Top 3 saline naturale din Romania

/ / Modificat: 2020-05-22
Top 3 saline naturale din Romania

Romania are un potential turistic mare, cu muntii, castelele si legendele sale, insa minele de sare sunt cele care duc turistii in locuri surprinzatoare sub pamant, oferindu-le experiente unice.

Minele de sare din Romania au devenit destinatii turistice destul de populare atat in randul romanilor, cat si al strainilor, in special datorita aerului sarat care se crede ca are proprietati terapeutice. Dar unele dintre aceste locuri s-au transformat in adevarate "orase mici", oferind vizitatorilor o mare varietate de lucruri distractive si relaxante. Iata o lista cu 3 cele mai mari mine de sare pe care trebuie sa le vizitezi. De asemenea, le poti identifica pe harta Romaniei orase.

Salina Turda

Inclusa la inceputul anului 2018 pe lista americana a revistei Smithsonianmag.com cu "minunile subterane", Salina Turda este una dintre cele mai spectaculoase destinatii turistice care dezvaluie minunile subterane ale Romaniei si probabil unul dintre cele mai frumoase astfel de locuri din lume.

Salina s-a deschis in secolul al XVII-lea si a fost de la inceput una dintre cele mai importante din Transilvania. Astazi este tranformata intr-un parc tematic cu facilitati de recreere care includ o roata Ferris, un mini teren de golf, un lac cu barci cu palete, o alee de bowling, un amfiteatru, terenuri de sport si mese de ping pong.

Salina Turda este situata la o distanta rutiera de aproximativ 6 km de Turda, al doilea oras ca marime din judetul Cluj, si la aproximativ 36 km de Cluj-Napoca. Acum ca s-a terminat sezonul de vara, salina si-a schimbat usor programul de vizitare, mina fiind deschisa in prezent de luni pana duminica intre 09:00 si 17:00 (ultima intrare la 16:00). Taxa de intrare este de 40 RON pe zi, de persoana, iar pensionarii, copiii, elevii si studentii beneficiaza de reduceri.

Salina Slanic

Situat intr-un peisaj frumos din orasul Slanic, din judetul Prahova, Salina Slanic atrage multi turisti in fiecare an, care vin aici in principal pentru puritatea aerului minei, despre care se crede ca are efecte vindecatoare.

Istoria minei de sare incepe in jurul anului 1685, anul in care Mihail Cantacuzino a cumparat mosia Slanic cu scopul de a deschide aici o mina de sare. Exploatarea sarii din aceasta mina s-a facut pana in 1972, dupa care mina a devenit un obiectiv turistic. Temperatura constanta de 12 grade Celsius pe tot parcursul anului, umiditatea de 50%, compozitia de aer bogata in ioni de sodiu si absenta de alergeni creeaza un microclimat special eficient in tratarea bolilor respiratorii, ceea ce face ca mina sa fie destul de populara in randul turistilor.

Dar mai sunt si alte lucruri pe care vizitatorii le pot face la Salina Slanic, deoarece exista terenuri de sport unde turistii pot juca volei sau tenis si locuri de joaca pentru copii. Exista o camera numita Genesis Hall, care gazduieste busturile din sare a regelui Daciei, Decebal si a imparatului roman Traian. Exista si alte sculpturi in sare cum ar fi bustul cunoscutului poet Mihai Eminescu din Romania.

Microbuzele sunt folosite pentru a duce turistii in mina de sare la o adancime de 208 de metri. Salina Slanic este deschisa de miercuri pana duminica (ultimul microbuz duce turistii in subteran la 14:30 miercuri pana vineri si la 15:30 in weekend), iar taxa de intrare este de 25 RON in zilele saptamanale si 30 RON sambata si duminica (copii, studentii si pensionarii beneficiaza de reduceri).

Salina Praid

Mina de sare Praid din judetul Harghita, estul Transilvaniei, este populara atat in randul persoanelor care cauta tratament pentru diverse boli respiratorii, cat si in randul turistilor care doresc sa se relaxeze si sa petreaca timp de calitate cu prietenii si familia pentru cateva ore.

Salina a atras peste 640.000 de vizitatori in 2019 si nu este de mirare ca numarul continua sa creasca, deoarece mina ofera o mare varietate de optiuni distractive, precum locuri de joaca pentru copii, o biserica, un cinematograf 3D, o cafenea si un restaurant. Temperatura medie anuala in subteran este de 16 grade Celsius.

Autobuzele duc vizitatorii la poarta de intrare a bazei de vizitare. Intrarea costa 30 de lei (de luni pana vineri) si 35 de lei (sambata si duminica) de persoana, iar copiii beneficiaza de reduceri.

Articole recomandate

Citeste si despre