Trucuri pentru cresterea copilului singur la parinti

/ / Modificat: 2011-09-23
Trucuri pentru cresterea copilului singur la parinti

Copilul tau este ratiunea vietii tale, singurul urmas care se va bucura din plin de toata atentia si dragostea ta, atat la bine cat si la rau. Tocmai din aceste motive, copiii care nu au nici macar un fratior au tendinta sa se maturizeze foarte repede si isi dezvolta de mici un temperament de lider innascut. Iata cum poti sa folosesti toate acesta trasaturi in avantajul tau atunci cand nu mai stii ce metode educationale sa aplici in cresterea micutului.

"Juniorul meu, tu ma completezi!"

Copiii singuri la parinti au tendinta sa fie, inca de la varste fragede, adulti in miniatura, foarte ascultatori si dornici sa respecte intocmai autoritatea si regulile impuse de tine.

In acelasi timp, copilul tau este o persoana unica, cu pasiuni si aspiratii proprii pe care le poate indeplini numai daca ii oferi libertatea sa o faca. Nu-ti transforma unicul copil intr-o replica a ta care sa-ti realizeze planurile esuate de a deveni medic sau gimnast olimpic, ci lasa-l sa-si aleaga singur drumul in viata.

www.mybirthorder.com

Rezista dorintei de a interveni

Pentru ca micutul tau este cu siguranta mai perfectionist decat prietenii lui din familii numeroase, nu interveni niciodata sa remediezi un lucru facut de el: curatenia in camera, decoratul unui tort etc. In acest fel, risti sa ii alimentezi un comportament obsesiv-compulsiv la care este predispus.

Alunga pericolul egocentrismului

Pentru ca nu sunt crescuti in spirit colectiv, copiii singuri la parinti invata mai greu sa imparta, sa negocieze si sa dea dovada de tact in relatiile interumane. De aceea, este necesar sa ii insufli valori precum altruismul, consideratia si respectul fata de ceilalti inca de la prima iesire la locul de joaca.

Imprima-i viziuni realiste

Micutul tau plange fara oprire pentru ca nu a primit rolul principal la serbarea de la gradinita? Psihologii numesc acest fenomen "perfectionistul deziluzionat", adica dezamagirea celui care are viziuni idealiste asupra vietii. Invata-ti copilul sa priveasca lucrurile in mod realist, astfel incat sa stie sa infrunte esecurile pe viitor.

Lasa-l sa greseasca

Fiind singura ta preocupare, vei fi tentata sa-ti insotesti copilul peste tot, sa fii mereu acolo pentru a-i ghida pasii. Apoi veti face toate temele impreuna, iar el nici macar nu-si va pune problema ca intr-o zi va trebui sa se descurce singur. Lasa-l sa se confrunte singur cu rezolvarea de probleme, chiar daca risca sa greseasca. Doar in acest fel va fi pregatit cu adevarat pentru viata.

Taguri Copil singur parinti Educatie copil Relatie parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre