Muzeele populare in aer liber sunt cu siguranta ceva de adaugat la lista "ce sa vizitati aceasta vacanta". Pe langa faptul ca ofera o pauza binevenita din viata zgomotoasa si aglomerata, lista de muzee de mai jos ofera vizitatorilor sansa de a descoperi viata traditionala a satului, in timp ce petrec timp in aer liber.
Capitala Bucuresti gazduieste unul dintre cele mai mari si mai cunoscute muzee in aer liber din Romania, dar exista o multime de alte optiuni in toata tara. De exemplu, Muzeul ASTRA din Sibiu merita vizitat cu siguranta, deoarece gazduieste cea mai mare expozitie etnografica in aer liber din Europa. Cu toate acestea, exista si alte astfel de muzee care asteapta vizitatori in Romania, iar mai jos le enumeram:
Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti
Cunoscut pur si simplu ca Muzeul Satului din Bucuresti, acest muzeu in aer liber este unul dintre cele mai mari astfel de muzee etnografice din tara care prezinta viata traditionala a satului romanesc, precum si unul dintre cele mai populare atractii turistice din Capitala. Muzeul este situat in nordul Bucurestiului, intr-unul dintre cele mai mari parcuri ale capitalei - Parcul Regele Mihai I (cunoscut ca Parcul Herastrau).
Deschiderea sa oficiala a avut loc pe 10 mai 1936, in prezenta Regelui Carol al II-lea si pentru public o saptamana mai tarziu, pe 17 mai. Expozitia acopera 14 hectare si cuprinde 360 de monumente, pe langa zeci de mii de obiecte traditionale. Mai mult, pe tot parcursul anului sunt organizate multe evenimente la Muzeul Satului, cum ar fi ateliere, targuri sau spectacole.
Muzeul este inchis luni, iar biletele costa 15 RON / adult, pensionarii, titularii de carduri Euro 26 si studentii beneficiind de reduceri. Mai multe informatii poti gasi pe site-ul oficial al muzeului sau pe pagina sa de Facebook.
Muzeul Astra
Cei care viziteaza frumosul oras Sibiu nu trebuie sa rateze acest muzeu in aer liber, care prezinta cea mai mare expozitie etnografica in aer liber din Europa. Inaugurat in urma cu mai bine de jumatate de secol, in 1963, muzeul acopera 96 de hectare, expozitia permanenta raspandindu-se pe aproape jumatate din suprafata totala - 42 de hectare.
Prezinta peste 400 de monumente de arhitectura si tehnica populara, precum si o colectie impresionanta de obiecte de patrimoniu etnografic. Vizitatorii pot vedea mori vechi, biserici din lemn si case traditionale, printre multe alte lucruri, si pot participa la unul sau mai multe dintre numeroasele evenimente organizate aici, cum ar fi targuri traditionale, festivaluri populare sau ateliere.
Pe langa faptul ca poti admira casele traditionale si morile vechi, o simpla plimbare prin peisajele naturale ale acestui muzeu deschis face experienta si mai placuta. Muzeul in aer liber ASTRA, care face parte din Complexul National Muzeal ASTRA, este deschis pe tot parcursul anului, de luni pana duminica, intre orele 9:00 si 17:00. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul oficial sau pe pagina de Facebook. Deasemenea informatii despre cum poti ajunge aici cu propriul autovehicul vei gasi pe harta Sibiu.
Parcul Etnografic National "Romulus Vuia" din Cluj-Napoca
In cadrul Muzeului de Etnografie al Transilvaniei, Parcul Etnografic National "Romulus Vuia" din frumosul oras Cluj este primul muzeu in aer liber din Romania. A fost fondat la 1 iunie 1929 de etnologul Romulus Vuia. Una dintre sectiunile sale grupeaza fermele taranesti traditionale reprezentative pentru zonele etnografice distincte din Transilvania, inclusiv constructii datate din secolele XVII si XX, avand intregul inventar gospodaresc necesar.
Cladirile expuse, cele mai multe dateaza cu inscriptii, se numara printre cele mai vechi si mai valoroase monumente de arhitectura din patrimoniul etnografic al Romaniei. Muzeul in aer liber este situat in partea de nord-vest a orasului, in apropierea Padurii Hoia. Biletele de intrare costa 6 RON / adult.