Dovleacul este un fruct bogat in vitamina A si betacaroten, potasiu, proteine si fier, ceea ce il face ideal pentru bebelusi, care au nevoie in nutritia lor de alimente sanatoase si care sa aduca beneficii cresterii si dezvoltarii lor.
Poti introduce dovleacul in mesele zilnice ale celui mic odata cu inceperea diversificarii, adica incepand cu varsta de 6 luni.
Mai mult decat atat, dovleacul este extrem de versatil atunci cand vorbim de modalitatea de preparare, pentru ca poate fi copt, fiert sau gatit la aburi, insa este bine sa stii ca pentru a-i pastra proprietatile nutritive nu trebuie gatit pentru prea mult timp.
5 retete simple cu dovleac pentru bebelusi
Afla care sunt cele mai simple retete cu dovleac pentru bebelusi:
Piure de dovleac ( 6-8 luni)
Ingrediente:
- 1 dovleac;
- apa;
- scortisoara, nucsoara (condimenteaza apa in care fierbi dovleacul sau presara putin atunci cand faci piureul).
Dovleacul este cel mai bun atunci cand il coci la cuptor, insa poti sa il tai si cubulete si sa fierbi la abur.
Mod de preparare:
1. Taie dovleacul pe jumatate si inlatura semintele
2. Pune cele doua jumatati de dovleac pe o tava de copt cu aproximativ 5cm de apa.
3. Coace la 200-250 de grade Celsius pentru aproximativ 40-60 de minute. (cand este gata, dovleacul trebuie sa fie moale)
4. Curata dovleacul de pe coaja si paseaza-l in piure
Piure de mere si dovleac (6-8 luni)
Ingrediente:
- 1 dovleac;
- 3 mere decojite si curatate de cotor;
- apa;
- scortisoara sau nucsoara, optional.
Mod de preparare:
1. Taie pe jumate dovleacul, curata-l de coaja si de seminte si apoi taie-l in cuburi de dimensiuni egale
2. Feliaza merele
3. Pune apa intr-o cratita si adauga cosul pentru a gati legume la abur
4. Da apa in clocot si gateste la aburi dovleacul si merele pana se inmoaie bine (nu uita sa verifici nivelul apei din cand in cand)
5. Lasa merele si dovleacul sa se raceasca putin dupa ce s-au gatit, apoi paseaza-le si adauga daca vrei putina scortisoara sau nucsoara pentru mai multa aroma.
Mancare de bebelusi cu mere, dovleac si fulgi de ovaz (6-8 luni)
Ingrediente:
- 100 ml suc de mere proaspat stors;
- 200 grame piure de dovleac;
- 150 grame fulgi de ovaz (pregatit);
- Un praf de scortisoara.
Mod de preparare:
1. Amesteca toate ingredientele
2. Daca este nevoie, le poti pasa in blender, sau i le poti servi bebelusului ca atare.
Crema de dovleac cu ulei de masline (8-10 luni)
Ingrediente:
- 2 linguri de ulei de masline;
- 1 lingura de ceapa tocata marunt;
- 200 de grame de cubulete de dovleac;
- 300 de ml de supa de legume;
- Piper, rozmarin, busuioc.
Mod de preparare:
Incinge uleiul intr-o craticioara si adauga cubuletele de dovleac si ceapa tocata, sotand pana cand ceapa devine translucida, apoi adauga supa de legume.
Fierbe pana cand cubuletele de dovleac s-au inmuiat suficient pentru a fi pasate si asezoneaza dupa gust cu piper, busuioc si rozmarin.
Amesteca aceasta crema cu orez brun, couscous, sau quinoa pentru a crea un preparat indestulator, gustos si sanatos pentru bebelusul tau.
Risotto cu dovleac
Ingrediente:
- 60 ml ulei de masline;
- 1 ceapa tocata marunt;
- 1 lingura de usturoi tocat;
- 250 de grame de orez;
- 100 de ml de suc de mere proaspat stors;
- aproximativ 700 de ml de supa de pasare sau de legume;
- jumatate de dovleac copt si pasat si jumatate de dovleac taiat in cubulete si sotat in putin ulei si unt pana se inmoaie;
- 60 de grame de parmezan;
- 4 linguri de unt nesarat.
Mod de preparare:
1. Intr-o tigaie de marime medie, incalzeste uleiul de masline, adauga ceapa si usturoiul si soteaza pana cand ceapa devine translucida si moale; adauga orezul si amesteca bine
2. Adauga sucul de mere si continua sa amesteci pana cand este absorbit de orez, apoi adauga supa cat sa acoperi orezul si continua sa amesteci des, pana cand tot lichidul este absorbit
3. Adauga si restul de supa, putin cate putin, amesteca si gateste preparatul pana este gata; lichidul ar trebui sa se absoarba complet
4. Adauga dovleacul pasat si cel cubulete si da focul mic pentru ca amestecul de dovleac si orezul sa se infuzeze. Nu da in clocot. Aduga parmezanul si amesteca untul, apoi serveste micutului preparatul.