii sunt praf in ochi. Dar unde ai vazut lucruri minunate obtinute usor si fara durere? Maternitatea doare fizic si moral uneori. Si s-ar putea sa descoperi ca tocmai ce ti se parea mai greu de facut este exact invers.
Bucura-te de micile victorii ale fiecarei zi, dar pregateste-te pentru noile batalii de maine. Cand simti ca ti-e greu, spune-ti ca doar asa te vei dezvolta ca mama. In plus, cine a zis ca sa cresti un copil e floare la ureche?
5. Subiectul „caca” va deveni favoritul tau pentru o vreme!
Nu ti-ai fi imaginat niciodata, nu ai crezut cand ai citit despre asta, dar chiar vei deveni experta in chestiuni ce tin de scaunul bebelusului. Pregateste-te sa petreci primul an din viata copilului tau in confruntare cu continutul scutecului bebelusului tau.
Crede si nu cerceta! Vei monitoriza, vei analiza mirosul, culoarea, consistenta, vei spala copilul, il vei schimba si in scurt timp o vei lua de la capat. Iar in „pauza” vei pune cap la cap toate datele stranse din ultimul scutec, vei evalua si eventual vei si vorbi cu cineva despre asta.
6. Ai nevoie rapid de o strategie privind sfaturilor nedorite!
Gravidele si proaspetele mamici sunt ca un magnet pentru sfaturile venite din toate directiile. Oamenilor le place sa isi dea cu parerea despre copii, toata lumea are cate un pont si va dori sa ti-l impartaseasca. Nu dispera! Intentiile sunt bune, asa ca nu te lasa coplesita. Te vei trezi ca raspunzi caustic criticilor unor doamne in varsta sau oamenilor fara copii care se cred atot stiutori. Dar este mai sanatos sa zambesti, sa multumesti si sa faci cum stii mai bine. Nu te poate obliga nimeni sa dai nici macar un gram din abundenta ta de caca pe ce spun altii.
Creste-ti copilul si fii minunata in continuare! Cu siguranta faci o treaba buna, daca ai copilul hranit, curat si zambitor.
7. Va trebui sa devii flexibila si sa iti adaptezi programul si nevoile in functie de bebelus!
Oricat de urat ar suna, copiii sunt cu adevarat incomozi. Iti modifica programul de somn, prioritatile, planurile, relatiile cu altii. Poti sa te pui pe plans si sa lasi foamea si oboseala sa te copleseasca, sau poti sa iti calci si pe ultima farama de mandrie si sa devii flexibila. Cere ajutor atunci cand ai nevoie, accepta ca mai poti avea si esecuri, ramai in pijama cand nu ai vreme sa te schimbi, ignora vasele nespalate din chiuveta, amana ce trebuie sa amani, uita de ce nu ai reusit sa faci. Totul va fi bine chiar si asa. Ba chiar minunat, pentru ca toate acestea sunt pretul pentru minunea ta de copil
8. Invata sa accepti ajutorul celorlalti!
Familia ta este „satul” tau si chiar vrea sa te ajute. Trebuie numai sa-i lasi pe cei dispusi sa o faca. Ei te vor cara cand esti obosita, te vor hrani cand esti infometata, te vor ierta cand vei fi neingrijita si in intarziere sau cand vei fi un prieten uituc, care nu isi poate aminti sa poarte sosete, daramite a cui zi de nastere este. Tot ei iti vor iubi copilul cand tu vei fi prea epuizata sau frustrata pentru a-l tine in brate.
Nu te simti vinovata pentru ca din cand in cand ai nevoie de sprijin. Ai devenit mama, nu Wonder Woman!
Viata nu este un concurs sau un joc in care trebuie sa iesi mereu castigatoare. Este doar simpla si frumoasa, cu toate greutatile si momentele ei mai dure. Traieste minutele in loc de a le puncta. Iubeste acel copil minunat. Si distreaza-te la maximum!”