Vara este anotimpul aventurilor si al vacantelor mult asteptate. Fie ca mergeti la mare, la munte sau într-o excursie prin tara, este esential sa fiti pregatiti pentru orice situatie neprevazuta, mai ales atunci cand aveti copii. O trusa de medicamente bine echipata poate face diferenta între o vacanta reusita si una plina de griji. Haideti sa vedem ce ar trebui sa contina aceasta!
Atunci cand pregatim bagajele de vacanta vrem sa ne asiguram ca, pe langa cele necesare pentru distractie, avem aproape si acele lucruri care se pot dovedi extrem de utile în situatii de urgenta, precum medicamentele. În cazul unei vacante cu cei mici, lista de medicamente ajunge însa sa fie una foarte lunga, chiar daca nu este neaparat necesara.
Dr. Daniela Bitoleanu, medic specialist pediatru în cadrul clinicii Medikali ne explica ce este cu adevarat util sa avem în trusa de vacanta. ”Putem avea cu noi în vacanta un minim necesar de medicamente pentru diverse simptome pentru care nu ar fi necesara prezentarea la o camera de garda. Luand pe rand diversele simptome care pot sa apara ar fi bine sa avem la noi un termometru simplu digital, antipiretice (suspensie si supozitoare cu ibuprofen si paracetamol) - pentru febra sau durere, apa de mare spray pentru curatarea secretiilor nazale, poate un decongestionant nazal sub forma de spray, batista bebelusului pentru copiii care nu sufla nasul, spray pentru durere în gat, vitamina C picaturi si un sirop pentru tuse”, explica specialistul.
În functie de zona în care mergem, nisipul, vantul, apa din piscina pot determina iritatii si infectii la nivel ocular si pot aparea secretii oculare galbui si ochi rosu, astfel ca se pot dovedi utile compresele sterile, fiolele cu ser fiziologic si o solutie oftalmica cu antibiotic. În plus, pentru ranile usoare avem nevoie de un dezinfectant - apa oxigenata sau betadina, comprese sterile si plasturi.
”În cazul bolilor diareice acute simptomele pot fi febra, varsaturi si senzatie de greata - pe care le putem combate cu picaturi cu extract de ghimbir -, dar si diaree, astfel ca e bine sa avem în trusa de vacanta un antidiareic pe baza de diosmectita sau de tip antisecretor – racecadrotil), pot aparea semne de deshidratare, astfel ca se recomanda administrarea de saruri de rehidratare. De asemenea, vara sunt destul de frecvente reactiile alergice la diverse lucruri din mediu - polen, plante, alimente sau chiar la întepaturi de insect - putem avea la îndemana un antihistaminic sub forma de picaturi – cetirizina sau levocetirizina si mixtura mentolata”, a adaugat Dr. Bitoleanu.
Luam sau nu antibiotic „sa fie”?
Pentru simptome severe sau situatii de urgenta ar fi bine sa avem o asigurare medicala de calatorie pentru toti membrii familiei si sa ne prezentam la cel mai apropiat spital pentru un consult de specialitate. În aceasta categorie intra si administrarea de antibiotice, pe care medicul pediatru nu o recomanda decat dupa un consult de specialitate si analizele care se impun. ”În cazul copiilor majoritatea infectiilor sunt de etiologie virala si se trateaza cu simptomatice. În situatia în care se suspecteaza o suprainfectie bacteriana de obicei medicul efectueaza teste de laborator pentru a dovedi existenta unei infectii sau suprainfectii bacteriene si pentru a recomanda tratamentul antibiotic în functie de sensibilitate germenului respectiv. Prin urmare nu putem decide fara consult si analize daca este necesar antibiotic deci nu este necesar sa avem un antibiotic în geanta de vacanta”, explica medicul pediatru.
Nu în ultimul rand, daca luati în calcul vacante în zone exotice Dr. Bitoleanu recomanda sa facem un consult de medicina de calatorie cu aproximativ doua luni anterior plecarii pentru a avea timp sa fie administrate vaccinurile necesare. ”Trebuie sa tinem cont de faptul ca unele vaccinuri au trecute în prospect varstele minime de la care ar putea fi administrate si sa nu uitam ca organismul are nevoie de aproximativ 2 saptamani pentru a produce anticorpi”, a încheiat specialistul.