Momentele in care viata copilului este pusa in pericol sunt cosmarul oricarui parinte. Nimeni nu isi doreste sa treaca vreodata prin asta, dar este mai bine sa fii pregatit sa faci fata situatiei. O vacanta de vis se poate transforma intr-o secunda intr-un cosmar, daca viata copilului este pusa in pericol. Iar situatiile de inec, in mare sau in piscine, sunt destul de frecvente, din pacate, atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor.
Dincolo de sfaturile clasice, precum: sa nu ii lasati pe copii niciodata nesupravegheati in apa, chiar daca au colac sau alte accesorii care ii ajuta sa pluteasca, este bine de stiut cum sa actionezi in cazul in care se intampla o nenorocire. Paza buna trece primejdia rea, iar primele clipe sunt esentiale in salvarea celui mic.
Ce inseamna inecul?
Atunci cand un copil nu mai poate sta la suprafata apei si se scufunda, apa patrunde in caile respiratorii, blocandu-le. Este important sa va pastrati calmul, pentru a-i putea acorda primul ajutor celui mic. In cazul inecului, acest prin ajutor are trei pasi:
1. Protectie
Scoateti copilul din apa si duceti-l intr-un loc unde poate primi primul ajutor.
2. Alerta
Sunati imediat la 112 si cereti ajutor. Pana la sosirea paramedicilor, operatorii de la serviciul de urgenta va pot indica telefonic ce sa faceti pentru a ajuta victima.
3. Ajutorul
Desi poate parea surprinzator, pasul in care incepeti resuscitarea propriu-zisa este ultimul, pentru a va asigura ca este eficienta si sigura.
Primul ajutor. Ce facem in caz de inec?
Primul pas, asa cum spuneam mai sus, este sa scoatem copilul din apa. Gravitatea situatiei depinde de cat timp a petrecut victima sub apa, in acest caz copilul. Este posibil sa aiba probleme cu respiratia, sa tuseasca sau sa aiba pielea albastruie, mai ales in jurul gurii, sa fie agitat sau, dimpotriva, in stare de inconstienta.
Evaluarea functiilor vitale
Odata ce ati scos copilul din apa, evaluati functiile vitale: respiratie si puls, precum si daca este constient sau nu. Asezati victima pe spate, cu gatul cat mai intins, pentru a deschide caile respiratorii. Daca victima este constienta si respira, este cel mai optimist scenariu. Intoarceti-o pe o parte, pentru ca atunci cand tuseste si elimina apa din caile respiratorii sa nu se inece. Daca tuseste si elimina apa, este un semn foarte bun.
Daca victima este inconstienta, dar respira, sunati imediat la 112. Acoperiti victima pentru a mentine temperatura corpului. Intoarceti copilul pe o parte, pentru a ajuta eliberarea cailor respiratorii. Daca este vorba despre un bebelus mai mic de un an, il puteti tine in brate, cu capul mai jos decat restul corpului, pentru a ajuta la eliberarea cailor respiratorii. Este important sa urmati indicatiile primite de la operatorul de la serviciul de urgenta si sa acordati primul ajutor copilului pana la sosirea medicilor.
Manevrele de resuscitare
Daca victima este inconstienta si nu respira sau respira cu dificultate, incepeti imediat manevrele de resuscitare. Incepeti cu 5 respiratii gura la gura si continuati cu masaj cardiac. Ritmul este de 30 de compresii pe torace, la fiecare doua respiratii artificiale. Va veti opri doar cand copilul isi recapata pulsul si incepe sa respire din nou singur sau la sosirea medicilor.
Dupa ce copilul a fost stabilizat, urmariti functiile vitale si mergeti la un control medical cu el. Inecul, chiar si pentru o perioada scurta, poate avea consecinte serioase asupra sistemului respirator.
Foto: pixabay.com