Pentru unii parinti si copii, calatoria cu masina poate fi un adevarat cosmar. Multi copii acuza stari de rau, ameteala si chiar varsaturi atunci cand sunt in masina, asa ca fiecare drum, mai lung sau mai scurt, reprezinta o adevarata provocare atat pentru cei mici, cat si pentru adulti.
Starile de rau de masina, desi nu au o cauza anume sau un tratament specific, pot strica buna-dispozitie a celor mici si a celor mari si pot umbri bucuria calatoriei. Daca micutul vostru are stari de ameteala, dureri de cap, insotite sau nu de varsaturi in timpul deplasarii cu masina, trebuie sa stiti ca exista cateva remedii la indemana pentru a-l ajuta sa se simta mai bine si a diminua starea de rau, pentru a calatori mai relaxati.
De ce le e rau copiilor in masina?
Raul de miscare sau raul de masina este o tulburare de echilibru si apare atunci cand calatorim, fie ca este vorba despre masina, avion, tren sau barca/vapor. Explicatia este una cat se poate de simpla: corpul sat pe loc, in timp ce totul in jurul lui se misca, iar sistemul nervos este debusolat, de aceea apare ameteala.
Potrivit specialistilor, raul de masina este rar intalnit la bebelusi, dar incepand cu varsta de doi ani si pana la 12 ani creste sensibilitatea la miscare si, deci, posibilitatea aparitiei starilor de rau de miscare creste exponential. In adolescenta scade sensibilitatea, desi sunt adulti care raman cu ea tot restul vietii.
Cauza ametelii este data de lipsa de coordonare intre vedere si senzatiile percepute de urechea interna. In acest fel apare senzatia de instabilitate, insotita de ameteala, transpiratie, piele palida, greata sau chiar varsaturi. Acestea din urma sunt o consecinta a faptului ca stimulul nervos care provoaca varsaturile este situat in creier foarte aproape de centrul responsabil de echilibru.
Cum evitam starile de rau in masina
Pentru a evita starea de rau si varsaturile in timpul deplasarii cu masina este foarte important ca informatiile pe care le primeste creierul de la sistemul vizual, auditiv si motric sa nu se confunde.
Cum ii puteti ajuta pe cei mici sa faca fata mai usor drumului cu masina
Iata cateva sfaturi la indemana:
- Puneti copiii sa priveasca in fata, fix la linia orizontului. In cazul in care se uita pe geamurile laterale, spuneti-le sa isi concentreze privirea pe lucruri aflate in departare: munti, nori etc.
- Evitati activitatile pentru care copiii tin privirea orientata in jos. Cititul, desenatul sau privitul intr-un ecran nu sunt deloc recomandate. Copilul isi concentreaza privirea intr-un punct fix, iar atunci cand priveste afara, adaptarea este dificila si apare starea de ameteala.
- Asigurati-va ca celui mic nu ii este foame si ca nici nu a mancat prea mult inainte de plecare. La drumuri lungi, opriti la fiecare doua ore si oferiti copilului o gustare.
- Cel care se afla la volan nu trebuie sa aiba un stil de condus agresiv.
- Mentineti o temperatura placuta in interiorul masinii si asigurati-va permanent ca aerul este filtrat.
- Distragerea atentiei este intotdeauna de bun augur. Povestiti, jucati jocuri care sa il implice si pe copil, provocati-l sa numere copacii de pe marginea drumului sau sa gaseasca nori cu forme interesante etc.
- Daca este posibil, evitati drumurile cu serpentine si manevrele bruste la volan. Atentie la franare, accelerare, schimbare de directie etc.
- Starea de rau de masina nu apare in timpul somnului, asa ca va puteti planifica drumul in functie de orele de somn ale celui mic. Un drum de doua-trei ore se poate face in timpul somnului de pranz al copilului. Un drum lung se poate face noaptea.
Exista in farmacii medicamente care inhiba starea de rau de masina, dar acelea ar fi ultima solutie la care sa apelati si numai dupa ce va consultati cu un medic.
Ce sa facem cand copilul acuza stari de ameteala
Atunci cand cel mic devine palid sau spune ca este ametit, este recomandat sa deschideti geamurile, pentru a intra aer proaspat si sa opriti cat mai repede, intr-un loc unde sa se poata plimba putin, sa poata lua aer, sa manance o gustare etc.
Nu uitati sa luati la voi pungi de hartie, in cazul in care copilul vomita, servetele si apa. Uneori o compresa umeda pe frunte sau pe gat il poate ajuta sa isi revina. Lasati-l sa se plimbe putin sau sa stea intins, cat timp masina este oprita, dupa care va puteti continua calatoria.
Foto: freepik.com/senivpetro