Orice vacanta cu copiii, de la cele de doua zile la cele de doua sau trei saptamani, strecoara spaima in sufletul parintilor. Este un cosmar logistic care ar pune pe fuga pana si pe cel mai experimentat strateg militar. Se anunta vremuri grele, cu plansete, febra, trenuri sau avioane anulate, obiecte vitale uitate acasa si plimbari repetate la farmacie. Nu trebuie insa sa fie asa, mai ales daca se respecta cateva reguli simple, de baza.
In primul rand, inarmati-va cu cat mai multe pachete de servetele antibacteriene umede, care pot fi indesate in poseta, geanta bebelusului sau geamantan. Copiii sau bebelusii "calatori" pot fi imbracati in salopete. Puteti lega de ele o jucarie care sa tina copilul ocupat in timpul calatoriilor lungi.
Luati cu voi un biberon in plus. Chiar daca alaptati, e bine sa aveti la indemana un biberon cu lapte pregatit in caz ca "ora de masa" a bebelusului nu coincide cu un loc in care sa trageti pe dreapta masina sau va aflati la rand intr-o coada foarte lunga.
Reconfirmati rezervarile la avion si hotel cu cel putin 24 de ore inainte sa ajungeti acolo. O data ajunsi la destinatie, e bine sa aveti pregatita o mica "lumina de veghe", pentru ca vizitele nocturne sa se desfasoare in liniste si fara accidente domestice.
Aduceti cu voi o paturica cu o parte izolata cu material plastic – este cea mai buna solutie pentru schimbatul bebelusului in locuri care nu va inspira incredere din punct de vedere al igienei.
Luati cu voi multe pungi de plastic – nu se stie de cate ori va fi nevoie sa strangeti voma sau alte "bucurii" de pe scaunul de avion. Si daca veni vorba de asta, daca aveti de ales, alegeti trenul in locul masinii: aveti loc sa va intindeti picioarele, sa mergeti la baie, sa va jucati si sa cititi.
Pentru parintii cu copiii mai mari, este bine sa stiti ca nu este sanatos sa va lasati copiii, imbracati doar in costume de baie, sa fie expusi zile intregi la soare, mai ales la mare. Desi cremele cu factor de protectie solara au rolul lor in scaderea riscului expunerii la soare, nu trebuie sa va faceti iluzii ca protejeaza 100% impotriva razelor ultraviolete. Cremele nu pot face minuni si de aceea este obligatoriu sa se foloseasca metode suplimentare de protectie solara.
Copii ar trebui tinuti in spatii inchise intre orele 10 dimineata si 16 dupa-amiaza, chiar daca sunteti in vacanta la mare si vrei sa profitati cat mai mult de soare. Daca totusi aceasta nu este o posibilitate, este mai bine ca micutii sa poarte bluze cu maneci lungi. Cremele cu factor de protectie solara ar trebui aplicate cel putin o data la fiecare doua ore si neaparat de fiecare data dupa intrarea in apa (lucru valabil si in cazul lotiunilor rezistente la apa).