Se frustreaza, se arunca pe podea, plange si se enerveaza. Imi zice "esti rea," tipa la mine si loveste ca un cal naravas. Vad cum furia ii cuprinde corpul si ii incolteste porii. Si in loc sa calmez situatia, culmea culmilor, nu am avut o zi buna si rabdarea mea a luat-o razna.
Il imbratisez, dar minutele trec si el este inca furios pentru ca nu ii permit sa-si puna hainele noi ca sa mearga pe teren sa se joace. Nu vrea explicatii, iar cea mai rea este mama. Apoi, epuizand toate resursele spun GATA, ridicand tonul, urmarind fiecare muschi al fetei si patrunzandu-l cu privirea.
Ii explic ca m-am saturat sa nu inteleaga ce ii spun, ca m-am saturat de capriciile sale si0 suparata pe el pentru ca nu pricepe ca mama vrea doar sa aiba grija de hainele lui. Batalia continua, mai multe cuvinte, mai putine cuvinte si sfarsim amandoi suparati, obositi, furiosi, frustrati.
"Imi pare rau, mama"
Asa pui capat intotdeauna disputelor. Acest baietel care m-a enervat rau de tot, isi da seama de greseala lui si spune "Vreau sa-mi cer scuze." Nu-mi vine sa cred ca o persoana mica, cu o intaltime de un metru si douazeci de centimetri, m-a invatat atat de mult cu atat de putine cuvinte.
Cererea lui este sincera, trage aer in piept si cauta consolare. "Da, te iert fiule, bineinteles ca te iert." Si ii explic atunci ca nu este intotdeauna vorba de a face o greseala si de a o rezolva solicitand iertare, deoarece greseala este deja facuta. Este vorba despre evitarea ei. Dar fiul meu abia ma asculta, vrea doar sa-l imbratisez.
Scuze, fiule
Si eu sunt om si gresesc. Maternitatea este singura profesie in care detii titlul inainte de a-l exercita pe deplin. Tu fiule, impreuna cu sora ta, sunteti cel mai pretios proiect al meu. Stiu ca am gresit de o mie de ori, dar voi continua sa incerc sa nu mai repet.
Nu vreau sa urlu, dar uneori trebuie sa ma lupt si cu propriii mei demoni. Si chiar uneori ma intreb daca fac bine sa te rasfat atat de mult, sau daca ar trebui sa te las sa iti calmezi singur nervii. Iarta-ma fiule pentru acele lucruri pe care nu am vrut sa le spun sau pentru acele vremuri in care nu te poate ajutaIarta-ma ca nu am putut sa inteleg intotdeauna lumea ta de copil
Vaslesti in jurul meu, ma urmaresti prin toata casa. Te scufunzi in fotoliu cand ma decid sa ma odihnesc. Ma suni, ma cauti si ma rogi sa te insotesc la terasa, la baie, la bucatarie. Uneori uit ca esti un ghemotoc, alteori iti cer sa mergi singur, pentru ca mama e ocupata.
Si atunci imi amintesc ca timpul cu tine este limitat. Ca va veni o zi in care nu imi vei mai cere sa dorm cu tine si nici sa-ti mai mangai parul. Va veni ziua in care nu te voi mai lua de mana pentru a traversa strada.
Tu cresti si ma inveti atat de multe, incat eu sunt cea care trebuie sa-si ceara scuze, pentru ca nu stiu intotdeauna sa profit la maxim de timpul cu tine.
Sa fiu mama a fost cea mai buna decizie a mea
Nu, nu sunt perfecta, nu sunt cea mai buna mama, dar incerc sa ma schimb zi de zi pentru a le oferi copiilor mei cea mai buna versiune a mea. Cand m-am hotarat sa fiu mama, nu m-am gandit niciodata ca vor fi zile in care voi simti ca lesin. Dar este uimitor cum o forta interioara ma determina sa sar peste obstacole, sa privesc inainte si sa pastrez in minte obiectivul principal: bunastarea copiilor mei.
Uneori nu reusesc si ma invinovatesc, ma impiedic si pornesc din nou la drum. Si sunt mereu pe drum. Sunt cel mai bun exemplu pentru copiii mei. Ca mama, vreau ca ei sa inteleaga ca si eu gresesc.
Copiii cred ca adultii au dreptate in orice si ca ceea ce spun si fac este intotdeauna corect. Dar acea privire introspectiva care iti permite sa intelegi ca si ei pot fi mari profesori este adesea necesara.
Le explic micutilor mei ca si eu gresesc, ca de multe ori emotiile pun stapanire pe mine, dar ca important este sa contientizezi eroarea si sa incerci sa o remediezi. Imi doresc ca cei mici sa invete sa se ierte si sa-si ofere toate posibilitatile necesare, sa se perfectioneze si sa se vindece pe drumul catre maturitate.