Un secret

Autor: fara autor


Leonea si Petea, bunul sau prieten, stateau pititi in iarba inalta si nu scapau din ochi pe mos Egor. Acesta, nebanuind ca e privit, umbla incetisor prin gradina, inmuia o bidinea intr-o galetica cu smoala si ungea trunchiurile merilor cu lichidul negru vascos.

- Asta o face anume, sopti Leonea, ca sa nu ne mai putem catara dupa mere.

- Vezi ce mosneag afurisit? raspunse manios Petca. Se zgarceste la doua-trei mere de parca i le-am lua pe toate.

Si nu trebui mult timp ca toti baietii din sat sa stie ca mos Egon era un zgarcit. Numai lui Vitca, nepotul lui mos Egor, nu-i ajunsese nimic la ureche. Cand afla, se supara din cale-afara.

- De ce vorbiti fara rost? Bunicul vrea sa salveze merii de omizi, iar voi ii dati cu zgarcenia si lacomia.

- Ce bunic hatru ai! raspunsera baietii. Uite ce-a putut nascoci!

Dar mos Egor, cum se va vedea, nu nascocise nimic. El se folosea doar de un secret "furat", un secret despre care nici chiar bine informatul Vitea nu stia nimic.

In lunca sau pe camp poate fi intalnita o planta din familia garoafei, nu prea inalta, cu florile alcatuite din cinci petale. Ea poarta mai multe denumiri: gusa-porumbelului, opaitelul, lipicioasa.

Ultima dintre ele ne poate spune ceva despre firea cam furioasa a acestei plante. Cand gandacul, de pilda, ori furnica sau alt parazit minuscul se-ndreapta spre floare pentru a culege nectarul cel dulce, gasesc drumul stavilit de un soi de strat lipicios. Asta fiindca nectarul nu e pregatit pentru ei, ci pentru fluturele de noapte care polenizeaza florile.

Pe el anume il asteapta ulcica cu zahar drept rasplata pentru munca depusa. Stratul lipicios nu-l stinghereste fiindca el se asaza direct pe floare, in timp ce pentru parazitii care nu pot zbura, cataratul pe floare devine mai mult decat nesocotit.

Daca musafirul nedorit e din cale-afara de rezistent si face cale intoarsa, mai poate scapa, daca nu e pierdut.

Silindu-se sa se elibereze, se-nfunda tot mai tare in sucul lipicios si, sleit de puteri, isi afla sfarsitul. Pot fi vazute adesea, in lujerul florii, insecte moarte. De aceea planta se mai numeste si spanzuratoarea furnicilor.

In luminisuri de padure sau lunci cresc roscovana viscaria, ruda buna cu neghina, si ciocul-berzei, cu flori zdrentuite, de culoare roza, care se apara exact la fel de dusmani.

Aceste plante prezinta particularitatea ca secreta intr-un chip foarte economicos substante vascoase. Viscaria si ciocul-berzei au numai varful lujerului acoperit cu aceste substante. Nici gusa-porumbelului nu are tot lujerul lipicios, ci, din loc in loc, anumite portiuni: un inel lipicios, apoi o zona curata si, din nou, o fasie lipicioasa.

Mai trebuie spus ca gusa-porumbelului nu-si produce substanta lipicioasa in mod continuu. Aceasta ii este trebuitoare numai in perioada infloririi, spre a-si apara nectanul. O data cu ofilirea florii si disparitia nectarului, inceteaza si producerea substantei. E de prisos atunci ca planta sa-si iroseasca fortele.

Gradinarii iscusiti au preluat de la plantele lipicioase aceasta metoda de aparare, ungand cu smoala trunchiurile pomilor fructiferi spre a-i feri de omizi. Si, la fel ca plantele, ung pe portiuni: o fasie de smoala, una curata, apoi din nou una cu smoala. Au deprins sa faca treaba asta economicos, aidoma gusei-porumbelului.

S-ar putea sa-ti placa si:

Ti-a placut? Spune-ti parerea!

Articole recomandate