Exista cazuri speciale in care poti folosi antitermice cand copilul are febra, dar este posibil sa nu fie nevoie sa i le administrezi si sa folosesti alte metode pentru a-i scadea temperatura.
Desi este unul dintre cele mai frecvente procese medicale din domeniul pediatriei, dezbaterea despre adecvarea tratamentului simptomatic al febrei dureaza de mai bine de 30 de ani si, in ultimul timp, utilizarea medicamentelor antitermice a fost pusa la indoiala, devenind mai importanta decat confortul copilului.
Febra numita si pirexie se defineste ca o crestere a temperaturii interne peste valoarea nomala a organismului. Efortul fizic, temperatura ridicata a mediului ambiant si vaccinarile obisnuite ale copiilor pot duce de asemenea la cresterea temperaturii corpului.
Potrivit unui studiu publicat in "Evidenta in pediatrie" se recomanda parintilor sa ia in calcul posibilitatea de a nu trata febra farmacologic, in cazul in care copilul tolereaza temperatura mica si se arata momentul in care se poate trata (in multe cazuri a coborat chiar mai putin de 38º C la subrat).
De asemenea, recomanda, utilizarea unor masuri care pot scadea febra:
- Copilul sa nu fie imbracat gros: lasa-l doar in body daca este bebelus si intr-o bluza cu maneca scurta in cazul copiilor.
- Asigura-i o hidratare adecvata. Copilul cu febra transpira mai mult pentru a scadea temperatura si risca deshidratarea, in special cei mai mici. Din acest motiv este important sa-i oferi frecvent lichide (lapte de la san pantru sugari).
- Trebuie sa stea intr-un mediu termic neutru.
- Baile cu apa calda (36-38ºC, adica temperatura apei cu 2 grade sub temperatura copilului) si lasa-l sa stea timp de 15 pana la 20 de minute. Astfel, se va egaliza temperatura corpului cu temperatura apei. Dupa ce copilul este uscat, fara stergere, trebuie imbracat cu haine subtiri.
Asociatia spaniola de pediatrie recomanda utilizarea antitermicelor "cand copilul are febra, iar masurile pe care le-ai luat nu sunt suficiente". In plus, trebuie sa te asiguri ca micutul are febra.
Se considera febra o temperatura mai mare de 38 ° C la subrat sau mai mare de 38,5 ° C, daca este luata in rect.
Cel mai important este sa se evalueze toleranta clinica a copilului la febra si sa se consulte pediatrul in cazul in care ai nelamuriri. Daca detectezi febra tarziu si este foarte mare se recomanda sa mergi imediat la Departamentul de Urgenta (ca si in cazul copiilor sub trei luni),
Dar daca febra este scazuta, simptomele sunt usoare si cel mic are o toleranta buna, inainte de administrarea medicamentelor pentru febra, puti apela la alte masuri care vor ajuta la confortul copilului.
Febra intareste sistemul imunitar
Cand febra este mai mare, de obicei, este vorba de o infectie virala sau bacteriana, dar poate aparea si in cazul bolilor de origine metabolica, reumatica sau imunologica.
O crestere moderata a temperaturii corporale genereaza o productie mai mare de anticorpi, creste puterea bactericida a agentilor antimicrobieni si slabeste anumite microorganisme care nu se reproduc bine la temperaturi ridicate. Prin urmare, febra poate creste raspunsul sistemului imunitar.