Ospatul
- Ce locsor minunat! Exclama comandantul
detasamentului francez, dupa ce examinase imprejurimile. Munti, vale,
vii. Ce altceva ne mai trebuie pentru odihna?
- Dar de unde
merinde? intreba ofiterul insarcinat cu aprovizionarea. Cu ce sa-i
hranim pe soldati?
Comandantul il privi cu mirare.
- Nu va recunosc, domnule capitan. Ati uitat oare cum se procura
merindele intr-o tara cucerita?
- Am inteles, domnule
colonel, surase capitanul, voind sa se retraga.
- O clipa,
zise comandantul. Nu uitati sa verificati apa din fantani, ca nu cumva
sa fie otravita. Spaniolii astia sunt in stare de orice.
Nu
peste mult timp, in preajma asezarii se aprinsera focuri. Schimband cate
o gluma, soldatii isi pregateau cina. Unii dintre ei taiau vite cu
baionetele, altii frigeau cu sarg pe jaratic halci de carne infipte in
varful frigarilor. Deasupra satului plutea un miros puternic,
imbietor.
Cina s-a dovedit un adevarat ospat, carnea a
prisosit. Dimineata insa nici unul dintre soldati nu s-a mai trezit.
Erau morti cu totii.
Napoleon a fost informat despre aceasta
intamplare. S-a banuit ca localnicii au otravit apa din fantani.
Infuriat, imparatul a poruncit:
- Cei ce-au otravit
apa, s-o bea!
Taranii din sat au fost siliti sa bea apa din
fantani. Dar, lucru ciudat, nici unul dintre ei n-a avut nimic de
suferit.
Ce anume a pricinuit atunci moartea soldatilor
francezi?
Nimeni nu cunoaste mai bine decat pastorul batran
izlazurile si luminisurile. In fiece an, ochiul sau incercat descopera
locurile unde creste iarba "buna" si unde cea "rea".
Dar daca
vacile sunt lasate fara supraveghere, nu mananca oare ele plante
otravite?
Covorul verde al pasunii pe care paste cireada este
plin de stelute aurii de picioru1-cocosului. Ele apar lesne in cale, dar
vacile si oile le ocolesc. Nu se ating de florile lor stralucitoare nici
viteii si nici mieii cei blanzi, caci sunt din calea-afara de amare.
De-a dreptu! ingrozitoare!
Cat de gingasi sunt lastarii
grausoru1ui, vestitor pretimpuriu al primaverii! Zapada nu s-a topit
inca pe camp, cand grausoru1 a si inflorit. Frunzele si tulpinele lui
sunt suculente, imbietoare. Iar in jur nici o alta iarba verde la care
sa tanjeasca, dupa o iarna lunga, animalele. Dar ele parca nici nu baga
in seama aceasta planta, pe care o ocolesc. Lastarii si frunzele ei sunt
pline de seva, dar seva e otravitoare. E mai bine sa lasi in pace planta
asta. Sanatatea e mai de pret.
Prin izlazurile satelor si in
paduri cresc destule plante toxice: piciorul-cocosului, ciumafaia,
cucuta, dalacul, tulichina sau piperul-lupu/ui, cucuta de apa, pe care
nu le atinge nici un animal.
Taranii rusi culegeau de multa
vreme din paduri un burete pestrit "muscarita" si, faramitandu-i
palarioara, o stropeau cu smantana sau lapte. Era o momeala pentru
muste. Ospatul acestora insa nu dura mult: ciuperca isi confirma pe data
numele si renumele. Rafuiala cu insecte sacaitoare nu reprezinta insa
principala "calitate" a buretului pestrit. Niciodata mustele n-au
insemnat pentru el un dusman. In schimb, viermii, melcii, limacii, care
rod ciupercile, prezinta o adevarata primejdie. Pentru a se apara de ei,
muscarisa a produs cumplita otrava numita muscarina.
Plantele
otravitoare nu sunt, desigur, periculoase in aceeasi masura pentru toti
consumatorii. Stirigoaia, de exemplu, e ocolita de orice animal
domestic, crescand inalta si fara griji prin fanetele roase pana la
ultimul fir de iarba. Oile mananca cu placere calcea-calului, in vreme
ce vacile si caii sunt cu ochii in patru in fata galbenului frapant al
florilor ei, aidoma oamenilor in fata semnului de avertisment afisat pe
stalpul de inalta tensiune: "Nu va apropiati! Pericol de moarte!"
In parcurile de pe litoralul Marii Negre din Rusia creste
tufisul vesnic verde de leandru. Leandrul e cultivat, de asemenea, in
ghivece, ca planta de casa. E pretuit nu numai datorita florilor lui
frumos mirositoare, dar si pentru faptul ca in camera in care e asezat
aproape ca nu mai exista muste. Chiar daca mai nimereste vreo musca, ea
nu va avea viata lunga: asezata pe o frunza sau floare, isi gaseste
moartea.
Aceeasi soarta il paste si pe iedul naiv si
imprudent care mananca frunza de leandru. In schimb, animalele mature
fac rareori aceasta greseala. Ele o recunosc dupa miros, dupa culoarea
florilor si dupa alte indicii.
Oamenii savarsesc adesea
aceasta eroare si, savarsind-o, platesc scump ca in cazul acelui
detasament din armata franceza care a invadat Spania la inceputul
secolului trecut. Printre soldati nu s-a gasit nici unul care sa
cunoasca proprietatile perfide ale acestui arbust... Utilizand ca
frigari crengile de leandru, sobdatii au pus pe ele halcile de carne.
Sucul otravitor a patruns carnea si inevitabilul s-a produs.