Povestile pentru copii au fost si raman acea cale pe care frumosul intra in viata micutilor nostri, calea spre dezvoltarea imaginatiei si cea pe care ei invata sa vada in culori chiar si cu ochii mintii. Din povesti pentru copii ei pot invata care este diferenta dintre bine si rau, ce este iubirea, ce este respectul, diferenta dintre adevar si minciuna, dar si cuvinte noi, pe care altfel poate nu le-ar auzi in vorbirea curenta.
Va propunem mai jos o colectie de povesti pentru copii mai vechi si mai noi, selectate cu dragoste si atentie, care pot fi adevarate lectii pentru cei mici.
Povestile citite de parinti, frati sau bunici sunt prima forma de educatie cu care copiii iau contact. Nu sunt doar istorioare spuse inainte de culcare sau pentru ca timpul sa treaca mai usor, ci sunt poarta catre lumi fermecate, fantastice ori, pur si simplu, foarte asemanatoare cu a noastra, cu intamplari care ii vor captiva si le vor provoca intelectul.
Gasiti in acest coltisor povesti de Ion Creanga, povesti de Hans Christian Andersen, povesti de Petre Ispirescu sau povesti nemuritoare numai bune de citit seara, inainte de culcare, sau in orice alt moment al zilei in care simtiti nevoia sa petreceti timp impreuna.
V-am pregatit si o selectie cu cele mai frumoase povesti de Craciun, numai bune de citit langa bradul impodobit, intr-o seara rece si lunga de iarna, dar si povesti cu zane si printese, cu imparati si printi, povesti cu personaje fanastice sau animale nazdravane, care va vor transpune in lumi de basm, in care binele se lupta sa invinga raul, adevarul invinge minciuna, iar dragostea depaseste rautatea si piedicile.
Pentru copiii ceva mai mari, care au inceput deja gradinita sau scoala, gasiti chiar si povesti dedicate prescolarilor sau elevilor, dar si povesti in limba engleza, care ii vor ajuta sa isi imbogateasca vocabularul si cunostintele in cea mai folosita limba din lume.
Zece motive sa cititi povesti pentru copii
Sa cititi impreuna cele mai frumoase povesti pentru copii si cele mai interesante basme nu este doar o modalitate de a petrece timp de calitate impreuna, ci si o activitate cu multe beneficii pentru cei mici.
Povestile pentru copii sunt educative si distractive in acelasi timp. Copilul invata o multime de lucruri fara sa realizeze ca o face, fara sa fie nevoit sa ia notite sau sa raspunda la intrebari pentru a primi note. Cand le cititi povesti celor mici este momentul potrivit sa incercati sa ii ajutati sa se familiarizele cu literele, culorile si formele.
Copilul nu este niciodata prea mic pentru povesti. Ascultand ceea ce ii citesc cei mari atunci cand el nu o poate face singur, isi va dezvolta limbajul si competentele lingvistice. Daca ii citesti povesti cu intonatie si cu o voce blanda ii vei capta atentia, iar acest lucru il ajuta sa isi dezvolte abilitatile de a asculta si de a vorbi.
Cititul stimuleaza memoria si probabil veti constata cu surprindere ca a invatat pe de rost pasaje din povestile pe care le cititi mai des. Cand micutul tau este suficient de mare pentru a retine pasaje din povestile preferate, le veti putea spune chiar pe roluri. Astfel se va familiariza cu limba vorbita, dar va fi si un mic actor care invata sa fie dezinvolt, sa isi manifeste emotiile si trairile si sa nu-i fie rusine sa spuna ceva cu voce tare. In plus, totul va fi o joaca in care toata lumea se distreaza si invata cate ceva, in acelasi timp.
Creierul celor mici este ca un burete in primii ani de viata, iar atunci cand le citim povesti copilul "inregistreaza" o multime de cuvinte pe care le va folosi de-a lungul vietii. Cand in poveste apare un cuvant nou, pe care copilul nu-l cunoaste, nu ezitati sa va opriti un moment ca sa le explicati intelesul, chiar daca este vorba de un regionalism sau un arhaism.
In plus, in timp ce sunt atenti la povestea citita de mami, tati sau de bunici, ei invata, de fapt, cum sa inteleaga ceea ce li se spune.
Cand cititi povesti pentru copii cu cei mici trebuie sa dati dovada de flexibilitate si rabdare. Copilul s-ar putea sa intrerupa des firul epic cu intrebari, iar atunci trebuie sa ii aratati disponibilitatea de a-i lamuri toate curiozitatile. Nu transformati cititul intr-un proces mecanic, plictisitor si obositor, ci treceti peste inhibitii si incercati sa interpretati povestea. Astfel il veti incuraja si pe cel mic sa fie dezinvolt.
Nu in ultimul rand, timpul petrecut cu copilul citind povesti pentru copii este un timp de calitate, in care se formeaza legaturi emotionale stranse. Cel mic va dezvolta o relatie speciala nu doar cu oamenii mari, ci si cu lectura; el va asocia mereu cartile cu aceste momente speciale, in care investiti impreuna.
Articole recomandate
Zodiile care atrag banii ca un magnet in 2025. Au noroc cu carul!
Zodii care nu iarta si nu uita. Sunt de neinduplecat daca le gresesti!
Profesorii si elevii cu simptome respiratorii sa nu vina la scoala si sa se...
Victor Ponta si Daciana Sarbu au divortat dupa 19 ani de casnicie! Au doi...
Trei zodii vor lua totul de la zero pana in primavara
Mai multe noutati