Cu ce se ascute fierastraul

Autor: fara autor


"E facut ca din topor", se spune despre lucru neizbutit, confectionat grosolan. Nu e usor insa sa faci un lucru frumos folosindu-te numai de topor.

Asta nu mai constituie o problema astazi.

Intri pur si simplu intr-un magazin specializat si-ti cumperi un ferastrau, precum si alte scule trebuitoare. Odinioara, insa, cand ferastraul si aceste scule nu erau cunoscute, toporul trebuia sa osteneasca in locul lor. Cu toporul se daltuiau si durau foisoarele in felurite stiluri si tot el dobora copacii oricat de grosi ar fi fost. Toporul era utilizat peste tot si numai el.

Te-ai putea intreba, privind ferastraul, ce mare ingeniozitate ascunde aceasta unealta. Doar e alcatuita dintr-o simpla banda zimtata de otel si-atat.

Dar ca sa-l faca precum arata, oamenii au trebuit si se gandeasca mult. Ferastraul primitiv nu semana deloc cu cel de azi. O aschie de cremene cu stirbituri - asta era unealta nevolnica cu care taiau stramosii nostri indepartati.

Dar plantele au fost inzestrate cu ferastraie cu mult timp inainte. Ferastraiele lor, fireste, nu sunt din fier, caci ele nu au menirea de a taia pomi.

In unele elesteie si lacuri poate fi intalnita o planta cu frunzele lungi, adunate ca un smoc, numita in stiinta Stratiotes abides. Frunzele par suculente, dar pestii nu se prea inghesuie in jurul lor.

Asta din pricina ca marginile frunzelor, asemanatoare frunzelor de aloe, sunt presarate cu dintisorii ascutiti, ca la ferastrau. Pestele care s-ar incumeta sa guste din aceste frunze, se va rani negresit. Planta a si primit la rusi o denumire potrivita: "telorez", iar la noi "foarfeca-apei".

Rogozul e o planta mai bine cunoscuta.

Destui copii au neplaceri din cauza ei. Nu trebuie decat si treci cu degetul usor pe marginea frunzei si pielea ti-e taiata ca de brici. La prima vedere, frunzele de rogoz aduc, intr-adevar, cu niste lame de barbierit.

Dar daca privesti marginile lor la microscop, observi ca ele nu sunt drepte, ci zimtate. E un veritabil ferastrau care poate taia pielea.

Animalele adulte cunosc felul de-a fi "taios" al rogozului si nu-l consuma. Vreun vitel ori mielut naiv se mai poate hazardasa guste aceasta planta si, pedepsit pe data, nu se va mai apropia de ea.

Dar de ce totusi aceste ferastraie vegetale taie? Doar nu sunt din otel. Si teii si mestecenii de asemenea au marginile frunzelor zimtate.

Poti sa le atingi in voie cu degetul, fara sa te tai.

Secretul foarfecii-apei si al rogozului nu mai e un secret: ambele plante absorb din pamant siliciu. Aceasta substanta face ca marginile frunzelor sa fie foarte dure. S-a confectionat, in acest fel, un ferastrau rezistent si bine ascutit.

S-ar putea sa-ti placa si:

Ti-a placut? Spune-ti parerea!

Articole recomandate