Poezii de iarna au scris toti marii poeti romani, iar "paleta" de selectie este deosebit de bogata.
"A-nceput de ieri sa cada, cate-un fulg, acum a stat" este, probabil, primul vers despre iarna pe care il invata toti copiii. Pe langa "Iarna pe ulita" de George Cosbuc, Copilul.ro iti ofera o selectie ampla de poezii despre iarna pe care i le poti citi copilului si in serile lungi si reci, dar si cu mult inainte de venirea anotimpului cu ninsori de poveste.
Iarna este fara indoiala un anotimp de poveste, iar pentru copii el inseamna in principal Mos Craciun si renii sai, cadourile pecare le vor primi, sarbatori, vacanta, sanius. Iarna este anotimpul in care probabil petrecem mai mult timp in familie, iar serile lungi si reci care ne tin mai mult in case pot capata un farmec aparte atunci cand citesti sau reciti poezii de iarna.
Copiii pot fi de-a dreptul captivati de versurile despre ninsori ca-n povesti si dansul fulgilor de nea, despre gerul cu colti ascutiti, despre magia saniutei, traditii, bulgari si oameni de zapada. Puteti citi, invata si recita impreuna, poate pe roluri, ca intr-un mic spectacol, "Craciunul copiilor" de Octavian Goga sau "Baba iarna intra-n sat" de Otilia Cazimir, poezii de iarna de Mihai Eminescu, versuri despre iarna de Vasile Alecsandri si multe, multe altele.
Copilul invata, de obicei, poezii pentru serbarile de la gradinita sau de la scoala ori pentru intalnirea cu Mos Craciun cel darnic. Poezia are insa un rol mult mai important pentru cei mici. Cititul si invatatul de poezii ii ajuta pe copii sa isi dezvolte puterea de concentrare, sa-si antreneze simturile, memoria, sa-si dezvolte auzul fonematic si limbajul.
Muzicalitatea poeziilor ii ajuta pe copii sa invete sa isi coordoneze miscarile respiratorii, ale limbii si ale gurii si, alaturi de ritmul versurilor, influenteaza pozitiv sentimentele si starea de spirit, spun psihologii.
Rimele ii ajuta pe copii sa retina mai usor, sa faca asocieri si sa proceseze informatiile pe care le primesc si, in tot acest timp, de fapt copilul invata cum sa invete. Atunci cand deprinde arta recitatului cu intonatie, copilul invata, de fapt, sa isi exprime emotiile. Iar timpul petrecut impreuna cu mama sau cu tata atunci cand invata o poezie noua este, fara indoiala, timp de calitate, care contribuie la consolidarea legaturilor emotionale in familie.
Articole recomandate
Anca Dinicu a nascut! Ce nume special a ales pentru baietelul ei
Silviu Prigoana a murit! Omul de afaceri avea 60 de ani
Copiii lui Silviu Prigoana nu vor sa se intoarca la mama lor! Eduard si...
Baietii lui Silviu Prigoana, primele declaratii dupa inmormantarea tatalui lor
Incepe Postul Craciunului 2024. Ce nu este bine sa faci in Postul mare al...
Mai multe noutati