In semn de amintire

Autor: fara autor

TN SEMN DE AMINTIRE

IN SEMN DE AMINTIRE

Numerosi londonezi, trecand intr-o zi prin Hyde-Park, au fost martorii unui spectacol straniu. Mai multi gradinari, inarmati cu cutite lungi, se luptau cu niste... plante inalte. Cand acestea cadeau retezate la pamant, gradinarii sareau intr-o parte cu o graba surprinzatoare. Privit de departe, spectacolul parea de-a dreptul comic si londonezii schimbau intre ei priviri amuzate.

Gradinarilor nu le ardea insa de ras. Fiecare dintre ei cauta sa se dea la timp la o parte, spre a nu fi atins de plante in caderea lor. Caci ei taiau cu cutitele crucea-pamantului. Iar cu aceasta planta nu-i de glumit.

Proprietati1e primejdioase ale crucii-pamantului n-au fost sesizate de la inceput. Crucea-pamantului a fost cultivata pentru prima oara, ca o planta rara, in cunoscuta gradina botanica "Kew", iar de acolo stramutata pe pajistile parcurilor londoneze. Si iata rezultatul: multe persoane au avut de suferit arsuri puternice.

In Anglia crucea-pamantului a fost adusa de pe coastele Marii Negre. Oamenii de aici cunosteau bine aceasta planta "buclucasa" si stiau sa se fereasca de ea. Vara, insa, la mare vin foarte multi turisti. Era indeajuns sa atingi una din frunzele mari ale crucii-pamantului, ca sa fi pedepsit. E adevarat ca arsura nu se simte imediat. Abia dupa un timp se instaleaza o mancarime puternica. Cateva zile, cel atins va umbla bandajat la maini ori la picioare, iar cand va scoate bandajul va ramane cu cicatrici pe piele-o amintire pentru intreaga viata.

Faptul ca frunzele unor specii de crucea-pamantului elimina uleiuri eterice urzicatoare a fost constatat nu demult.

Cu vreo zece ani in urma, in gradina botanica a Institutului chimico-farmaceutic din Moscova a avut loc o intamplare ciudata. Intr-o zi caniculara de vara, ingrijitoarele gradinii, imbracate in rochii subtiri, pliveau straturile. Spre a se proteja de razele puternice ale soarelui, una dintre ele a rupt o frunza, ca de brusture, de la o planta inalta, ierboasa, acoperindu-si cu ea gatul si umerii. Gestul ei a fost repetat si de celelalte ingrijitoare. Spre seara toate acuzau arsuri puternice. Erau afectate tocmai acele parti ale corpului pe care ele protejasera cu frunze.

Lucratoarele gradinii botanice erau nedumerite.

-Ce ciudatenie! Ne-am ferit de soare si tot ne-am ars!

In acest chip s-a razbunat crucea-pamantului pe cei ce au indraznit s-o atinga.

De-atunci lucratorii gradinilor botanice au devenit prudenti: spre a se apropia de crucea-pamantului, ei isi pun neaparat manusi si, bineinteles, isi feresc intregul corp de orice atingere cu frunzele acestei plante.

Animalele erbivore au cunoscut, cu mult inaintea omului, perfidia crucii-pamantului si o evita. Printr-un contact repetat, planta le-a invatat sa respecte "regulile politetii".

S-ar putea sa-ti placa si:

Ti-a placut? Spune-ti parerea!

Articole recomandate