Articol revizuit si completat de nutritionist dietetician Roxana Maria Hadmas.
Branza calcica, un aliment destul de banal la prima vedere, se recomanda a fi folosita in alimentatia copiilor numai in cazul unui deficit demonstrat prin analize de laborator si examen medical. Datorita cantitatii mari de calciu, administrarea acestui tip de lactat fara deficit demonstrat, poate sa provoace o hipercalcemie. Odata cu aparitia excesului de calciu, copilul poate sa se simta slabit, fara vlaga, fara pofta de mancare. Pot sa apara greata si varsaturile si modificari ale pulsului.
In cazul copiiilor care au nevoie de suplimentare de calciu, folosirea calciului lactic pentru prepararea branzei calcice este potrivita, dar pentru perioade scurte de timp.
Acest tip de branza poate sa fie inlocuita cu succes de o alta branza preparata in casa, respectiv cea pregatita din lapte si iaurt sau suc proaspat de lamaie.
Timp de preparare: scurt
Ingrediente
- 250 ml lapte de vaca
- 2 tablete de calciu lactic sau zeama de la jumatate de lamaie sau 2 linguri de iaurt
Mod de preparare
Se pune laptele la fiert, iar cand da in clocot se adauga 2 pastilute pisate de calciu lactic, zeama de la jumatate de lamaie sau iaurtul.
Se lasa pe foc pana se branzeste, apoi se pune in strecuratoare sau tifon si se lasa la scurs. Se serveste cu fructe sau legume la bebe pofticios.
Branza de casa poate fi consumata in cel mult doua zile de la prepararea ei. De aceea, este indicat sa pregatesti cantitati mici, astfel incat sa acoperi portiile pentru maximum doua zile.