Multe familii aleg sa isi petreaca vacanta in strainatate, alaturi de copii. Fie ca plecati cu cei mici la o aruncatura de bat, adica in Bulgaria sau alte tari vecine, fie ca alegeti destinatii indepartate, pentru a putea trece granita cu un copil este nevoie de cateva acte obligatorii. Politistii de frontiera nu fac exceptii si se poate intampla sa aveti surpriza sa nu fiti lasati sa parasiti tara, daca nu le aveti asupra voastra.
Numai in ultima luna peste 500 de copii nu au putut pleca in vacanta cu parintii sau cu alte persoane, in afara tarii, dupa ce au fost intorsi de politistii de frontiera. Politia a transmis ca persoanele care ii insoteau pe minori nu detineau toate documentele necesare pentru a putea calatori in strainatate.
"Astfel, incepand cu 10 iunie, politistii de frontiera nu au permis iesirea din tara a peste 500 cetateni romani minori (aproximativ o treime din totalul de la inceputul anului), aflati intr-una din situatiile urmatoare: nu posedau documente de calatorie valabile, parintele insotitor nu avea acordul celuilalt parinte prin procura notariala, insotitorii minorilor, altii decat parintii, nu au prezentat cazierul judiciar", a transmis Inspectoratul General al Politiei de Frontiera.
De ce acte ai nevoie pentru a iesi din tara cu un copil minor
In primul rand, copilul trebuie sa aiba pasaport valabil, indiferent cat de mic ar fi. Daca adultii pot calatori in tarile din Uniunea Europeana fara pasaport, doar in baza cartii de identitate, in cazul copiilor, singurul document recunoscut este pasaportul. Asadar, daca vreti sa scoateti din tara chiar si un bebelus nou-nascut, va trebui sa ii faceti pasaport, pentru că nu puteti trece granita in baza certificatului de nastere.
Daca minorul este insotit de ambii parinti, nu aveti nevoie de nimic altceva in afara de pasaport. Situatia se schimba insa daca parintii sunt despartiti, daca minorul pleaca insotit doar de unul dintre parinti sau daca pleaca insotit de alte persoane, care nu sunt parintii sai.
In cazul in care copilul iese din tara insotit doar de un parinte, acesta trebuie sa aiba asupra sa un acord parafat la notar, prin care celalalt parinte afirma ca este de acord ca minorul sa plece alaturi de tatal/mama sa. Acest lucru se aplica daca ambii parinti detin custodia copilului. Daca minorul este doar in custodia unuia dintre parinti sau celalalt parinte a fost decazut din drepturile parintesti, nu mai este nevoie de un astfel de acord.
Daca minorul pleaca alaturi de alte rude sau intr-o excursie, fara parinti, adultul sau adultii care il insotesc trebuie sa aiba asupra lor cazier judiciar.
Ce sa faci daca celalalt parinte nu isi da acordul
Legislatia cu privire la deplasarea minorilor in strainatate poate fi diferita de la un stat la altul, tocmai de aceea parintii trebuie sa se documenteze punctual atunci cand vor sa plece intr-o anumita tara cu copilul sau copiii. Pe site-ul e-justice.europa.eu gasiti informatii utile si raspunsuri la numeroase intrebari legate de plecarea din tara alaturi de copii.
O situatie frecvent intalnita este aceea in care parintii sunt divortati, dar au custodie comuna, iar unul dintre ei refuza sa isi dea acordul pentru plecarea minorului in strainatate. In acest caz, parintele care vrea sa iasa din tara cu copilul se poate adresa unei instante de judecata. Exista o ordonanta presedintiala care stipuleaza ca judecatorul poate decide in favoarea plecarii minorului in afara tarii, in cazul in care deplasarea este in interesul copilului.
„In cazul in care deplasarea copilului este necesara, insa celalalt parinte nu consimte la aceasta, o instanta va trebui sa examineze aceasta situatie, in functie de interesul copilului, si sa hotarasca daca deplasarea ar trebui sau nu sa se efectueze.
Normele care impun consimtamantul celuilalt sot, mentionate mai sus, se aplica indiferent daca deplasarea intr-un alt stat este una temporara, in scopul unei vacante, sau daca este una permanenta.”, se arata pe portalul e-justitie.
FOTO: Freepik