A venit, in sfarsit, momentul pentru prima vacanta alaturi de bebelusul tau. Odata cu sosirea noului membru al familiei, vacantele vor capata o noua latura aventuroasa, dar si momente de neuitat. Pentru a te ajuta sa scapi de stresul vacantei cu bebe, ti-am pregatit cateva sfaturi si recomandari.
Ia la tine lucrurile esentiale ale bebelusului
Pentru a putea sa te bucuri de vacanta alaturi de copil, este necesar sa iei cateva accesorii care vor aduce un plus de confort. Iata care sunt acestea:
-
Carutul – te va ajuta sa-ti plimbi copilasul de doar cateva luni. Pentru un bebelus, pozitia culcata pe spate este cea mai buna. In plus, va fi protejat de vant si de soare. Un alt avantaj pentru vacanta este ca poate fi folosit pe post de patut in primele 3-4 luni de viata.
-
Patut pliabil – este indicat, mai ales, daca mergi in vacanta cu un bebe de peste 4 luni. In functie de uzura, poate fi folosit pana la 2-3 ani.
-
Scaun (pliabil) – este indicat de la 9 luni si trebuie sa aiba un sistem de siguranta.
Daca mergi cu masina, este indicat sa incluzi in bagaj si un incalzitor biberoane si/sau sterilizator. Astfel, vei putea pregati biberoanele celui mic in siguranta chiar inainte de hranire. Asa vei evita eventualele probleme asociate depozitarii pe termen lung a laptelui, mai ales in conditii caniculare.
Pregateste bagajul lui bebe
Pentru a evita sa speli haine in fiecare zi, pune suficiente lucrusoare pentru bebelus, insa fara a aduce toate garderoba in geamantan. Alege haine din bumbac, in sau alte materiale naturale care nu necesita calcare.
Nu uita sa alegi si cateva tinute ceva mai groase pentru serile racoroase. Evita sa iei maiouri sau bluze prea decupate pentru cel mic, umerii goi nu se inteleg bine cu razele soarelui. De asemenea, nu uita sa iei o palariuta, sepcuta sau alt accesoriu pentru a-i acoperi capul, ochelarii de soare (dupa varsta de 6 luni, este indicat sa eviti expunerea directa a celui mic la soare), crema cu factor de protectie 50+. Ia la tine si geanta de prim ajutor care sa includa medicamente generice (potrivite pentru bebelus) si medicatia sa (daca este cazul).
Cu bebe in masina, tren, avion
Daca mergeti cu masina, alege sa pleci la drum cat mai devreme, in jurul orei 4-5 dimineata, pentru a evita traficul si caldura mare. In cazul in care masina este echipata cu aer conditionat, tine-l pornit la minimum, deoarece tranzitia de la o temperatura relativ scazuta, 25 de grade Celsius, la temperatura de afara (32-35 grade Celsius sau mai mult) poate cauza soc termic atat pentru bebe, cat si pentru adulti.
Pentru drumurile lungi cu masina, fa pauze dese de la condus si ofera-i celui mic apa. La cateva luni de viata, bebelusul nu este inca pregatit sa-si regleze temperatura corporala si poate aparea deshidratarea.
In cazul in care alegeti sa mergeti cu trenul, calatoria va fi mai usor tolerata de catre adulti. Pentru un copil de 2-3 luni, este indicat sa calatoresti pe timp de zi decat noaptea. Daca exista sisteme de aer conditionat, asaza bebelusul cat mai departe. Imbraca-l in straturi de haine si dezbraca-l la nevoie.
De la o saptamana, daca nu exista recomandari ale medicului pediatru, poti calatori cu bebe in avion. Daca are peste 9 luni, alege sa calatoresti noaptea, se va odihni mai bine, cu atat mai mult daca este vorba despre un zbor lung. Deoarece aerul din avion este destul de uscat din cauza altitudinii, este indicat sa oferi regulat apa celui mic pentru a preveni deshidratarea. Presiunea resimtita la decolare si la aterizare poate afecta bebelusul. Ofera-i san sau biberoane ca o masura preventiva. Daca durerea resimtita este mare, sigur iti va transmite. In general, copiii mai mici de 2 ani pot si ar trebui sa fie tinuti in brate la decolare si la aterizare.
Acum stii cum sa te pregatesti pentru prima vacanta alaturi de bebelusul familiei. Tot ce-ti mai ramane de facut este sa uiti de munca, sa te distrezi si sa-ti dai voie sa te bucuri de timpul petrecut alaturi de cei dragi. Vacanta frumoasa!
Sursa foto: Shutterstock